Jeg kan ikke se nogen grund til ikke at købe en plugin-hybridbil

Kim Frahm Kristensen og hans familie købte en Kia Ceed plugin-hybridbil med et Grønt Billån, og de har ikke set sig tilbage siden. Begejstringen over den nye bil er svær at skjule.

Fotograf MortenHH

En smart løsning

”Den står i garagen og lader op, og så er den klar hver morgen. Det er genialt,” siger Kim Frahm Kristensen, der som nybagt pluginhybridbilsejer har svært ved at skjule sin begejstring over sin nye bil – en Kia Ceed, der både kan køre på el og benzin, og som har en næsten uendelig liste af ekstraudstyr. Samtidig er den billigere at køre i end den gamle bil, der også var en Kia Ceed – blot på benzin.

Familiens benzindrevne Kia Ceed var blot halvandet år gammel, da tankerne om at skifte den ud begyndte.

”Der begyndte at være snak om, at afgifterne på elbiler ville stige, og vi var bange for, at vi ville komme til at tabe for meget på den gamle bil, hvis vi ikke solgte den nu. Så vi besluttede at undersøge el- og hybridbilerne”, fortæller Kim Frahm Kristensen, der er 35 og bor i et hus i Frederikshavn med sin kæreste og deres to børn.

Fotograf MortenHH

Grønt Billån ved et tilfælde

Kim var godt tilfreds med sin Kia Ceed, og det var derfor oplagt at se på samme model – blot som pluginhybridbil. Men familien ville være sikker på, at økonomien også hang sammen. De ville få et tab på den gamle bil. Til gengæld ville den nye være billigere i drift. Derfor afhang meget af lånet og den månedlige udgift.

”Vi havde talt om billånet i en uge eller 14 dage derhjemme, og vi havde fået et lånetilbud fra forhandleren, før vi kontaktede Linne (familiens bankrådgiver, red.) for at høre, hvad hun kunne tilbyde, og om det kunne hænge sammen. Hun fortalte om det billige, grønne billån, der lige var kommet, og så var der ikke nogen grund til ikke at gøre det. Det var lånet, der gjorde forskellen,” fortæller Kim Frahm Kristensen.

Familien sparede 350 kr. om måneden sammenlignet med tilbuddet fra forhandleren, og de samlede omkostninger kom så langt ned, at købet hurtigt kunne tjene sig ind i forhold til besparelsen på brændstof.

Fotograf MortenHH

Passer perfekt til vores behov

Og nu står den nye bil så og funkler ved Kims hus. Den bliver primært brugt som pendlerbil for Kims kæreste, der kører mellem Frederikshavn og Hjørring hver dag. På arbejdet kan hun sætte bilen til opladning, så den er fuldt ladt op og klar til at køre retur igen.

”Den er perfekt til vores behov og til de kortere ture. Vi kører måske 500 km. om ugen, og det er næsten kun på ren el,” siger Kim Frahm Kristensen. Han havde også overvejet at købe en ren elbil, men endte alligevel med en pluginhybrid.

”Der var lidt flere overvejelser med en ren elbil. Om batteriets levetid, og hvor langt bilen ville kunne køre. Hybridbilen var en mere sikker løsning, og skabte ikke så mange spørgsmål,” siger Kim Frahm Kristensen.

Fotograf MortenHH

Det skal hænge sammen økonomisk

Bilen har kun overrasket positivt. Da den kører på el, er den født med automatgear. Det har familien ikke været vant til før, men det er blevet af de egenskaber, de er blevet mest glade for.

Synes du, at man som bilejer har et ansvar for miljøet og for at vælge en mere miljøvenlig bil?

”Ja, men nu er jeg også jyde, så jeg synes jo også, det skal hænge sammen økonomisk. Det har aldrig været en god forretning at være bilejer her i landet. Men her kan man køre fornuftigt og få økonomien til at hænge sammen også. Det her er vores første hybridbil, men bestemt ikke den sidste,” afslutter Kim Frahm Kristensen.

Du kan selv læse mere om grønt billån her.

Få et Grønt Billån

Kims gode råd til dig, der overvejer en pluginhybridbil

1

Vælg bil efter behov

Tænk over dit kørselsmønster. For os er pluginhybridbilen perfekt til kortere ture og til daglig pendling.

2

Tænk praktisk

Du skal have en ladestander hjemme for at få mest ud af den. Det er nemt, når bilen lader op om natten i garagen, men bor du i etageejendom og skal køre bilen hen til en ladestander ude i byen, er det måske ikke helt så smart.

3

Lav lidt research

Tag ud og prøvekør en pluginhybridbil, så du kan mærke, hvordan den er, og undersøg priser og modeller. Vi ville have en familiebil, der var til at betale, og vi faldt for Kias lange garanti og meget ekstraudstyr. For os var det det rigtige valg.

Se flere grønne cases

Rådgivning blev Pernille og Jespers vej ud af oliefyr-kaos

Udskiftning af det eksisterende oliefyr i den nykøbte bolig står højt på Pernille og Jespers ønskeliste, men processen har været frustrerende. Lige indtil de fik VVS-rådgivere på sagen.
Sådan hjalp rådgivningen

Per skifter sine vinduer og døre - "Som boligejer har jeg et ansvar for miljøet"

Per Kargaard Madsen har valgt at skifte alle vinduer og døre ud i sit rækkehus i Roskilde. Det øger både komforten i hjemmet, giver en besparelse på varmeregningen og en håndsrækning til miljøet.
Derfor blev vinduerne udskiftet

Mark og Kathrine totalrenoverer en nedslidt villa i Malling

Mød Kathrine og Mark, som er i gang med at transformere et gammelt hus i Malling om til deres energioptimerede drømmehjem.
Sådan gjorde de