Forældrekøb kan give stabile rammer

Nogle forældre vælger at investere i et forældrekøb. Det kan være en måde at give sine børn stabile rammer under studietiden.

Når der er børn i familien, begynder overvejelserne før eller siden at kredse om den tid, når de unge flytter hjemmefra. Her tænker man på, hvad man som forældre kan gøre for at give dem en god start på det næste kapitel i deres liv.

Hvordan skal forældrekøbet finansieres?

  • Nogle forældre sparer op helt fra start, for at kunne hjælpe børnene videre den dag de skal flytte hjemmefra. Den opsparing kan fx være med til at finansiere udbetalingen til en lejlighed. Andre vælger at låne i friværdien i egen bolig.
  • For nogle forældre er det vigtigt, at de unge selv er med til at købe lejligheden. Derfor vælger de, at de unge også selv skal spare op og lægge en del af udbetalingen. Det kan give en større følelse af ansvar over for boligen, når man selv har skudt penge i den.

Hvad er et forældrekøb?

Leje- eller ejerlejlighed?

Inden du kaster dig ud i et forældrekøb, er det en god ide at undersøge mulighederne på boligmarkedet. Måske er en lejelejlighed det rigtige valg for jer. Lejelejligheder kan dog være dyre især i de store studiebyer, og samtidig får du ikke den fordel, der er ved at spare op i en ejerlejlighed, når man betaler afdrag. Til gengæld løber du en risiko med en ejerlejlighed, hvis boligpriserne falder.

Skal barnet overtage forældrekøbet?

Du kan overdrage en bolig til dit barn til en salgspris på +/-15% af den offentlige ejendomsvurdering. Vær opmærksom på, at vi forventer at den offentlige vurdering på ejerlejligheder vil stige i de store byer. Dermed er det afgørende, hvornår den nye vurdering kommer, hvis du vil sælge billigt til dit barn. Vurderingerne kan komme fra andet halvår af 2020 og helt frem til 2022. Du ved derfor reelt ikke, hvornår hammeren falder, og hvornår I skal rette jer efter den nye og højere vurdering. Vores råd er at få solgt lejligheden til dit barn inden andet halvår af 2020, hvis du vil være sikker på at kunne gøre det til den lavest mulige pris.

Hvor meget kan du købe bolig for?

Boligberegnere

Hvad kan jeg købe for?

Få en vejledende beregning på, hvor meget du kan købe bolig for.

Beregn

Lån til ny bolig

Få en vejledende beregning på, hvor meget lån til ny bolig koster.

Beregn

Lån med afdragsfrihed

Få en vejledende beregning på, hvad et 30 års afdragsfrit lån koster.

Beregn

Lån i din bolig

Få en vejledende beregning på, hvad det koster at låne i din bolig.

Beregn

Lån til bolig i udlandet

Få en vejledende beregning på, hvor meget du kan købe bolig i udlandet for.

Beregn