Fik råd til sine drømme på pension

Vi ved, vi burde gøre det, men vi får sjældent planlagt vores tredje alder. Jette nåede at omlægge sin økonomi i tide, men hun udskød det, fordi hun frygtede det reality check, der var nødvendigt.

- Kan jeg nogensinde holde op med at arbejde? Det var min første tanke, da jeg fandt ud af, hvordan min pensionsøkonomi egentlig ville se ud, siger Jette. 

Det var en brat opvågning, da Jette fik tjekket sin pensionsopsparing og fandt ud af, at hun ikke havde råd til at leve det liv, hun drømte om, når hun en dag skulle på pension. Hun ville gerne beholde sin toværelses lejlighed på Christianshavn og sit sommerhus, som hun ejer sammen med sin datter. Men der var ikke penge nok, med mindre hun ændrede sin pensionsopsparing. Det stod klart, efter hun havde talt med sin rådgiver. 

Jeg havde i lang tid udskudt at få tjekket min pension. Jeg var bange for det reality check, der lå i det. Jeg var tynget og troede, at jeg skulle af med enten lejligheden eller sommerhuset for at få det hele til at løbe rundt.

Jette

Frygtede reality check

- Jeg havde i lang tid udskudt at få tjekket min pension. Jeg var bange for det reality check, der lå i det. Jeg var tynget og troede, at jeg skulle af med enten lejligheden eller sommerhuset for at få det hele til at løbe rundt. Sommerhuset er jo et af de steder, hvor jeg vil udleve min drøm om at være mere sammen med mine børn og børnebørn, og jeg var bange for, at skulle sige farvel til det, siger Jette.

Men Jettes situation var slet ikke så håbløs, som hun lige troede. Det blev dog til flere måneder med usikkerhed, før hun fik talt med en rådgiver, der hjalp med at skabe overblik over økonomien.

Vi udskyder pensionsplanlægningen

Kun 50 procent har undersøgt deres pension inden for det seneste år. Det viser en undersøgelse fra Penge- og Pensionspanelet.

Ligesom så mange andre havde Jette udskudt at få tjekket op på sin pensionsordning. I starten fordi pensionsalderen virkede fjern og uvirkelig, men senere af frygt for hvad et tjek af hendes pensionsopsparing ville afsløre.

-Det tog lang tid for mig at komme til den løsning, jeg nu har. Jeg kunne ikke overskue min samlede økonomi, og det var svært og komplekst at sætte sig ind i, siger Jette, og fortsætter:

-Jeg regnede med, at den friværdi, der er i min lejlighed og mit sommerhus, ville være nok til, at jeg var økonomisk sikret, men jeg vidste ikke, hvordan det ville være mest optimalt at organisere resten af min økonomi. Det skulle jeg have hjælp til.

Drømme kræver planlægning

I sidste ende handler pensionsplanlægning om, at du får råd til dine drømme. I Jettes tilfælde handlede det ikke bare om lejligheden og sommerhuset, men om drømmene om at rejse.

- Når jeg går på pension, vil jeg gerne rejse, og gerne i længere tid ad gangen. Det giver en helt anden oplevelse, som jeg ikke har mulighed for i dag, hvor jeg stadig arbejder, siger Jette.

Vigtigt at tjekke

  1. Hvordan er du dækket, hvis du taber arbejdsevnen?
  2. Hvordan er du dækket ved kritisk sygdom?
  3. Hvordan er din ægtefælle eller samlever dækket, hvis du dør?

Relaterede Artikler

MineMål | 5 min

Fra pension til pauser

Vi ved, vi burde gøre det, men vi får sjældent planlagt vores tredje alder. Jette nåede at omlægge sin økonomi i tide, men hun udskød det, fordi hun frygtede det reality check, der var nødvendigt.
MineMål | 23 min

Boligøkonom: “Du kan gøre med din friværdi som du vil”

Man kan gøre med sin friværdi som man vil, så længe evnen til at betale gælden tilbage er i orden. Sådan siger Mira Lie Nielsen, bolig- og formueøkonom i Nykredit. I denne podcast kigger vi på, hvilke muligheder der kan være i at have friværdi.
MineMål | 2 min

Spansk hus med dansk realkredit

Det var drømmen om det helt rigtige hus på Mallorca, der satte tankerne i gang hos Jeanne og Christian. Nu er dansk regn og gråvejr byttet ud med spansk sol og udsigt til appelsintræer. Og drømmehuset – det blev købt med et dansk realkreditlån.