Forældrekøb

Når børnene flytter hjemmefra, hvor flytter de så hen? Et forældrekøb kan være en mulighed for, at du som forælder sikrer dit barn et sted at bo. Samtidig skal du tage stilling til dine egne boligbehov og økonomi, når børnene flyver fra reden.

Køb af bolig til dit barn

Vær opmærksom på

Når du køber en lejlighed som forældrekøb, skal du blandt andet undersøge, om du må leje den ud. Det kan du se i vedtægterne eller i eventuelle servitutter. Du skal fremleje lejligheden på sædvanlig vis. Det vil sige, at du skal fastsætte en husleje, som svarer til markedet, og du skal udarbejde en lejekontrakt. En advokat eller revisor kan rådgive dig om fastsættelse af huslejen, øvrige lejevilkår, skattemæssige forhold ved udlejning og salg mv.

Salg af lejligheden

Når du sælger lejligheden, vil din fortjeneste ved salget blive beskattet efter ejendomsavancebeskatningsloven, hvis du ikke selv har boet i den. Du har dog også mulighed for at sælge den til dit barn på særlige vilkår. Også her kan en revisor eller advokat rådgive dig om dine muligheder. Køber dit barn lejligheden, kan han eller hun sælge den skattefrit efter selv at have boet der.

Hvad er et forældrekøb?

4 gode råd til forældrekøb

Der er rift om de små lejligheder i de store studiebyer, og det er ikke altid nemt at finde en bolig, der er til at betale på SU. Mange forældre vælger derfor at give en hjælpende hånd i form af et forældrekøb. Mira Lie Nielsen, boligøkonom i Nykredit, kommer med fire gode råd til dig, der overvejer forældrekøb.

Nye regler for forældrekøb

Fra 1. januar 2021 er der kommet nye regler vedrørende forældrekøb i virksomhedsskatteordningen, som kan få betydning for dig, der har eller overvejer et forældrekøb.

Forældrekøb kan give stabile rammer

Nogle forældre vælger at investere i et forældrekøb. Det kan være en måde at give sine børn stabile rammer under studietiden.

Når dit barn er flyttet hjemmefra

Bygge om eller købe ny bolig
Når børnene flytter hjemmefra, får I pludselig mere plads, og indretningen skal måske justeres, så den passer til jeres nye livssituation. Eller måske overvejer I at flytte til noget mindre. Nykredit kan hjælpe jer med at få overblik over jeres muligheder.

Forsikringer
Når børnene flytter hjemmefra, kan jeres forsikringsbehov ændre sig. Derfor er det en god idé at gå jeres forsikringer igennem. Skal børnene bo alene, er de typisk dækket af jeres ulykkesforsikring, indtil de fylder 18 år, og jeres indboforsikring indtil de er fyldt 21 år.

Kom godt videre

Hvad koster lån til ny bolig?

Få en vejledende beregning på, hvor meget et lån til ny bolig eller sommerhus koster. Du får finansieringsforslag på forskellige lånetyper, så kan du se, hvad der passer bedst til din økonomi.

Salg af forældrekøbt lejlighed? Nye regler kan gøre det dyrt at vente

Overdragelse af forældrekøb til barnet står foran ny lovgivning, der kan få store skattemæssige konsekvenser. Overdragelse fra forældre til barn i år er en seriøs overvejelse værd.

ForeningsFordele til dig

Nykredit er ejet af foreningen Forenet Kredit. Derfor kan du som kunde få særlige fordele, hvis du samler din økonomi hos os. Vi kalder det ForeningsFordele, og du kan læse mere om dem her.