På vej på pension

Aldersopsparing, ratepension og ATP. Det er nogle af begreberne, du skal kende, når du skal tage stilling til din pension. Få gode råd til, hvordan du får den økonomi, du ønsker, når pensionslivet begynder.

Får du råd til dine drømme på pension?

Tilværelsen som pensionist er for de fleste lig med mere fritid og frihed. Men overgangen fra en fast månedsløn til et liv, hvor det i høj grad er udbetalingen af din opsparing, der bestemmer levestandarden, kræver dog planlægning. Vi ved, vi burde gøre det, men vi får sjældent planlagt vores tredje alder.

Det var en brat opvågning, da Jette fik tjekket sin pensionsopsparing og fandt ud af, at hun ikke havde råd til at leve det liv, hun drømte om, når hun en dag skulle på pension.

Men efter Jette havde talt med en rådgiver og fået overblik over økonomien, fandt hun ud af, at hendes situation var slet ikke så håbløs, som hun lige troede. 

Se, hvordan Jette fik overblik over pensionen

Det skal du være opmærksom på

Hvad skal du overveje, hvornår

Hvor du er i livet, har stor betydning for, hvilke overvejelser du skal gøre om din pension. Vi har lavet en guiide til, hvad du skal overveje hvornår. Se guide til pension.

Disse begreber skal du kende

Hvad er forskellen på Ratepension, Livslang Pension og Aldersopsparing? Hvordan med beskatningen? - Få overblik over de vigtigste begreber, og bliv klogere på, hvilken pensionsordning, der er den rette for dig. Få overblik over begreberne.

Jeg vil gerne kontaktes og høre mere

Fakta om pension

  • Folkepensionen består af et grundbeløb og et tillæg, som begge er skattepligtige.
    Det månedlige grundbeløb på pt. 6.315 kr. påvirkes alene, hvis du har arbejdsindkomst fratrukket arbejdsmarkedsbidrag over pt. 329.000 kr. årligt.
    Tillægget påvirkes af alle typer indkomster og satsen afhænger af, om du er enlig eller ej. Pt. kan en enlig maksimalt få 6.910 kr. månedligt før skat, og gifte/samlevende maksimalt 3.447 kr.
  • Mange har en tvungen pensionsopsparing via en arbejdsmarkedspensionsordning og ATP.
  • Nogle supplerer pensionsopsparingen med egne opsparinger, som fx kapitalpensioner, ratepensioner osv.

Kilde: Danmarks Statistik

Det danske pensionssystem

Det danske pensionssystem består af tre slags pensioner.

  • Folkepension, ATP og Livslang Pension, som sikrer dig basal pension hele livet.
  • Arbejdsmarkedspensioner, som du ofte har via din arbejdsgiver.
  • Individuelle pensionsopsparinger, som du selv indberetter, fx i banker eller pensionsselskaber.

Kilde: Pensionforalle.dk