Forældrekøb: Det er en rar følelse at hjælpe sine børn

Gitte og Jørn købte en forældrekøbslejlighed til deres datter for at hjælpe hende godt på vej. Men inden købet faldt på plads, var der mange overvejelser og mange regler, parret skulle sætte sig ind i.

”Det virkede faktisk ret umuligt”, siger Gitte. Hun tænker tilbage på tiden, da hende og Jørns datter skulle flytte hjemmefra, og de begyndte at se på, hvilke muligheder der var. Og dem var der ikke mange af. Datteren havde været skrevet op i forskellige boligselskaber, men der skete ikke rigtig noget. Derfor begyndte hun at søge efter ejerlejligheder.

”Der var selvfølgelig nogle overvejelser omkring forældrekøb. Vi skulle jo også tænke på os selv og vores egen fremtid. Der var næsten flere overvejelser ved forældrekøbet end ved købet af vores egen lejlighed, fordi der er så mange regler, man skal tage højde for”, siger Gitte.

Gitte er 52 år og arbejder som pædagog på Bispebjerg Hospital. Jørn er 50 år, uddannet kok og glarmester, men arbejder i dag som skraldemand. Sammen har de en datter på 23 og en søn på 19.

Det er en rar følelse at hjælpe sit barn på denne her måde. Men samtidig vil man også gerne have, at de skal finde ud af det selv.

Gitte

Hjælp fra bank og revisor

Da lejligheden først var fundet, gik det stærkt.

”Vi var ude at se lejligheden og syntes, prisen var okay. Vi var nødt til at sige ja med det samme, da der var mange andre, der var ude at se den”, siger Jørn, og fortsætter:

”Vi skulle i banken og godkendes, og så skulle vi have fat i en revisor til at hjælpe os, da der er nogle helt specielle regler omkring forældrekøb: Huslejefastsættelse, beskatning, kontrakt osv. Vores revisor og banken forklarede, hvordan det kunne hænge sammen. Så vi havde en lang række møder med mennesker, der havde forstand på det. ”Gitte husker det som en god tid, da først beslutningen var truffet.

”Det er en rar følelse at hjælpe sit barn på denne her måde. Men samtidig vil man også gerne have, at de skal finde ud af det selv. Det er jo det, man gerne vil som forældre: Man vil gerne hjælpe dem godt på vej, men de skal samtidig lære at klare sig selv”, siger Gitte.

Styr på økonomien

Parret valgte at tage et lån i friværdien i deres bolig for at få råd til forældrekøbet.

”Vi havde banken involveret for at finde ud af, om forældrekøbet ville begrænse os i at købe en ny bolig selv, men det ville det ikke. Og forældrekøbet har faktisk ikke haft nogen betydning for vores økonomi. Vi kan ikke mærke i dag, at vi har købt lejligheden til vores datter”, siger Jørn.

Læs mere: Har du brug for hjælp til at realisere din boligdrøm? Vores samarbejdspartnere kan måske hjælpe dig

En fremtidssikret løsning

Forældrekøbslejligheden er en lille bolig på 34 kvadratmeter beliggende i Valby. Tanken er, at sønnen kan overtage den efter datteren.

”Vi har talt om, at fordi lejligheden er så lille, så vil vores datter nok gerne videre, når hun er færdig med sine studier. Så kommer det til at passe med, at vores søn kan flytte ind”, siger Gitte.

Samtidig ser de lejligheden som en investering. De købte den billigt, fordi den trængte til en kærlig hånd, og de har investeret en del tid i at sætte den i stand selv.

Tre gode råd

  1. Tænk frem i tiden og overvej, om forældrekøbet vil have konsekvenser for din egen fremtid og muligheder.
  2. Tænk over, at dine børn også skal lære at klare sig selv – også selvom du hjælper dem med en bolig.
  3. Få hjælpe af fagpersoner, fx bank og revisor, så I er sikre på at have styr på reglerne.


Relaterede Artikler

MineMål | 2 min

Huslejen betales til mor og far

Hvor skal den ligge, hvor stor skal den være, og hvor meget skal den koste? Overvejelserne var mange, da Mathias og hans forældre kastede sig ud i et forældrekøb. Og de slog til, inden Mathias vidste, hvilket studie han skulle starte på. Læs her, hvordan de gjorde.
MineMål | 23 min

Boligøkonom: “Du kan gøre med din friværdi som du vil”

Man kan gøre med sin friværdi som man vil, så længe evnen til at betale gælden tilbage er i orden. Sådan siger Mira Lie Nielsen, bolig- og formueøkonom i Nykredit. I denne podcast kigger vi på, hvilke muligheder der kan være i at have friværdi.
MineMål | 2 min

Det er naturligt at hjælpe sine børn

Når børnene bliver store og flytter hjemmefra, er det meget naturligt, at man gør, hvad man kan for at hjælpe dem.