Forenet Kredit: Ambitiøst grønt landbrugsinitiativ skal hjælpe landmænd med grøn omstilling

Med støtte fra Forenet Kredit – hovedejer i Nykredit – kan alle landmænd i Danmark fra næste år få adgang til et nyt digitalt redskab, som skal sætte turbo på klimaomstillingen. Samtidig tilbydes tusindvis af landmænd og landbrugs-studerende fra næste år en helt ny klimauddannelse. Initiativerne skal gøre det lettere for landmænd at vælge grønne løsninger.

Dansk landbrug har sat sig ambitiøse mål på klimaområdet: at være klimaneutralt i 2050. Det stiller store krav til landmændene.

Derfor investerer Forenet Kredit, Nykredits hovedejer, nu et tocifret millionbeløb i et initiativ, der skal sætte skub i den grønne omstilling af det danske landbrug. Det betyder, at alle landmænd og landbrugsstuderende fra næste år får adgang til et nyt digitalt værktøj og en ny klimauddannelse.

Et grønt bidrag til hele samfundet

Med det digitale klimaværktøj kan landmænd få en aktuel status på klimaaftrykket fra bedriften, beregne effekten af forskellige, mulige klimatiltag og få hjælp til at vælge det bedste tiltag.

Klimauddannelsen tilbydes fra primo 2022, og målet er at uddanne 3-5.000 landmænd og studerende. Klimauddannelsen tilbydes både små og store landbrug i Danmark, herunder både konventionelle og økologiske landbrug.

”Når vi går sammen med landbruget, så har vi et stort potentiale for at gøre en forskel for klimaet, som samtidig også er til gavn for erhvervet selv. Ved at stille viden og værktøj til rådighed for den enkelte landmand yder vi ikke alene et bidrag til landbrugets klimaindsats, men et grønt bidrag til hele samfundet”, siger Nina Smith, formand for Forenet Kredit.

Tonny Thierry Andersen, koncerndirektør i Nykredit, understreger, at initiativet understøtter såvel erhvervets ambitioner som de politiske mål og samtidigt bidrager til, at Danmark kan udbygge sin position som et af foregangslandene, når det kommer til bæredygtig omstilling.

”Vi ved, at landmændene meget gerne vil tage ansvar for den grønne udvikling. Det har vi bl.a. set på den store efterfspørgsel på vores grønne maskinleasing. Samtidig er der heller ikke nogen tvivl om, at der bliver efterspørgsel efter landbrug, der tager hensyn til klimaet – både fra kunder, samfund og finansielle partnere. Det er et vigtigt skridt for fortsat at sikre fremtidig landbrugsproduktion og dermed arbejdspladser og eksport. Derfor er det her værktøj så vigtigt,” siger Tonny Thierry Andersen.

Klimaværktøjet og klimauddannelsen er udviklet sammen med landbrugets videns- og innovationshus SEGES, og er en videreudvikling af ’Landbrugets Klimaværktøj’, som er udviklet af SEGES og Økologisk Landsforening med finansiering fra Promilleafgiftsfonden og på opdrag fra ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri. En tocifret millioninvestering fra Forenet Kredit gør det muligt at videreudvikle klimaværktøjet til bedrifterne og samtidig etablere en ny klimauddannelse til landmænd og landbrugsstuderende.

Initiativet kort

  • Tiltaget består af to elementer: En klimauddannelse og et klimaværktøj
  • Klimauddannelsen skal give landmænd viden til at forstå klima-udfordringen, og hvorfor der skal sættes ind på gården. Målet er at uddanne 3-5.000 landmænd og studerende over de kommende år.
  • Klimaværktøjet er en beregner, der skal give den enkelte landmand en aktuel status for klimaaftrykket fra bedriften, beregne effekten af forskellige, mulige klimatiltag og hjælpe landmanden til at vælge det bedste tiltag.
  • Initiativet sker som et samarbejde mellem Forenet Kredit og landbrugets videns- og innovationshus SEGES.

Relaterede Artikler

Erhverv | 3 min

Nykredit klar til at hjælpe kunderne med at overtage deres statslige coronalån

Den 1. april står en række virksomheder over for at skulle betale udskudt moms og A-skat tilbage til staten. Det kan være en udfordrende situation oven på flere perioder med restriktioner, og derfor er Nykredit klar til at drøfte muligheden for at overtage de statslige coronalån fra kunderne.
Erhverv | 2 min

Nykredit støtter grøn omstilling med ny renterabat til den almene sektor

Det kan godt betale sig at være kunde i et foreningsejet Nykredit. En ny renterabat gør det billigere at finansiere energirenoveringer og grønt nybyggeri i den almene sektor.
Erhverv | 3 min

Nykredit finansierer HEARTLANDs enorme solcellepark

Endnu et grønt mastodont-projekt kommer til verden med grøn byggefinansiering fra Nykredit i ryggen. Nordeuropas største solcellepark er netop nu ved at blive opført i Vestjylland.