Få økonomien på plads inden du forelsker dig i en bolig

Et ekstra værelse eller drømmeplaceringen tæt på natur og byliv? Det var et af de mange valg Daniel Plath og hans kæreste, Signe, skulle træffe, da de skulle købe deres første bolig.

Daniel Plath er flyttet fra Aarhus til København, hvor han har købt en ejerlejlighed sammen med sin kæreste, Signe.

Nyt liv i København

Da Daniel fik en jobmulighed i København, besluttede han sammen med sin kæreste at rykke rødderne fra Aarhus til København og købe lejlighed i København.

"Vi skulle begynde et helt nyt liv i København – derfor havde vi brug for at få en base, der var vores egen," siger Daniel, der ellers altid har boet til leje.

De økonomiske overvejelser betød også en del for beslutningen om at eje frem for at leje:

"Jeg ville simpelthen gerne betale for at eje min egen bolig i stedet for at smide alt i leje måned efter måned," forklarer Daniel.

Søvnløse nætter og boligdrømme

Det var en stor beslutning at købe bolig sammen, selvom Daniel og Signe har været kærester i 7 år. Ikke nok med det, var det også et stort beløb at låne. Det gav Daniel en del søvnløse nætter. Derfor var det vigtigt for Daniel og Signe at få et økonomisk overblik, så de vidste, hvor meget de kunne købe for, og hvad det ville betyde for deres økonomi i dagligdagen.

Fordi beliggenheden var ideel, valgte de at gå på kompromis med størrelsen på lejligheden. I stedet for tre værelser, som de i første omgang var på udkig efter, valgte de en lejlighed med to værelser til gengæld for at bo i et område, der passede til det liv, de drømte om.

Sådan kommer du godt i gang

Indblik i forskellige låntyper

"Vi fik lagt et budget, der viste, hvor stort vores rådighedsbeløb ville være med forskellige typer lån. Det var med til at give os et håndgribeligt billede af, hvor meget vi egentlig kunne købe for," fortæller Daniel.

På den måde fik de overblik over, hvilken bolig de havde råd til, og afstemt hvilket liv de gerne ville leve i den.

Daniel og Signe forelskede sig hurtigt i nogle nyopførte lejligheder i Sluseholmen i Københavns Sydhavn, hvor de både havde naturen og bylivet inden for rækkevidde og ikke langt til arbejde.

Fordi beliggenheden var ideel, valgte de at gå på kompromis med størrelsen på lejligheden. I stedet for tre værelser, som de i første omgang var på udkig efter, valgte de en lejlighed med to værelser til gengæld for at bo i et område, der passede til det liv, de drømte om. 

Når boligdrømmen bliver til virkelighed

Der er mange omkostninger forbundet med huskøb, og købet af lejligheden havde betydning for, hvordan deres daglige økonomi kom til at se ud. Daniel og Signe valgte at lægge deres økonomi om til fællesøkonomi med én fælles konto, hvor alle indtægter og udgifter går til og fra. 

"Det kræver tillid, men det er helt naturligt for os. Vi deler alle udgifter og køber det, vi har brug for hver især. Vi er sikre på hinanden, og det er heldigt, for nu er vi jo også boligejere sammen," siger Daniel.

  • Vælg en model, der passer jer. Stadig flere har en fælles budgetkonto, som de betaler til fra hver deres konto.
  • Vælg en "finansminister", der sørger for, at regningerne bliver betalt.
  • Hvis I har gæld fra tidligere, er det en god idé med en tilbagebetalingsplan, selvom I ikke planlægger at afdrage i fællesskab.

Tre typer af fællesøkonomi

Økonomisk overblik gav sikkerhed

Det var vigtigt for Daniel og Signe, at ikke alle pengene gik til lån og boligudgifter. Selvom beslutningen om at købe bolig har givet både bekymringer og søvnløse nætter, er Daniel tilfreds med de valg, han og Signe har truffet. De har fået ro i maven til at leve, som de gerne vil i hverdagen. 

"Det har helt klart rykket os tættere sammen, og nu har vi det hjem, vi drømte om at skabe. Oven i købet med en økonomi der stadig giver os råd til at rejse, spise godt og have det sjovt," slutter Daniel.