Forældrekøb gav stabile rammer

Da Mettes 19-årige datter flyttede hjemmefra, valgte Mette og hendes mand, Palle, at investere i et såkaldt forældrekøb. "Det handlede om, at hun skulle trives under sin studietid", fortæller Mette.

Mette bord i Løkken med sin mand, Palle. Sammen har de datteren Helene på 24 år. Parret valgte at investere i et forældrekøb, da Helene skulle studere i Aalborg og flyttede hjemmefra.

Forældrekøb sikrede Mettes datter

Mette har sparet op siden Helene blev født for engang at kunne hjælpe hende med at købe en bolig. Derfor var det en drøm, der gik i opfyldelse, da Mette og Palle kunne hjælpe Helene med at få en bolig, så hun havde trygge rammer under sin studietid. 

Opsparingen finansierede noget af udbetalingen til lejligheden. Derudover bad Mette og Palle Helene om selv at finansiere en stor del via hendes egen opsparing.

- Vi ville se, at hun selv var villig til at investere noget i at få den lejlighed, så det ikke kun var mor og far, der skulle ofre noget, fortæller Mette. 

Uden opsparingen havde Mette og Palle overvejet at låne til udbetalingen af forældrekøbet i deres egen bolig.

Leje- eller ejerlejlighed?

Inden forældrekøbet blev en realitet, overvejede Mette og hendes mand Palle alle muligheder – blandt andet om det bedre kunne betale sig med en lejelejlighed i stedet for en ejerlejlighed. 

- Man ville ikke kunne finde en lige så god lejelejlighed til de penge et forældrekøb ville koste os om måneden. Derudover sparer man op til sig selv via afdragene, når man ejer en lejlighed. Det gør man ikke med en lejelejlighed. Til gengæld løber man så en risiko, hvis huspriserne falder, fortæller Mette om familiens overvejelser. 

Hvad er et forældrekøb?

Fastsættelse af husleje

Helenes husleje blev fastsat, så den matchede markedsprisen for en tilsvarende lejelejlighed. Det svarede stort set til den månedlige ydelse på lånet. På den måde blev Mette og Palles daglige økonomi ikke påvirket af købet.

- Huslejen var på niveau med en lejelejlighed. Sættes huslejen for lavt, kan det blive betragtet som en gave, hvor Helene i så fald skulle betale gaveafgift. Derudover vil forældrene ved en for lav leje også blive beskattet af det, siger Mette. 

Sådan kommer du godt i gang

Fordele, når barnet overtager forældrekøb

I dag, fire år senere, er Helene færdig med uddannelsen til fysioterapeut og har netop overtaget ejerlejligheden og den resterende del af lånet. 

I de knap fire år Mette og hendes mand ejede lejligheden, steg den i værdi – men de har solgt den videre til Helene til en pris, der svarer til restgælden i boligen. Helene fik dermed en rabat, som kan være op til 15 procent af den aktuelle ejendomsvurdering, før det betragtes som en skattepligtig gave. Med denne løsning skal Helene ikke betale skat af en eventuel fortjeneste, fordi hun har boet i lejligheden. 

- På den måde kan man se det som en slags arveforskud, siger Mette, der i dag glæder sig over, at hun og Palle tog springet og investerede i et forældrekøb, så Helene kunne få ro under studierne. 

Det kan du gøre, når dit barn er færdig med at studere