ECB med ny forhøjelse på 0,5 procentpoint

ECB

Den europæiske centralbank hævede igen i dag renten med 0,5 procentpoint. Dermed er den toneangivende rente i ECB – indskudsrenten – oppe på 2,5%.

Det var på ingen måde en overraskelse, da ECB allerede på det foregående møde havde indikeret, at det var intentionen på de kommende møder, fortæller chefstrateg i Nykredit, Frederik Engholm.

-Med dagens forhøjelse har ECB hævet renten 3 procentpoint på kun 6 måneder. Det er i historisk kontekst et voldsomt pengepolitisk forløb. Og kombineret med en enormt inflationschok og energikrise, så er det ganske imponerende, at eurozonens økonomi endnu ikke har set tilbagegang. Væksten er forsvundet, og økonomien vil udvikle sig trægt de kommende måneder. Men lige nu antyder bedring i en række normalt retvisende vækstbarometre, at der er en stigende sandsynlighed for at en egentlig tilbagegang kan undgås, siger Frederik Engholm.

Pilen peger klart nedad

ECB vil sandsynligvis udvise lettelse over, at inflationen allerede er faldet noget fra toppen på 10,6% i oktober til i dag 8,5%. Og pilen peger klart nedad gennem forår og sommer, hvor effekten af de store stigninger i energipriserne forsvinder ud af tallene.

-Den underliggende inflation er dog høj, og kerneinflationen er stadig tiltagende. Arbejdsmarkedet er stramt, og lønvæksten tager til. Samtidig betyder bedringen i nøgletal, at de værste økonomiske scenarier bliver mindre sandsynlige. Den udvikling kan måske tilskynde ECB til at hæve renterne mere, end den oprindeligt havde tænkt sig, siger Frederik Engholm, og tilføjer:

-Vi venter også at de kommende par møder byder på renteforhøjelser medmindre de økonomiske signaler ændrer sig ret betydeligt. Vi venter, at ECB vil nå en rente på 3,25% sidst på foråret.

 

Investor Insights indhold er alene udarbejdet til information og inspiration, og omtale af lande, selskaber og/eller fonde skal derfor ikke betragtes som en investeringsanbefaling. Tal altid med en rådgiver, hvis du overvejer at foretage en investering, og få afdækket om en given investering passer til din investeringsprofil.

Vær desuden opmærksom på, at Investor Insights indhold ofte tager udgangspunkt i, hvad der aktuelt sker på markederne eller i samfundet, så bemærk altid datoen inden du eventuelt reagerer.

Relaterede Artikler

Investeringsmarkeder | 2 min

Stigende oliepriser – vil det påvirke markedet?

Konflikten i Mellemøsten er med Israels angreb på Irans ambassade i Damaskus og Irans gengældelsesangreb mod Israel eskaleret de seneste uger. Eskaleringen har medført stigende oliepriser, men spørgsmålet er, om de stiger til et niveau, hvor det vil påvirke den globale økonomi.
Investeringsmarkeder | 2 min

ECB holder renten uændret – men forventes at lempe i juni

Den europæiske centralbank holdt helt som ventet renten uændret på torsdagens møde. Forventningen er fortsat, at ECB vil sænke renten i juni, mens prognosen for amerikansk rentenedsættelse skubbes fra juni til slut juli.
Investeringsmarkeder | 2 min

USA: Forventning om stort fald i jobvæksten fortoner sig

Den amerikanske jobvækst overrasker igen positivt. Dagens tal er dog ikke nødvendigvis en hovedpine for den amerikanske centralbank, som i højere grad har fokus på inflation.