Kvinder bør interessere sig mere for investering

Kvinder lever længere end mænd og sparer mindre op til pension. Den gode nyhed er, at de tilsyneladende opnår højere afkast på deres investeringer.

Kvinder bør interessere sig mere for pension og udnytte, at de faktisk er uovertrufne investorer. 

Sådan lyder budskabet fra chefanalytiker Bo Jensen Schmidt i Nykredit på spørgsmålet om kvinders særlige pensionsudfordringer.

Kvinder har nemlig gennemsnitligt færre timer sammenlagt på arbejdsmarkedet end mænd, fordi de oftere arbejder på deltid og tager en større andel af den samlede barselsorlov. Tal fra Danmarks Statistik viser, at 470.000 danske kvinder sidste år arbejde på deltid svarende til 36 procent af alle arbejdende kvinder. I tillæg går kvinder tidligere på pension end mænd – og lever længere.

- Dybest set burde kvinder have større pensionsformuer end mænd, fordi de lever længere og er pensionister i flere år end mænd og derfor har brug for en tilsvarende større pensionsformue. Men kvinders pensioner halter desværre efter mændenes, fordi deltid, barsel og lavere lønniveau generelt betyder, at deres samlede pensionsindbetalinger er lavere, siger Bo Jensen Schmidt.

Han tilføjer, at forskellen på mænd og kvinders pensionsopsparing ikke er noget økonomisk problem i et ægteskab, hvor pensionsformuen deles ligeligt og overgår til kvinden, hvis manden dør først.

… det kan give mening, hvis manden så indbetaler ekstra på kvindens pensionsordning eller at de indgår en ægtepagt, så også pensionerne deles i tilfælde af skilsmisse. Men kvinder kan også gøre meget ved blot at interessere sig mere for pension og investering.

Chefanalytiker i Nykredit, Bo Jensen Schmidt

Kan tage sagen i egen hånd

Men flere pensionsmidler flyttes i disse år mod livrenteprodukter, som ikke umiddelbart kan overgå fra den ene ægtefælle til den anden. Det sker som en konsekvens af nye maksimumsgrænser for, hvor meget man kan indbetale på fx ratepension, og udviklingen forstærker pensionsproblematikken for kvinder, siger Bo Jensen Schmidt.

Problematikken forstærkes yderligere i tilfælde af skilsmisse, hvor et ægtepar går hver til sit med hver sin pension. Her slår pensionsuligheden igennem for fuld kraft, siger Bo Jensen Schmidt.

- For mange børnefamilier er det en fælles beslutning at én af de voksne arbejder på deltid for at få hverdagskabalen til at gå op, mens børnene er små, og statistisk set er det ofte kvinden. Fordi det er en fælles beslutning, kan det give mening, hvis manden så indbetaler ekstra på kvindens pensionsordning for at udligne det pensionstab, som den nedsatte arbejdstid indebærer. Men kvinder kan også gøre meget ved blot at interessere sig mere for pension og investering. Vi ved, at når kvinder rent faktisk investerer, gør de det bedre end mænd. Men det kræver jo, at man kommer ud af busken og kommer i gang med at investere, siger Bo Jensen Schmidt.

Flere Nykredit analyser har påvist, at kvinder opnår højere langsigtet afkast end mænd, når de investerer, sandsynligvis fordi de er bedre til at holde fast i de investeringer, de én gang har foretaget, og ikke køber og sælger på baggrund af impulser og egne forventninger til markedsudviklingen. I hvert fald køber og sælger kvinder aktier sjældnere end mænd, og det giver dem et højere afkast i tillæg til at deres samlede handelsomkostninger bliver mindre.

Læs også Mandlige investorer slår tilbage

Aktuelle nyheder

Aktier | 14 min

Cheføkonom: Sådan kan en aktiesparekonto øge danskernes velstand

En aktiesparekonto vil kunne løfte danskernes velstand. Det siger Tore Stramer, cheføkonom i Nykredit Markets, efter regeringen har foreslået netop en sådan konto i sit erhvervs- og iværksætterudspil. Hør hvordan i denne podcast.
Aktier | 2 min

Mandlige investorer slår tilbage

Set med investeringsbriller har 2017 indtil videre været bedre for mænd end for kvinder. Fortsætter det sådan, vil det ikke være første gang, at mænd slår kvinder i aktieafkast. Men det vil heller ikke være normen.
Økonomi | 3 min

Gaskrise dæmper forventningerne til ECB’s renteforhøjelse

Mens efteråret og kulden nærmer sig, truer Putin fortsat med at stoppe de russiske gasleverancer til EU. Det skaber øget bekymring for den europæiske økonomi i Nykredit, som derfor dæmper forventningerne til den Europæiske Centralbanks renteforhøjelser. Federal Reserve forventes at stramme pengepolitikken yderligere frem mod slutningen af 2022.