Mark og Kathrine fra Malling: ”Nogle dage er hårde, men det er det, vi vil”

Ville du renovere et 100 år gammelt, uberørt dødsbo som dit første huskøb? For Kathrine og Mark lå boligdrømmen gemt i en slidt murermestervilla i Malling syd for Aarhus.

Lyset strømmer ind ad de sprossede vinduer i den nyrenoverede stue. Seks måneder gamle Wilfred pludrer i sofaen, mens hunden Else holder vagt på gulvet. For knap halvandet år siden var selvsamme stue en rå byggeplads med al indmad revet ud.

”Efter vi havde været i gang med stueetagen i to uger, fik Mark sin højre hånd i klemme under renoveringen. Han var igennem to operationer, havde gips på i flere måneder, og vi var på et tidspunkt i tvivl om, han ville miste en finger. Der overvejede vi lige situationen,” fortæller Kathrine Bertelsen, 30, der til daglig arbejder som sygeplejerske.

”Det skete på det tidspunkt, hvor vi havde allermest travlt. Vi havde opsagt vores lejlighed og solgt vores kolonihave i Aarhus og boede på et værelse hos Kathrines forældre, og vi arbejdede på huset i alle døgnets vågne timer ved siden af vores fuldtidsjob,” supplerer Mark, 31, der er bygningskonstruktør.

Marks far trådte til for at hjælpe parret, og ellers lavede Kathrine rigtig meget af arbejdet med Mark på sidelinjen suppleret af hjælp og vejledning fra kyndige kammerater.

Grundigt forarbejde

Den ca. 180 kvadratmeter store villa med tilhørende kælder er parrets første hus. På trods af Marks uheld holdt de tidsplanen og brugte tre måneder på at renovere stueetagen, inden de flyttede ind i oktober 2018.

”Den slags uheld kan man jo aldrig sikre sig imod, og det har klart været det tidspunkt, hvor vi har været mest pressede. Men vi har altid drømt om at bo i et gammelt hus, som vi selv sætter i stand,” fortæller Kathrine.

For parret var det helt afgørende at få huset til den rette pris, så de kunne lave den renovering, de ønskede. Det krævede et stort og grundigt forarbejde forud for den første kontakt med deres bank. Huset er bl.a. meget gennemgået ned til mindste detalje – flere gange.

Vigtigt med plads til forbrug

”Vi har lavet plancher, så vi konkret kunne vise banken, hvordan vi ønskede at renovere. Og så har vi lavet et budget over hele renoveringsprocessen, som strækker sig over flere etaper og år,” forklarer Mark, som i kraft af sit arbejde har indgående kendskab til byggeprocesser og materialer.

Parret har valgt et F5-realkreditlån, og i samarbejde med banken besluttede de at dele renoveringen og finansieringen op i etaper. Først lånte de penge til huset og renoveringen af stueetagen. Derefter blev stueetagen vurderet, og så lånte Mark og Kathrine pengene til istandsættelsen af taget og førstesalen.

”Fordi vores forarbejde har været så grundigt, er der ikke rigtig noget, der har overrasket eller forsinket os. Vi har en buffer på 10-15% i budgettet, og det har gjort, at økonomien holder. Da vi fx pludselig skulle købe et stillads, kunne vi godt finde de penge og stadig holde tidsplanen,” forklarer Mark.

”Vi har utallige Excel-ark med alle tænkelige beregninger,” griner Kathrine og tilføjer:

”Men det er sådan, vi overskuer alle dele af processen og har et fuldt overblik, så vi stadig kan have et liv ved siden af. Det er nemlig vigtigt for os fortsat at have et stort rådighedsbeløb, og denne her proces betyder, at vi har helt ro i maven.”

Energioptimering giver stor besparelse

Et af de områder, parret har særlig fokus på i renoveringen af huset, er energioptimering. Da de overtog huset, stod der nemlig et gammelt oliefyr i kælderen. Det kostede omkring 50.000 kr. at varme huset op hvert år på den måde.

”Efter vi har hulmursisoleret, lavet tag og fået nye vinduer, koster det 13.000 kr. om året at varme huset op. Så det er en stor besparelse. Vi har også udskiftet alle hårde hvidevarer, så det hele tæller i det store regnskab,” forklarer Mark.

De forsøger dog at finde en fin balance i moderniseringen af huset, da det netop er de gamle detaljer, de elsker, og ønsker at bibeholde.

”Huset stammer fra 1928, og vi fandt faktisk et gammelt billede af det, så den nye tagkonstruktion er blevet, som det var dengang,” siger Kathrine.

Drømme bliver til virkelighed

Parret håber på at blive færdige med husets førstesal i løbet af det første halvår af 2020. Og selvom de stadig ikke løber tør for projekter, er de ikke i tvivl om, hvorfor de kaster sig ud i så stor en opgave:

”Vi kan slet ikke lade være. Når vi gør det selv, er det jo ligesom at se sine drømme blive til virkelighed. Og nogle gange bliver det bedre, end vi havde forestillet os. Så selvom der er nogle hårde dage, så er vi ikke tvivl om, at det er det, vi vil,” siger Kathrine.

Kom godt videre

Bor du selv i et ældre, fritliggende parcelhus, så kan du prøve vores nemme energiberegner og tjekke, hvor du kan spare penge ved at energioptimere.  Vil du høre mere om dine finansieringsmuligheder, er du også meget velkommen til at kontakte os ved at udfylde vores kontaktformular - så vender vi tilbage hurtigst muligt.

Vælg en grønnere løsning

Prøv Energiberegneren og se din boligs grønne potentiale

Hvad kan du spare ved at skifte varmekilde eller isolere dit hus? Og hvad betyder det for miljøet. Prøv Energiberegneren og få svaret med det samme.
Prøv Energiberegneren

Bestil et EnergiTjek af din bolig

Med et EnergiTjek får du en energikonsulent fra NRGi ud og gennemgå din bolig, så du har et overblik over mulighederne for at energirenovere.

Bestil et EnergiTjek

Vælg et Grønt BoligLån

Energirenover din bolig med et attraktivt ​Grønt BoligLån. Lån fx til udskiftning af vinduer, udskiftning af oliefyr, installation af varmepumpe, installation af solceller, ladestander til elbil og meget mere.
Få et Grønt BoligLån

Et grønnere Danmark

I Nykredit har vi besluttet, at det skal være nemmere at være grøn end at være ligeglad. Derfor tilbyder vi nu lån og løsninger til dig, der ønsker at bo, køre, renovere, investere og drive virksomhed på en bæredygtig måde.

Se de grønne tiltag