Forældrekøb: ”Vi købte lejligheden, inden jeg vidste, hvilket studie jeg var kommet ind på”

Hvor skal den ligge, hvor stor skal den være, og hvor meget skal den koste? Overvejelserne var mange, da Mathias og hans forældre kastede sig ud i et forældrekøb. Og de slog til, inden Mathias vidste, hvilket studie han skulle starte på. Læs her, hvordan de gjorde.

Mathias Vingaard Mathias læser til finansbachelor i København. Han har boet i en forældrekøbt lejlighed på Frederiksberg, men har netop købt sin egen ejerlejlighed i Søborg.

En god investering

"Jeg stod og skulle flytte hjemmefra efter at have været i Livgarden i otte måneder. Jeg havde i noget tid søgt efter en lejebolig, men det var svært at finde noget ordentligt, der var til at betale", fortæller Mathias Vingaard om boligjagten, der startede allerede inden, han havde fået besked om, at han var blevet optaget på Finansbachelor-studiet.

"En aften, da jeg var hjemme ved mine forældre, nævnte de ideen om, at købe en lejlighed som forældrekøb. De så det som en god investering for dem, men også som en måde at sikre at jeg kunne få et ordentligt sted at bo, når jeg nu skulle flytte hjemmefra. Vi snakkede lidt om det, og så begyndte vi sammen at lede efter lejlighed i København," siger Mathias.

Beliggenheden var vigtigst

Det var vigtigt for familien at finde en lejlighed, der lå, så Mathias nemt kunne komme ind til centrum både på cykel og med offentlig transport, og så skulle den være tilpas stor – og gerne kunne deles. Men det var også med i overvejelserne, at lejligheden skulle kunne sælges igen engang. Valget faldt på en treværelses lejlighed på Frederiksberg tæt på Fasanvej Station.

"Lejligheden blev købt, inden jeg vidste, hvilket studie jeg kom ind på, men da jeg kun havde søgt i København, kunne det godt lade sig gøre", fortæller Mathias.

Hvad er et forældrekøb?

Huslejen går til forældrene

Mathias har betalt husleje til sine forældre hver måned for at bo i lejligheden. Samtidig har han fået boligstøtte – en mulighed han har som lejer, men som han ikke ville have haft, hvis han havde ejet boligen selv.

"Jeg har altid betalt husleje til mine forældre, og vi tog en snak om, hvor meget jeg skulle betale. Men vi så også på, hvad kravene var, så vi ikke fik problemer med lovgivningen. Det var meget vigtigt for mine forældre, at jeg lærte at betale regninger, og at jeg vænnede mig til, at der kom faste regninger hver måned," siger Mathias og fortsætter:

"Jeg har altid haft en god sans for økonomi, og mine forældre og jeg satte os ned og fik lavet et budget, og jeg fik oprettet madkonto og budgetkonto, så jeg var sikker på, at tingene blev overført og betalt. Mine forældre hjalp mig i starten, men jeg fik selv lov til at stå for tingene."

Mathias har hver måned overført 6.100 kroner til sine forældre for at bo i lejligheden. Da han har boet sammen med en kæreste det meste af tiden, og de har været to om at betale udgifterne, har det løbet fint rundt, selv på SU. Men Mathias erkender, at det nok havde været lidt mere stramt, hvis han havde skulle betale lejen alene.

Beregn, hvor meget du kan købe bolig for

Lejligheden går i arv

Mathias mangler nu kun få måneder af sit studie og er netop flyttet ud af forældrekøbslejligheden og ind i en ejerbolig, som han selv har købt. Forældrekøbet har dog ikke udtjent sin værnepligt, for nu skal lejligheden først lejes ud til andre i en periode, og så skal Mathias’ lillebror overtage den.

"Det var aftalen, da jeg flyttede ind, at jeg havde den i fire-fem år, og det samme gælder for min bror. Han skal dog først finde ud af, hvor han kommer ind på studie henne," afslutter Mathias.

4 gode råd om forældrekøb