Baby på budgettet: Få råd, selvom du er på SU

Kan man forene bleer, babymos og udgifter til et barn med et liv på SU? Ja, siger Simone Dusine Grundsø – og det har endda fordele. Læs, hvordan Simone og Mark får barn, budgetter og livet som studerende til at gå op i en højere enhed.

Simone Dusine Grundsø læser til Diplomingeniør i Integreret Design på SDU. Simone er kæreste med Mark, der blev færdig som ingeniør i januar 2017. Sammen har de datteren, Vilma. De bor i en lejet lejlighed i Odense og har planer om huskøb indenfor den nærmere fremtid.

Babyplaner på SU

"Vi ville gerne have børn, mens vi var unge," fortæller Simone Dusine Grundsø. Hun er 26 år og har en datter, Vilma, på to et halvt år sammen med sin kæreste Mark. Parret valgte at få barn, mens de stadig var studerende, og det var en velovervejet beslutning.

"Vi satte os ned og lavede et budget for at se, om det kunne hænge sammen. Økonomien skulle ikke være en stressfaktor, og jeg har altid godt kunnet lide at have styr på økonomien. Det giver ro i maven," siger Simone.

Og det viste sig, at økonomien ikke kom til at spænde ben for babyplanerne. Som studerende kunne parret begge to få et forsørgertillæg oven i den almindelige SU, og med et stort tilskud til vuggestuen samt børnepenge hang det fint sammen. Efter at have gennemgået deres økonomi fandt parret endda ud af, at de kunne flytte i en større, lejet lejlighed i Odense, da det kun ville koste dem få hundrede kroner mere om måneden på grund af den forhøjede boligstøtte.

Se regler for forsørgertillæg på SU.dk

Budgetter og brugt babyudstyr

Overblik over økonomien spiller en stor rolle for Simone. Både de store og helt små udgifter er lagt i budgettet. Samtidig er hun meget bevidst om, hvad hun bruger sine penge på.

"Jeg havde læst, at man skulle regne med at bruge 100.000 kroner på udstyr, når man får et barn, men det gjorde vi slet ikke. Vi har ikke brugt mere end 10.000 kroner. Vi har købt meget brugt, arvet tøj og så valgt billigere løsninger," siger Simone og fortsætter:

"Vi ville gerne have børn, og så måtte vi passe økonomien ind efter det. Vi køber kun det nødvendige og sælger meget af det videre igen. Men jeg var overrasket over, at især madbudgettet steg. Vi bruger klart flere penge på mad nu."

Læs mere om, hvordan det at få et barn, påvirker din privatøkonomi

Klar til at kickstarte karrieren

At få børn tidligt kan ikke bare lade sig gøre på SU, det kan også give ro på familielivet, inden arbejdslivet for alvor begynder.

Parret venter barn nummer to til maj, og da Simone bliver færdig med sin uddannelse i januar 2018, kan barslen holdes på barselsdagpenge. Hun kan derfor begynde at søge job i ro og mag, inden barslen er helt overstået.

"Jeg ville gerne have barn nummer to, inden jeg skulle i gang med et job. Der er nok at se til med små børn, og det er egentligt rart at have haft tiden til at sætte sig ind i hverdagsrutinerne, inden et liv med lidt flere forpligtigelser på arbejdsmarkedet melder sig," sige Simone. 

Simones 5 råd

Ekspertens råd

Formue- og boligøkonom i Nykredit, Mira Lie Nielsen, har især to råd til forældre på SU