Har du overblik over økonomien på pension?

Sparer jeg nok op, har jeg råd til at blive boende i min bolig, når jeg går på pension, og har vi råd til at hjælpe vores børn med forældrekøb?

Sparer du nok op?

Hånden på hjertet – ved du, hvor meget du sparer op til din pension? Mange er usikre på, hvor mange penge der egentlig er til pensionen.

Derudover ved mange ikke, om økonomien rækker til at leve det liv, de drømmer om på pension. Faktisk ved én ud af tre danskere ikke, hvor meget de indbetaler til pension og 20 procent ved ikke, om rådighedsbeløbet stiger eller falder, når de går på pension. Det er derfor en god idé at få overblikket, så du kan rette op og tilpasse din økonomi i tide.

Se din økonomi som en helhed

Når du skal tage stilling til din pensionsopsparing, skal du se på din samlede formue, som typisk er opdelt i 3 områder:

  • pensionsopsparing, som du kan få udbetalt, når du går på pension
  • frie midler - penge, som du har til rådighed her og nu,
  • opsparing i din boligs friværdi.

Få gode råd til, hvad du skal være opmærksom på i forhold til pension, når du er i 20'erne, 30'erne, 40'erne, 50'erne og 60'erne.

Tips til pensionsplan

Har du råd til dine drømme på pension?

Er du i 50’erne, føler du sikkert, at der stadig er lang tid til, at du skal pensioneres. Men har du ikke allerede en plan for, hvordan din økonomi skal se ud, også efter du er gået på pension, så er det nu, du skal lægge en.

Vil du blive boende i huset eller flytte i noget mindre? Vil du lave et forældrekøb til dine børn – eller kan dine børn lave et ”omvendt forældrekøb” til dig, så du lejer dig ind i en bolig, de ejer? Og hvornår ønsker du egentlig at gå på pension? 

Se, hvordan Jette fik overblik over pensionen

Kom godt videre

Pensions-ordbog: Disse begreber skal du kende

Hvad er forskellen på Ratepension, Livslang Pension og Aldersopsparing? Hvordan med beskatningen? Få overblik over de vigtigste begreber, og bliv klogere på, hvilken pensionsordning der er den rette for dig.
Gå til pensions-ordbogen

Pension: Hvad skal du overveje hvornår?

Hvor du er i livet, har stor betydning for, hvilke overvejelser du skal gøre om din pension. Vi har lavet en guide til, hvad du skal overveje hvornår om pension.
Læs mere om pension

På vej på pension

Aldersopsparing, ratepension og ATP. Det er nogle af begreberne, du skal kende, når du skal tage stilling til din pension. Få gode råd til, hvordan du får den økonomi, du ønsker, når pensionslivet begynder.
Læs mere om pension