Får du råd til dine drømme på pension?

Vi ved, vi burde gøre det, men vi får sjældent planlagt vores tredje alder. Mød Jette, der nåede at omlægge sin økonomi i tide og få overblik over, hvordan du sikrer økonomien på pension.

Jette bor i en toværelses lejlighed i København, og har et sommerhus sammen med sin datter. Jette fik justeret sin økonomi, så hun kunne beholde sin lejlighed og sit sommerhus, når hun en dag går på pension.

En brat opvågning

"Kan jeg nogensinde holde op med at arbejde? Det var min første tanke, da jeg fandt ud af, hvordan min pensionsøkonomi egentlig ville se ud," siger Jette. 

Det var en brat opvågning, da Jette fik tjekket sin pensionsopsparing og fandt ud af, at hun ikke havde råd til at leve det liv, hun drømte om, når hun en dag skulle på pension. Hun ville gerne beholde sin toværelses lejlighed på Christianshavn og sit sommerhus, som hun ejer sammen med sin datter. Men der var ikke penge nok, med mindre hun ændrede sin pensionsopsparing. Det stod klart, efter hun havde talt med sin rådgiver. 

Frygtede reality check

"Jeg havde i lang tid udskudt at få tjekket min pension. Jeg var bange for det reality check, der lå i det. Jeg var tynget og troede, at jeg skulle af med enten lejligheden eller sommerhuset for at få det hele til at løbe rundt. Sommerhuset er jo et af de steder, hvor jeg vil udleve min drøm om at være mere sammen med mine børn og børnebørn, og jeg var bange for, at skulle sige farvel til det," siger Jette. 

Men Jettes situation var slet ikke så håbløs, som hun lige troede. Det blev dog til flere måneder med usikkerhed, før hun fik talt med en rådgiver, der hjalp med at skabe overblik over økonomien.

Vi udskyder pensionsplanlægningen

Kun 50 procent har undersøgt deres pension inden for det seneste år. Det viser en undersøgelse fra Penge- og Pensionspanelet.

Ligesom så mange andre havde Jette udskudt at få tjekket op på sin pensionsordning. I starten fordi pensionsalderen virkede fjern og uvirkelig, men senere af frygt for hvad et tjek af hendes pensionsopsparing ville afsløre. 

"Det tog lang tid for mig at komme til den løsning, jeg nu har. Jeg kunne ikke overskue min samlede økonomi, og det var svært og komplekst at sætte sig ind i," siger Jette, og fortsætter:

"Jeg regnede med, at den friværdi, der er i min lejlighed og mit sommerhus, ville være nok til, at jeg var økonomisk sikret, men jeg vidste ikke, hvordan det ville være mest optimalt at organisere resten af min økonomi. Det skulle jeg have hjælp til."

Danskerne mangler overblik over den samlede økonomi

Undersøgelser viser, at en ud af tre ikke ved hvor stor en procentdel af deres løn, de betaler i pension. Men selv hvis man har styr på procentsatsen, kan det være svært at overskue, hvad det betyder for pensionsudbetalingen i sidste ende. Derfor er det en god idé løbende at få tjekket sin aldersopsparing. 

Hvis din livssituation ændrer sig, og du for eksempel går meget op eller ned i løn, går på barsel eller bliver langtidssygemeldt, kan det få betydning for, hvor mange penge, der er til rådighed, når du stopper med at arbejde.

Drømme kræver planlægning

I sidste ende handler pensionsplanlægning om, at du får råd til dine drømme. I Jettes tilfælde handlede det ikke bare om lejligheden og sommerhuset men om drømmene om at rejse. 

"Når jeg går på pension, vil jeg gerne rejse og gerne i længere tid ad gangen. Det giver en helt anden oplevelse, som jeg ikke har mulighed for i dag, hvor jeg stadig arbejder," siger Jette.

Jeg vil gerne kontaktes og høre mere

3 ting, som du skal tjekke

Sådan får du styr på din pension

PensionsInfo

Log ind på pensionsinfo.dk og få overblik over din pension, og hvor meget du vil få udbetalt.
Gå til pensionsinfo.dk

Book et møde

Overvej, hvordan du gerne vil bruge din alderdom, og book et møde med en pensionsrådgiver for at få tjekket, om du får råd til at leve det liv, du ønsker, som pensionist.
Book et møde

Kom godt videre

Pensions-ordbog: Disse begreber skal du kende

Hvad er forskellen på Ratepension, Livslang Pension og Aldersopsparing? Hvordan med beskatningen? Få overblik over de vigtigste begreber, og bliv klogere på, hvilken pensionsordning der er den rette for dig.
Gå til pensions-ordbogen

Pension: Hvad skal du overveje hvornår?

Hvor du er i livet, har stor betydning for, hvilke overvejelser du skal gøre om din pension. Vi har lavet en guide til, hvad du skal overveje hvornår om pension.
Læs mere om pension

På vej på pension

Aldersopsparing, ratepension og ATP. Det er nogle af begreberne, du skal kende, når du skal tage stilling til din pension. Få gode råd til, hvordan du får den økonomi, du ønsker, når pensionslivet begynder.
Læs mere