Skal du renovere sommerhuset? Her er tre oplagte steder at starte

Overvejer du at renovere dit sommerhus, så får du her serveret nogle bud på de forbedringer, der giver mest værdi for pengene – og som gør sommerhuset nemt og behageligt at bruge året rundt.

Da verden lukkede ned i 2020, tog historisk mange danskere initiativ til at købe et sommerhus i Danmark. Ifølge Boligsidens tal steg antallet af sommerhushandler med 55 pct. i 2020 sammenlignet med 2019.

Mange nye sommerhusejere står nu over for en beslutning: Hvilke forbedringer og opgraderinger trænger sommerhuset til? Og hvilke forbedringer batter mest rent økonomisk, både på den korte og lange bane?

Jo mere, man bruger det, og jo mere man bruger det i vinterperioden også, desto større gevinst er der ved at lave eksempelvis energiforbedringer.

Bo Halm Andersen, rådgiver hos NRGi Rådgivning

”Det kommer meget an på, hvordan man bruger eller vil bruge sit sommerhus. Jo mere, man bruger det, og jo mere man bruger det i vinterperioden også, desto større gevinst er der ved at lave eksempelvis energiforbedringer,” fremhæver Bo Halm Andersen, der er rådgiver hos NRGi.

Tænk langsigtet

Men selv hvis man primært regner med at skulle bruge sit sommerhus om sommeren, så opfordrer Bo Halm Andersen til, at man overvejer at energioptimere sit sommerhus efter, at det også skal være velegnet til at blive brugt hyppigt i løbet af vinterhalvåret.

”Det vil gøre dit sommerhus mere attraktivt, både for dig selv og for en fremtidig køber. Vi ser nemlig en tendens til, at man bruger sit sommerhus mere, end man har gjort tidligere. Mange vil gerne have et sommerhus, hvor man også kan holde jul eksempelvis. Især hvis man har en lejlighed i en af de store byer som helårsbolig, så bliver sommerhuset virkelig brugt hele året rundt,” siger Bo Halm Andersen.

Førstehåndsindtryk er vigtigt for købere

Renovering af sommerhuset er også værd at overveje, hvis man står i den situation, at man gerne vil udnytte den store rift om sommerhusene og sælge sit sommerhus i den nære fremtid.

I så fald anbefaler Stine Lyngbo Ries, der er indehaver af Nybolig Blåvand, at prioritere den udvendige vedligeholdelse.

”Et godt førstehåndsindtryk, når man kommer hen til sommerhuset, er vigtigt. Mange sommerhuskøbere er ude og kigge på egen hånd, før de kontakter mægleren, og der nytter det ikke, hvis de ser, at stakittet er ved at vælte, eller vinduerne er pilrådne,” siger hun og uddyber:

”Samtidig kommer sommerhuskøbere ofte langvejs fra, så man vil gerne have, at sommerhuset er til at gå i gang med, og at det udvendige er i orden, så man som køber kan koncentrere sig om det indvendige.”

Vedligehold af klimaskærme i form af facade, tag og vinduer er generelt meget vigtigt og betyder meget for sommerhusets værdi.

Stine Lyngbo Ries, indehaver af Nybolig Blåvand

Hvilke konkrete forbedringer og renoveringsprojekter er det så, man kan overveje som sommerhusejer? Det giver eksperterne tre bud på her:

1. Varmepumpe

”Hvis der er tale om et klassisk, ældre sommerhus, der i dag er el-opvarmet, så er det en god idé at få installeret en luft-til-luft-varmepumpe. Det er en relativt lille investering, og det er både godt for klimaet i huset og giver en besparelse på strømregningen,” siger Stine Lyngbo Ries.

”En varmepumpe ligger lige til højrebenet. Det koster ikke alverden og vil typisk kunne tjene sig hjem i løbet af 5-10 år, afhængig af hvor meget man bruger sommerhuset. Og så er det bare en fantastisk ting, hvis man gerne vil kunne have lidt varme på sommerhuset gennem hele vinteren, hvilket også er rigtig sundt for huset,” siger Bo Halm Andersen.

2. Tænk energioptimering i det løbende vedligehold

”Der er mange gode argumenter for at energioptimere sit sommerhus helt generelt. Det er både godt for indeklimaet, husets stand, husets værdi og for samfundet som helhed, fordi det er med til at sænke klimaaftrykket og energiforbruget i vores sommerhuse,” siger Bo Halm Andersen og fortsætter:

”Man gør sig selv en tjeneste, hvis man tænker energioptimering ind i de løbende vedligeholdsprojekter. Skal taget skiftes, så få efterisoleret loftet, mens du er i gang. Det er så meget billigere og nemmere, når først man har åbnet huset op.”

”Det samme med vinduer. Er der råd i træværket omkring vinduerne, er det måske bedre at få skiftet alle vinduer og samtidig få energioptimeret på den måde, frem for at bruge energi og økonomi på at skifte træværk hist og her.”

3. Klimaskærme: Facade, tag og vinduer

”Vedligehold af klimaskærme i form af facade, tag og vinduer er generelt meget vigtigt og betyder meget for sommerhusets værdi,” siger Stine Lyngbo Ries og fortsætter:

”Det gælder særligt, hvis man gerne vil sælge et stråtækt sommerhus, der står til at skulle have lagt nyt stråtag. Hvis man får det foretaget inden et salg, er det et stort plus for en køber. Derfor er det også en investering, som man som sælger som regel kan få tilbage krone for krone.”

”Langt de fleste sommerhuse har træfacader, og der er det vigtigt at få dem set efter og vedligeholdt løbende, f.eks. hvis malingen skaller af. Efter en periode med snevejr kan det også være godt at komme op under taget og se, om der eksempelvis er kommet fygesne ind og få det fjernet, inden det smelter og kommer ned i huset. Det er også et tegn på, at huset skal tætnes nogle steder”, siger Bo Halm Andersen.

Sådan er reglerne for brug af sommerhus

Det er som udgangspunkt ikke tilladt at bruge et sommerhus, der har sommerhusstatus, som helårsbolig.

Du må dog godt opholde dig ubegrænset i dit sommerhus i perioden 1. marts til 31. oktober.

I vinterperioden (november til og med februar) må man kun bruge sit sommerhus til kortvarige ophold.

Er du pensionist og over 60 år, førtidspensionist, efterlønsmodtager eller modtager af fleksydelse, og har du ejet sommerhuset i mindst ét år, må du dog gerne bruge sommerhuset til helårsbeboelse.

Relaterede Artikler

Bolig | 3 min

Sommerhus: Hvor meget kan du købe for?

For mange af os er sommerhusferier en del af vores barndomsminder. Det er ikke så sært, for i alt ligger der ca. 220.000 sommerhuse spredt langs kysterne i Danmark. Drømmer du om et sommerhus, så læs med og få et bud på, hvor meget du kan købe for.
Privatøkonomi | 3 min

Nykredit sætter indlånsrenten op

Er du privatkunde med din økonomi samlet i Nykredit, kan du se frem til at få 1,75% i rente på din lønkonto. Samtidig gør vi det endnu mere attraktivt for dig at spare op, fordi renten på opsparingskonti også bliver sat op.
Privatøkonomi | 3 min

Hvad skal der dog ske med de sommerhuse?

Sommerhussæsonen er allerede skudt i gang, og det betyder også, at sommerhusmarkedet er kommet ud af sin vinterdvale.