Har du overblik over økonomien på pension?

Sparer jeg nok op, har jeg råd til at blive boende i min bolig, når jeg går på pension, og har vi råd til at hjælpe vores børn med forældrekøb?

Sparer du nok op?

Hånden på hjertet – ved du, hvor meget du sparer op til din pension? Mange er usikre på, hvor mange penge der egentlig er til pensionen.

Derudover ved mange ikke, om økonomien rækker til at leve det liv, de drømmer om på pension. Faktisk ved en ud af tre danskere ikke, hvor meget de indbetaler til pension og 20 procent ved ikke, om rådighedsbeløbet stiger eller falder, når de går på pension. Det er derfor en god idé at få overblikket, så du kan rette op og tilpasse din økonomi i tide. 

Hør Betinas overvejelser om pension og penge i videoen.

Hør Ekspertens gode råd

"Der er mange gode grunde til at efterse sin økonomi, også når man har rundet de 50 eller 60 år. Forældrekøb, arveforskud, brug af friværdi og formuepleje er nogle af de emner, der ofte dukker op. Men også spørgsmålet, om man egentlig sparer nok op til sin pension, nager mange" siger Jeppe Borre, tidligere seniorøkonom i Nykredit.

Det kan være svært at få overblikket over alle elementerne i sin økonomi, men det er også en vigtig øvelse, så man selv får indflydelse på det liv, man lever, og kan overskue konsekvenserne af de valg, man træffer”, fortsætter Jeppe Borre.

Læs også: Hvad skal du overveje hvornår?

Har du råd til dine drømme på pension?

Er du i 50’erne, føler du sikkert, at der stadig er lang tid til, at du skal pensioneres. Men har du ikke allerede en plan for, hvordan din økonomi skal se ud, også efter du er gået på pension, så er det nu, du skal lægge en.

Vil du blive boende i huset eller flytte i noget mindre? Vil du lave et forældrekøb til dine børn – eller kan dine børn lave et ”omvendt forældrekøb” til dig, så du lejer dig ind i en bolig, de ejer? Og hvornår ønsker du egentlig at gå på pension? 

Se, hvordan Jette fik overblik over pensionen

Se din økonomi som en helhed

Når du skal tage stilling til din pensionsopsparing, skal du se på din samlede formue, som typisk er opdelt i 3 områder:

  • pensionsopsparing, som du kan få udbetalt, når du går på pension
  • frie midler - penge, som du har tilrådighed her og nu,
  • opsparing i din boligs friværdi.

”Det er nødvendigt at se på sin økonomi som en helhed, når man lægger planer for fremtiden. Boligen vil ofte spille en stor rolle. Har man friværdi, har man rigtig mange muligheder for at sætte boligen i spil. Både i forhold til sine egne ønsker om for eksempel udlandsrejser eller sommerhuskøb, men også i forhold til forældrekøb til sine børn”, siger Jeppe Borre.