Spar på skatten i forældrekøbet

Der kan være mange penge at spare ved at vælge den rigtige beskatningsmetode, når du køber et forældrekøb. Partner og skatteekspert i PwC Per Ørtoft Jensen kommer med sine bedste råd til forældrekøberne.

Du vil gerne hjælpe dit barn ved at købe en lejlighed, som han eller hun kan bo i under studierne. Men du vil sikkert også gerne sikre, at du ikke betaler mere, end du behøver i skat. Vi har talt med skatteekspert i PwC Per Ørtoft Jensen om, hvad du skal huske, hvis du vil købe en ejerlejlighed som forældrekøb – og hvor der kan være penge at spare.

 

Hvis man går i de allerførste tanker omkring forældrekøb, hvad skal man så overveje?

Først og fremmest skal man vide, at det koster noget at have et forældrekøb. Så man skal have noget friværdi og økonomisk overskud. Hvis økonomien er på plads, og man begynder at se sig om efter en egnet forældrekøbslejlighed, skal man sikre sig, at lejligheden må lejes ud. Det lyder måske banalt, at man skal tjekke, om lejligheden må lejes ud, men det er ikke desto mindre helt afgørende i et forældrekøb. Man kan bl.a. tjekke vedtægterne i ejendommen eller i eventuelle servitutter.

 

Hvordan er det med beskatningen – er der noget at hente der?

Når du har investeret i et forældrekøb, bliver du skattemæssigt anset for at være en erhvervsdrivende virksomhed, hvis lejligheden er en ejerlejlighed. Og du skal finde ud af, hvilken beskatningsmode der er mest attraktiv for dig. Der er tre forskellige måder, du kan opgøre resultatet af udlejningen af lejligheden: Efter personskatteloven, virksomhedsskatteloven eller kapitalafkastordningen.

Der kan være sund fornuft i at vurdere fra år til år, hvilken ordning der er bedst. For der kan være penge at spare, alt efter renteniveauet, og man bør derfor overveje årligt, om det bedst kan betale sig at bruge virksomhedsordningen eller kapitalafkastordningen.

Per Ørtoft Jensen

Er der forskel på, om jeg køber en andel- eller ejerlejlighed?

Ja, reglerne og mulighederne er anderledes, hvis du køber en andelsbolig som forældrekøb. Med en andelsbolig vil du blive beskattet efter helt almindelige regler for personbeskatning, hvor der bl.a. ikke er mulighed for at få forhøjet fradragsværdien af rentefradrag, som i de mere attraktive skatteordninger. Du bør derfor overveje, om dit barn i stedet for skal have et rente- og afdragsfrit lån, et såkaldt anfordringslån.

 

Hvordan bliver man beskattet ved salg af lejligheden?

Beskatningen afhænger af, hvilken beskatningsmetode du har valgt i salgsåret. Her er det en fordel at vælge kapitalafkastordningen i salgsåret, da du så ”kun” bliver beskattet af en eventuel gevinst med op til ca. 42 procent. Hvis du bruger virksomhedsordningen i salgsåret, bliver fortjenesten beskattet med op til ca. 56 procent.

Du kan også vælge at sælge lejligheden til dit barn. Her må du sælge til en kontantpris, der svarer til den seneste offentlige vurdering minus 15 procent. Det betyder, at beskatningen ved efterfølgende salg enten helt bortfalder eller nedsættes væsentligt. Det forudsætter dog, at der ikke har været taget initiativ til at sælge lejligheden til anden side inden da.

En sidste mulighed er, at man som forældre selv flytter ind i lejligheden, hvis man fx har planlagt at ville sælge sit hus og flytte til byen. På den måde slipper man også for beskatning ved salg. Det er dog vigtigt, at man rent faktisk flytter ind og ikke bare har det som en proforma-adressen for så at sælge kort efter – for så falder skattehammeren.

Ny lovgivning på vej

Inden længe kan det dog bliv markant dyrere for barnet at overtage lejligheden. Det sker, når den såkaldte 15 procentregel ved overdragelse ændres til en 20 procentregel. Samt når de nye ejendomsvurderinger kommer på banen i løbet af 2019 og hæver grænsen for videresalg uden gavebeskatning.

Læs mere om betydningen af de nye regler