Ny strategiupdate sætter ord på svingende aktiekurser og den raserende gaskrise

Graf der viser gaskrise

Nykredit har netop udgivet sin seneste strategiupdate, der ser nærmere på sommerens svingende aktiekurser samt hvor kurserne nu er på vej hen. Nykredits chefstrateg Klaus Dalsgaard sætter også ord på konsekvenserne af gaskrisen, og hvordan en vedholdende amerikansk centralbank underminerer væksten i vesten og presser selskabers indtjening.

Sommeren har som bekendt budt på et solidt comeback for aktiemarkedet efter nedturen i første halvår. Globale aktier er - målt i lokal valuta - steget markant fra slut juni til midt august. Siden har markederne sat noget af stigningen over styr igen, men bevægelsen er stadig ganske markant.

Men renterne er igen begyndt at pege opad, og man kan forvente flere skuffelser for markedet på rentefronten, som vil fortsætte med at trykke aktiemarkedet. Godt nok vil faldende amerikansk inflation over de kommende måneder muligvis kunne holde liv i markedets forhåbning om, at FED (USA's centralbank) allerede kort inde i 2023 kan begynde at kigge på lempelser i stedet for stramninger.

”Det kan i bedste fald understøtte aktiemarkedet i de kommende måneder, hvis jobvæksten begynder at miste højde. Men vi vurderer, at der skal en længerevarende periode med højere renter til, før det vil lykkes for FED at bremse arbejdsmarkedet i en grad, at lønvæksten kommer ned. Det kræver trods alt sit at dæmpe en lønvækst på 6%,” siger Nykredits chefstrateg Klaus Dalsgaard.

Gaskrisen presser

I Europa ventes gaskrisen at medføre høje energipriser henover vinteren, hvor både gas- og strømpriser vil ligge langt over normalen. Og det i en grad så væksten vil lide under det. Det vil på den anden side kunne holde ECB (Den Europæiske Centralbank) tilbage, når afmatningen for alvor viser sig. Indtil videre må man dog nok forvente, at de fleste medlemmer i ECB understøtter fortsatte stramninger på årets tre sidste pengepolitiske møder.

”Gassen er den helt store hovedpine i Europa. Den seneste udvikling i gasflow og -pris er så slem, at vi nu venter større tilbagegang i væksten i eurozonen henover 2. halvår og ind i starten af 2023. Tingene kan selvfølgelig ændre sig pludseligt med Putins vilje, men lige nu tjener han mere end nogensinde på gas,” fortæller Klaus Dalsgaard.  

Det virker altså ikke som hovedscenariet, at der kommer mere gas. Det gør derimod vedvarende høje priser. Og hvis priserne ikke får efterspørgslen til at falde nok, kan det ende med rationering. Ligegyldigt hvad ser vi en svagere profil i væksten end oprindeligt indregnet. Det er både pga. lavere industriproduktion, men også ringere efterspørgsel, da købekraften undermineres, fordi lønningerne stadig vokser relativt moderat i eurozonen.

Den europæiske udvikling er så usikker, at man i Nykredit ikke længere mener, at en overvægt i europæiske aktier er hensigtsmæssig, selvom Europa fremstår billigt prisfastsat. Der er risiko for, at energikrisen ender med at blive så langvarig og omkostningsfuld for virksomhederne, at den lavere prisfastsættelse afspejler en længerevarende ny normal med svagere indtjeningsvækst. Samtidig er der fortsat tvivl om udviklingen i det amerikanske aktiemarked, som er mere væksttungt, og hvor både høje omkostninger (lønninger) og pengepolitikken er en modvind for selskaberne. Det er på den anden side det mest defensive marked.

Et andet alternativ er emerging markets, som allerede over det sidste halvandet år er kommet i ugunst hos investorerne på baggrund af bekymringer om Kina, stramninger i USA og krigen i Ukraine, som har gjort Rusland uinvesterbar.

”Risikoen er altid højere i emerging markets, men vi vurderer overordnet forholdet mellem forventninger og potentiale som mest attraktivt her,” siger Klaus Dalsgaard.

Læs hele strategiupdaten fra Nykredit her

Investor Insights indhold er alene udarbejdet til information og inspiration, og omtale af lande, selskaber og/eller fonde skal derfor ikke betragtes som en investeringsanbefaling. Tal altid med en rådgiver, hvis du overvejer at foretage en investering, og få afdækket om en given investering passer til din investeringsprofil.

Vær desuden opmærksom på, at Investor Insights indhold ofte tager udgangspunkt i, hvad der aktuelt sker på markederne eller i samfundet, så bemærk altid datoen inden du eventuelt reagerer.

Relaterede Artikler

Inspiration | 4 min

Gavekonto – en fordelagtig opsparingsmulighed

Gavekonto er en fordelagtig opsparingsmulighed for de fleste – særligt for dem, som allerede har indbetalt maksimum på en børneopsparing. Nu kan alle kunder i Nykredit oprette en Gavekonto.
Investeringsmarkeder | 2 min

ECB holder renten uændret – men forventes at lempe i juni

Den europæiske centralbank holdt helt som ventet renten uændret på torsdagens møde. Forventningen er fortsat, at ECB vil sænke renten i juni, mens prognosen for amerikansk rentenedsættelse skubbes fra juni til slut juli.
Inspiration | 4 min

Konfirmation – her er den bedste gave, du kan gi’

Konfirmation er lig med fest og gaver til den unge - ofte også pengegaver. Formueekspert Jeanette Kølbek giver gode råd om pengegaver, opsparing og investering – og et tip til den bedste gave, du kan give din konfirmand.