Seks råd til en god pensionsopsparing

Hvornår ønsker du at trække dig tilbage fra arbejdsmarkedet, og hvad er dine drømme? Pensionsekspert i Nykredit, Camilla Schjølin Poulsen, ser nærmere på, hvad du bør få styr på, hvis du vil have økonomisk frihed som pensionist.

 • 1. Læg en plan
  Hvis du ikke ved, hvor du skal hen, er det lige meget, hvilken vej du vælger. Så start med at tage stilling til, hvad du gerne vil opnå. Så er du i langt bedre stand til at overveje, hvordan det kan ske, siger Camilla Schjølin Poulsen.

  - Det kan lyde lidt banalt, men vi glemmer faktisk ofte at tage stilling til de store linjer. Jeg har ofte oplevet at tale med ægtepar om pension, og så siger den ene, at han eller hun altid har tænkt, at de skulle sælge huset og flytte i sommerhus eller lejebolig, mens ægtefællen lytter forbavset. Det er tydeligvis ikke noget, de har drøftet sammen inden, selvom det jo er en ganske afgørende beslutning både økonomisk og i forhold til, hvordan man gerne vil leve. Så før man kan planlægge, hvordan man får råd til sin pensionstilværelse, er man nødt til at gøre sig klart, hvilke rammer og hvilken tilværelse, man sigter efter, siger Camilla Schjølin Poulsen.
  Læs også: Får du råd til dine drømme på pension

 

Det kan lyde lidt banalt, men vi glemmer faktisk ofte at tage stilling til de store linjer. Jeg har ofte oplevet at tale med ægtepar om pension, og så siger den ene, at han eller hun altid har tænkt, at de skulle sælge huset og flytte i sommerhus eller lejebolig, mens ægtefællen lytter forbavset.

Camilla Schjølin Poulsen, Pensionsekspert i Nykredit
 • 2. Husk at medregne alt du ejer
  En god pensionsplan handler ikke blot om at spare op på rette måde, men også om at have en plan for, i hvilken rækkefølge pengene skal udbetales. Den samme pensionsopsparing kan give dig vidt forskelligt udbytte alt efter, hvordan og hvornår den udbetales. Måske har du opsparing i din bolig, som du kan tære af, så ratepensionen til gengæld kan strækkes over flere år. Det kan fx medvirke til, at du modregnes mindre i folkepensionsudbetaling, og at du slipper for den topskat, som du måske ellers skulle have betalt af dine pensionsudbetalinger. En god pensionsplan tager derfor højde for din samlede formue og sikrer, at du får mest muligt ud af den, efterhånden som du bruger af den. 
  Læs også: Vi lever længere end vores ratepension

 • 3. Start tidligt
  En krone investeret i dag giver dig større udbytte end en krone investeret i morgen. Albert Einstein kaldte rentes rente effekten for den stærkeste kraft i universet. Én af de største pensionsudfordringer er, at pensionsspørgsmålet virker fjernt, når vi er langt fra pensionsalderen, men at det netop er på det tidspunkt, at vi kan få mest ud af at indbetale på en pensionsopsparing. Jo tidligere du starter, desto højere afkast kan du nå at høste af dine indbetalinger.

 • 4. Invester din opsparing
  Om du bør investere din pensionsopsparing i lige dele aktier og obligationer afhænger af dit syn på risiko i pengespørgsmål, men det afhænger først og fremmest af din tidshorisont. Penge, du først skal bruge om 30 eller 40 år, bør investeres med højere risiko end penge, du skal bruge om et, to eller fem år. Men hvordan beregner man sin tidshorisont? Mange pensionsplaner ser udelukkende på, hvor lang tid der er til pensionstidspunktet. Men en gennemsnitlig pensionstilværelse strækker sig i dag over 20 år, og i det tidsrum kan du opnå et betragteligt afkast, hvis du ikke helt nulstiller din risiko. Du bør også se på afkast efter skat, når du vurderer, hvordan du bedst lægger til side til alderdommen.
  Læs også: Vigtigste overvejelser ved investering

 • 5. Hvem skal arve dine pensioner?
  Er der penge tilbage på kontoren, når du selv en dag takker af, vil overskydende pensionsmidler som udgangspunkt blive udbetalt til nærmeste pårørende. Lige som det er en god ide at oprette testamente, kan du også med fordel selv aktivt tage stilling til, hvem der skal arve dine pensioner, og om nogle af pengene skal gives som særeje.
  Læs også: Arv for milliader havner i de forkerte hænder

 • 6. Tilpas pensionen til ændringer i livet
  Sker der større ændringer i dit liv, vil det være en god ide at få din pensionsopsparing set efter i sømmene for at tjekke, om planen fortsat er tilstrækkelig, eller om der er behov for at justere. Senest fem år før du planlægger at gå på pension, bør du sende din pensionsopsparing til serviceeftersyn. Tilpasning af pensionsplanen i tide kan give mange danskere op til 10 procent større udbytte af formuen, siger Camilla Schjølin Poulsen.
  Hvad skal du overveje hvornår?

Hvem, hvad, hvornår

Hvornår Ønsker I tidlig eller sen pension, og vil I trække jer tilbage samtidigt? Det forventede pensionstidspunkt er afgørende for, hvor meget I løbende bør spare op, og hvilken plan I bør lægge. Hvor Vil I blive boende i jeres nuværende bolig, flytte i sommerhus eller noget helt tredje? Spørgsmålet har stor betydning, ikke mindst fordi det vedrører den boligformue, som for mange danskere udgør en stor del af den samlede formue. Hvordan: Vil I rejse jorden rundt eller læse gode bøger i sommerhuset? Der kan være stor forskel, hvad de forskellige drømme koster at realisere, og jo bedre I har indstillet jer på, hvad I ønsker at opnå og hvordan pensionstilværelsen skal forme sig, desto mere realistisk plan, kan I lave. Hvad (med børnene) Planlægger I at bruge pensionsopsparing og formue – rub og stub – eller ønsker I at give noget af den videre til børn og børnebørn? Det er en stor gave for jeres efterladte, at I tydeligt har taget stilling, herunder om arven skal gives videre til børnene som særeje, så familieformuen bevares bedst muligt.

Relaterede Artikler

Pension | 2 min

Reglerne for din pension ændres - hør hvordan

En række regler for din pension kan blive ændret allerede fra 1. januar 2018. Camilla Schjølin Poulsen, seniorspecialist i Nykredit, fortæller om tre af ændringerne.
Pension | 5 min

Kvinder sparer for lidt op til pension

Kvinder fik højere afkast på aktier end mænd i oktober, og sådan skulle det gerne blive ved. For kvinder går tidligere på pension og lever længere end mænd. Men deres pensionsopsparinger halter gevaldigt efter.
Pension | 3 min

Danske pensionister lever længere end deres ratepensioner

Danske mænd og kvinder lever nu mere end 20 år som pensionister i gennemsnit men får kun deres ratepensioner udbetalt over 10 år. Mange kunne således have gavn af en mere velovervejet plan, siger pensionsekspert i Nykredit.