Forældrekøb kan give stabile rammer

Nogle forældre vælger at investere i et forældrekøb. Det kan være en måde at give sine børn stabile rammer under studietiden.

Når der er børn i familien, begynder overvejelserne før eller siden at kredse om den tid, når de unge flytter hjemmefra. Her tænker man på, hvad man som forældre kan gøre for at give dem en god start på det næste kapitel i deres liv.

Hvordan skal forældrekøbet finansieres?

  • Nogle forældre sparer op helt fra start, for at kunne hjælpe børnene videre den dag de skal flytte hjemmefra. Den opsparing kan fx være med til at finansiere udbetalingen til en lejlighed. Andre vælger at låne i friværdien i egen bolig.
  • For nogle forældre er det vigtigt, at de unge selv er med til at købe lejligheden. Derfor vælger de, at de unge også selv skal spare op og lægge en del af udbetalingen. Det kan give en større følelse af ansvar over for boligen, når man selv har skudt penge i den.

Hvad er et forældrekøb?

Leje- eller ejerlejlighed?

Inden du kaster dig ud i et forældrekøb, er det en god ide at undersøge mulighederne på boligmarkedet. Måske er en lejelejlighed det rigtige valg for jer. Lejelejligheder kan dog være dyre især i de store studiebyer, og samtidig får du ikke den fordel, der er ved at spare op i en ejerlejlighed, når man betaler afdrag. Til gengæld løber du en risiko med en ejerlejlighed, hvis boligpriserne falder.

Skal barnet overtage forældrekøbet?

Netop nu skal du tænke dig godt om som forældrekøber. I dag (november 2018) kan du sælge lejligheden til dit barn til en pris, der ligger 15 procent under den offentlige vurdering, uden at barnet bliver gavebeskattet. Det er den såkaldte 15 procent-regel. 15 procentreglen bliver dog snart ændret til en 20 procentregel, og det bliver dermed muligt at overdrage lejligheden til hele 20 pct. under værdien af den offentlige vurdering uden gavebeskatning.

Det kan umiddelbart lyde som en forbedring af skattevilkårene, men det kan nemt snyde. For i 2019 kommer der også nye ejendomsvurderinger, som forventes at stiger markant i storbyerne. Og det kan i sidste ende mere end udligne den forbedrede procentregel og gøre det dyrt for dit barn at overtage lejligheden. Læs mere om de nye regler

Hvor meget kan du købe bolig for?

Boligberegnere

Hvad kan jeg købe for?

Få en vejledende beregning på, hvor meget du kan købe bolig for.

Beregn

Lån til ny bolig

Få en vejledende beregning på, hvor meget lån til ny bolig koster.

Beregn

Lån med afdragsfrihed

Få en vejledende beregning på, hvad et 30 års afdragsfrit lån koster.

Beregn

Lån i din bolig

Få en vejledende beregning på, hvad det koster at låne i din bolig.

Beregn

Lån til bolig i udlandet

Få en vejledende beregning på, hvor meget du kan købe bolig i udlandet for.

Beregn