Få styr på budgettet, når du flytter hjemmefra

Kvinde som maler

Rykkergebyrer, RKI og gæld, der bare vokser og vokser. Det er virkeligheden for mange unge, der er kommet skævt fra start som eneansvarlig for egen økonomi. Læs med her og få fire gode råd til en sund økonomi.

46.800 unge mellem 18 og 30 år var i 2018 registreret i RKI. Det viser en analyse fra Finans Danmark. Og selvom antallet af unge, der er registreret i RKI, er faldet over de seneste år, er der stadig noget, der tyder på, at det er svært at være finansminister i eget hjem.

Samtidig viser analysen, at gælden accelererer hurtigt i de unge år. Så hvis du ikke får gjort noget ved din gæld, er der stor sandsynlighed for, at den kommer til at vokse.

Og en anmærkning i RKI er ikke uden betydning. Den kan gøre det sværere at få et lån i banken eller hos andre kreditudbydere, der typisk slår op i RKI, inden de låner penge ud. Derfor er det vigtigt at få gjort noget ved gælden – eller endnu bedre: sikre dig, at du har så godt styr på økonomien, at du ikke havner i RKI.

Unge i RKI

46.800 unge i Danmark (i 2018) har gæld og er registrerede som dårlige betalere i RKI.

Kilde: Finans Danmark og RKI

Fire gode råd til en sund økonomi

Rådene til dig, der netop er flyttet hjemmefra eller snart skal det, er enkle.

1. Læg et budget, der holder

Du skal ikke bare lægge et budget. Du skal være realistisk omkring dit forbrug – ellers holder dit budget ikke, og så har det ingen værdi. Husk også alle småbeløbene. Kan du ikke undvære din daglige latte ”to go”, så må du skrive den i budgettet. Bruger du 30 kr. om dagen på kaffe, er der formodentlig noget andet, du må nedprioritere. Det vigtigste er, at du ikke lyver over for dig selv om det, du bruger penge på.

2. Betal altid regninger til tiden

Regninger skal betales til tiden. Ellers får du et rykkergebyr, og det er sjældent under 100 kr. Det er ærgerlige penge at skulle af med, for du har intet fået for dem. Tilmeld de regninger, du kan, til Betalingsservice, og sørg ellers for at få dem betalt i tide.

3. En lille opsparing er bedre end ingen opsparing

Jo færre penge, du tjener eller får i SU, jo mindre kan du lægge til side. Det siger sig selv. Men selv 100 kr. om måneden er bedre end ingenting. Så har du bedre råd til fx tandlæge, fødselsdagsgaver eller uforudsete udgifter.

4. Tal med os

Er du i tvivl om, hvordan du skal gribe din økonomi an, eller har du brug for hjælp til at komme ud af din gæld, så tal med os – det er det, vi er her for.

Kom godt videre