Sådan påvirker arv din SU

Josephine mistede sin far da hun var 20 år og studerende, og den uventede arv fik store konsekvenser for hendes økonomi. Mere end to år efter farens død fik hun pludselig et tilbagebetalingskrav fra SU på 22.000 kr. Bliv klogere på, hvordan du som ung håndterer din økonomi i en svær tid.

Josephine var ung studerende, da hun pludselig mistede sin far. Oven i sorgen fik Josephines arv en stor betydning for hendes SU og økonomiske situation.

"To og et halvt år efter at jeg mistede min far, fik jeg pludselig et tilbagebetalingskrav fra SU, hvor de forklarede, at min indkomst havde været for høj, og derfor skulle jeg tilbagebetale lidt mere end 22.000 kr.," siger Josephine og fortsætter: "Det viste sig, at da jeg har arvet en livsforsikring i løbende udbetalinger, så er det skattepligtigt og påvirkede derfor min SU og indkomsten fra mit studiejob. Så det var lidt af en bombe at få, da jeg på det tidspunkt havde lagt hele situationen bag mig."

Arv og studiejob

Josephine måtte hurtigt skære ned på sine arbejdstimer, så hun ikke ville få samme tilbagebetalingskrav fra SU året efter. "Jeg havde heldigvis en meget forstående arbejdsplads, der sagde, at vi kunne løse det ved at fryse min løn til året efter. Jeg havde allerede arbejdet langt over det beløb, jeg måtte det år, i forhold til den mængde penge, jeg arvede ved siden af," siger Josephine.

På den måde fandt Josephine en fleksibel løsning i samarbejde med sin arbejdsplads, hvor hun kunne holde en form for orlov, selvom det ikke var en optimal situation. "Pludselig havde jeg en masse ekstra tid, hvilket måske lyder som et luksusproblem, men jeg følte, at jeg var sat lidt ufrivilligt ud af arbejde, og det synes jeg var rigtig irriterende," fortæller hun. Dengang læste Josephine Kommunikation og IT på Københavns Universitet og ville gerne have erhvervserfaring, men det var svært, fordi der var en begrænsning på, hvor meget hun måtte arbejde ved siden af arven og sin SU. Dog endte Josephine med at lave noget frivilligt arbejde, hvilket gav hende en mulighed for at få noget relevant erhvervserfaring derigennem.

Hvordan skal jeg bruge min arv?

Det var rigtig svært for Josephine, specielt som 20-årig understreger hun selv, at finde ud af, hvad hun skulle bruge sin arv til. "Jeg tog ned i banken og fortalte, at jeg havde arvet en sum penge, og jeg vidste ikke helt, hvad jeg skulle gøre med den. Min rådgiver var lidt skeptisk i forhold til, om jeg eksempelvis skulle købe en bolig, fordi jeg var på SU, og jeg var sat ud af arbejde," siger Josephine og fortsætter: "Det var som om, at der ikke rigtig var noget tidspunkt, hvor jeg vidste, hvad jeg skulle gøre med de her penge. Nu har jeg så betalt en god del af dem tilbage til SU," fortæller hun.

Sådan endte Josephine i en situation, hvor hun skulle afbalancere sin økonomi i forhold til at investere pengene og spare op men samtidig også bruge nogle af pengene på at kompensere for, at hun ikke måtte arbejde i næsten 10 måneder. "Det er også derfor, at jeg gerne vil ud med min historie, fordi jeg ønsker ikke for andre, at de kommer ud i en lige så besværlig situation som mig," fortæller hun.

Tre gode råd til dig på SU, der skal arve

Josephines tre gode råd til dig, der står eller kommer i en lignende situation:

  • Undersøg, hvilke regler der gælder for din arv med det samme, selvom det kan virke uoverskueligt. Det vil gavne dig i sidste ende.
  • Undersøg, hvilke alternativer du har i forhold til at have et studiejob og få relevant erhvervserfaring, der ikke påvirker regnskabet med arven som livsforsikring. Det kan eksempelvis være frivilligt arbejde.
  • Brug dit netværk til at få hjælp i den svære tid.

Det skal du vide, når du arver fra dine forældre

Hvis du som ung arver fra dine forældre, er det vigtigste at hente hjælp fra en bankrådgiver, enten din egen eller måske forældrenes rådgiver, lyder rådet fra Camilla Schjølin Poulsen, formuespecialist i Nykredit. Herunder fortæller hun, hvad du skal være opmærksom på, hvis du arver.

Fire regler for arv og SU

  • Arver du en livsforsikring eller pension, hvor der skal betales en éngangsafgift, så vil den udbetalte sum ikke påvirke din SU.
  • Arver du en livsforsikring eller pension, som udbetales løbende til dig, så bliver den skattepligtig for dig, og dermed kan den påvirke din SU. Det er således lige meget, om det er en livsforsikring tegnet hos en pensionskasse eller andet sted – det er skattepligten, som er det afgørende.
  • Øvrig arv, som fx stammer fra en forældres andel af friværdi, bil, fri opsparing m.m., vil ikke påvirke din SU.
  • Investerer du din egen opsparing eller din arv, fx i obligationer og aktier, så kan indtægten herfra potentielt påvirke din SU.

Kom godt videre

Magnus på SU: Sådan får jeg økonomien til at hænge sammen

Der er styr på økonomien hos den 23-årige studerende Magnus Bendix Jensen. Se hans tre gode råd til dig, der netop er flyttet hjemmefra på SU.
Læs mere

Få styr på budgettet, når du flytter hjemmefra

Rykkergebyrer, RKI og gæld, der bare vokser og vokser. Det er virkeligheden for mange unge, der er kommet skævt fra start som eneansvarlig for egen økonomi.
Læs mere

SU og skat - få overblikket her

Ved du hvor meget må du tjene ved siden af din SU? Læs med og bliv klogere på SU og skat.
Læs mere om SU og skat