Forældrekøb kan give stabile rammer

Nogle forældre vælger at investere i et forældrekøb. Det kan være en måde at give sine børn stabile rammer under studietiden.

Når der er børn i familien, begynder overvejelserne før eller siden at kredse om den tid, når de unge flytter hjemmefra. Her tænker man på, hvad man som forældre kan gøre for at give dem en god start på det næste kapitel i deres liv.

Hvordan skal forældrekøbet finansieres?

  • Nogle forældre sparer op helt fra start for at kunne hjælpe børnene videre, den dag de skal flytte hjemmefra. Den opsparing kan fx være med til at finansiere udbetalingen til en lejlighed. Andre vælger at låne i friværdien i egen bolig.
  • For nogle forældre er det vigtigt, at de unge selv er med til at købe lejligheden. Derfor vælger de, at de unge også selv skal spare op og lægge en del af udbetalingen. Det kan give en større følelse af ansvar over for boligen, når man selv har skudt penge i den.

Hvad er et forældrekøb?

Leje- eller ejerlejlighed?

Inden du kaster dig ud i et forældrekøb, er det en god idé at undersøge mulighederne på boligmarkedet. Måske er en lejelejlighed det rigtige valg for jer. Lejelejligheder kan dog være dyre især i de store studiebyer, og samtidig får du ikke den fordel, der er ved at spare op i en ejerlejlighed, når man betaler afdrag. Til gengæld løber du en risiko med en ejerlejlighed, hvis boligpriserne falder.

Skal barnet overtage forældrekøbet?

Forældre kan i nogle situationer overdrage en lejlighed til deres barn, til en salgspris der ikke afviger mere end 15% fra den seneste offentlige ejendomsvurdering. Vær opmærksom på, at vi forventer, at den offentlige vurdering på ejerlejligheder vil stige i de store byer. Dermed kan det være afgørende, hvornår den nye vurdering kommer, hvis du ønsker at sælge til dit barn billigst muligt. Vurderingerne forventes at komme fra sommeren 2021 og helt frem til 2024. Det er med andre ord usikkert, hvornår du modtager din nye vurdering. Så snart den foreligger, er det den, du skal rette dig efter.

Læs mere om de nye boligskatter og -vurderinger

Hvor meget kan du købe bolig for?

Bolig:

Hvad kan jeg købe for?

Få en vejledende beregning på, hvor meget du kan købe bolig for.

Hvad koster et boliglån?

Få en vejledende beregning på, hvor meget lån til ny bolig koster.

Lån til sommerhus

Få en vejledende beregning på, hvor meget lån til sommerhus koster.

Lån med afdragsfrihed

Få en vejledende beregning på, hvad et 30 års afdragsfrit lån koster.

Regn på rentetilpasning

Få en vejledende beregning på en rentetilpasning.

Beregn din friværdi

Få en vejledende beregning på din friværdi.

Lån i din bolig

Få en vejledende beregning på, hvad det koster at låne i din bolig.

Omlægning af lån

Få en vejledende beregning på, hvad en omlægning af dit realkredit lån betyder.

Lån til bolig i udlandet

Få en vejledende beregning på, hvor meget du kan købe bolig i udlandet for.

Energiforbrug i boligen

Få en beregning på, hvor meget du kan spare ved at energiforbedre din bolig.

Varmekildeberegner

Se, hvad du sparer, hvis du udskifter din eksisterende varmekilde.

Kom godt videre

Fire gode råd til forældrekøb

Der er rift om de små lejligheder i de store studiebyer, og det er ikke altid nemt at finde en bolig, der er til at betale på SU. Mange forældre vælger derfor at give en hjælpende hånd i form af et forældrekøb.

Du skal finansiere et forældrekøb

Når børnene når alderen, hvor de skal til at flytte hjemmefra, er der flere ting, man bør overveje som forældre. Blandt andet kan forældrekøb være en mulighed.

Hvad koster lån til ny bolig?

Få en vejledende beregning på, hvor meget et lån til ny bolig eller sommerhus koster. Du får finansieringsforslag på forskellige lånetyper, så kan du se, hvad der passer bedst til din økonomi.