Jeg havde brug for at få overblikket tilbage

Efter knap 20 års ægteskab blev Michael skilt. Læs her, hvordan han fik overblik over den nye økonomiske situation, bodeling og boligforhold samt genopbygget rammerne omkring børnene efter en skilsmisse.

Michael blev skilt i 2015 efter knap 20 års ægteskab. Han har to børn, som bor halvdelen af tiden hos ham. Efter skilsmissen flyttede Michael i en lejelejlighed tæt på familiens hus, hvor børnene stadig bor med deres mor.

Mistede overblikket

- Da jeg stod i situationen, følte jeg, at jeg mistede overblikket. Jeg anede faktisk ikke, hvad der var muligt, og hvor jeg kunne bo.

Sådan beskriver Michael det øjeblik, det for alvor gik op for ham, at drømmen om kernefamilien var brast. Efter næsten 20 års ægteskab blev Michael skilt. Indtil da boede han med sin kone, to børn og hunden Spot i et hus, som de havde bygget fra grunden tilbage i 2010.

- Det er jo en drøm, der går i stykker, fortæller Michael om bruddet og uddyber: 

- Udover de følelsesmæssige konsekvenser er der også en lang række praktiske, juridiske og ikke mindst økonomiske konsekvenser, som man skal tage stilling til. For mig var det allervigtigste, at børnene fik stabile rammer. Det er jo ikke deres skyld, at deres forældre går fra hinanden.

Hermed blev han en ud af de mange tusinde danskere, der hvert år bliver skilt. Faktisk ender 46 procent af alle ægteskaber i skilsmisse.

Skilsmisse kræver økonomisk overblik

Efter bruddet flyttede Michael i en møbleret lejelejlighed tæt på familiens tidligere hjem, mens hans kone blev boende i huset med børnene.

- Vi besluttede at beholde huset til at starte med, så børnene blev mindst muligt berørt af skilsmissen. Vi har så lavet en juridisk bindende aftale, der sikrer, at vi sælger huset senest om to år, forklarer Michael.
- Det er svært at finde noget, der er billigt at bo i, når der skal være plads til to børn, uddyber han. 

Når fællesøkonomi skal deles i to

Udover at finde en ny bolig, var en ny økonomisk situation pludselig en realitet. Efter mange år med fællesøkonomi, hvor to indtægter bidrager til husholdningsbudgettet, ferie- og boligudgifter mv., skulle Michael omstille sig til en ny økonomisk virkelighed med kun én indtægt.

- Det lyder måske mærkeligt, at jeg som bankmand havde brug for hjælp med økonomien. Men det var en rigtig svær situation, og så tror jeg, at selv den mest talkyndige kan have brug for en rådgiver, der kan stille de rigtige spørgsmål og skabe et overblik over de økonomiske detaljer, siger Michael.

Michael har sammen med sin ekskone oprettet nye fælles konti til de løbende fællesudgifter.

- Det var vigtigt for mig, at jeg ikke overså noget, og tog de rette økonomiske beslutninger, så det ikke ville få konsekvenser for børnene. Derfor gennemgik vi alle fælles udgifter og fik styr på betalinger ned til mindste detalje som for eksempel betaling til vores datters pony.

Et nyt liv med ny familiestruktur

Efter at have lagt et budget og dannet sig et overblik over alt fra fælles boliglån, billån, forsikringer, pension og fortsatte fælles udgifter til børnene, fik Michael ro i maven.

- Der er jo ikke helt så meget at gøre godt med, som da vi var to. Så det er alt det ekstra, der bliver skåret ned på. Sommerferieplanerne er for eksempel noget anderledes, end de plejer, forklarer Michael og uddyber: 

- Til gengæld har jeg valgt at bo et sted, hvor der plads til børnene. Selvom det er midlertidigt, har det været vigtigt for mig, at det er et sted, vi kan være sammen. 

Hvad sker der med det fælles boliglån, når jeg bliver skilt?

  1. Du og din partner skal blive enige om, hvad der skal ske med boligen.
  2. Der skal foretages en bodeling, hvor fælles formue og gæld gøres op og deles mellem jer.
  3. Hvis du vil overtage jeres fælles bolig, skal du sammen med din bankrådgiver gennemgå den aktuelle belåning i ejendommen og afgøre, om du kan stå alene for lånet ud fra et nyt budget. Herefter skal din partner købes ud.
  4. Indtil det er godkendt, at den ene part overtager det eksisterende lån, hæfter I stadig i fællesskab for jeres fælles gæld.

5 økonomiske råd, hvis I går fra hinanden