Familieforøgelse: Når baby er lidt dyrere end forventet

Selvom Katrine Søndergaard og Mikkel Nielsen havde gjort deres forarbejde, inden datteren Olivia Aya kom til verden, var der flere ting, der kom bag på dem. For udgifterne var større, end det 28-årige par havde forventet.

”Det var en spændende rejse at komme ud på, men der var også mange ting, man skulle tage stilling til og finde ud af,” fortæller Katrine, der til daglig arbejder på et kontor i bilbranchen.

Inden datteren kom til verden, var der en række praktiske og økonomiske ting, parret forsøgte at på overblik over og styr på.

”Vi havde gjort os nogle tanker inden, men vi vidste slet ikke, hvor dyrt, det ville blive. Folk siger, at børn er dyre, og dét har de ret i,” siger hun.

Parret sørgede bl.a. for at have den helt rigtige lejlighed på plads, inden Olivia Aya kom ind i deres liv. En 4,5-værelses andelsbolig i Hvidovre.

”Vi vidste, vi gerne ville have børn sammen, og det var med den tanke, at vi købte den,” siger Katrine, der i den forbindelse har et råd til andre, der går med samme drøm om familieforøgelse:

”Få styr på rammerne inden, så du har basen og trygheden på plads. Vi renoverede lejligheden, imens jeg var gravid. Dét var hårdt. Især for min kæreste,” siger hun.

Vi vil gerne sikre vores fremtid, men vi vil også have det godt nu. Vi vil gerne kunne tage på ferie og generelt leve godt.

Katrine

Lidt godt af det hele

Parret har tilrettelagt deres økonomi ud fra filosofien ”lidt godt af det hele,” hvor de både forsøger at tage højde for nutiden og for fremtiden.

”Vi vil gerne sikre vores fremtid, men vi vil også have det godt nu. Vi vil gerne kunne tage på ferie og generelt leve godt,” siger Katrine.

Det er lykkes dem at få plads til en ekstra pensionsopsparing, og de har også kunnet købe en bil, hvilket gør parrets hverdag markant nemmere.

I den forbindelse har det været vigtigt for Katrine og Mikkel at lægge budgetter og skabe sig et overblik over deres økonomiske situation. Og efter at Olivia Aya er blevet en del af familien, er der også andre udgifter, der er begyndt at spøge ude i fremtiden.

”Hun skal også have mulighed for at gå på efterskole, hvis hun gerne vil det, og muligheden for at blive konfirmeret. Hvad koster den slags? Der har jeg bl.a. snakket med mine forældre,” siger Katrine.

En anden ting, der kom bag på hende, var, hvor dyrt det er at få passet sit barn i en institution.

”Det er nok mest mig, der faldt ned af stolen,” siger hun og henviser til, at Mikkel arbejder som pædagog, og derfor blev knap så overrasket.

”Men når man tænker over det, er det egentlig ikke så dyrt. Hun skal jo have et sted at være, når vi er på arbejde.”

Ekspertens tre gode råd

Boligøkonom Mira Lie Nielsen har tre råd til førstegangsforældre.

Beslut, hvor meget baby må koste

I kan ikke gøre noget ved institutionspriserne, men I kan gøre noget ved den samlede udgift ved at have et barn. Læg et budget for jeres baby, og beslut fra starten, hvor meget I vil bruge på tøj, udstyr mv. Så bliver det nemmere at træffe valg, der ikke belaster jeres økonomi. Husk, det er ikke babys behov, at barnevognen skal være den dyreste, eller at tøjmærkerne er de rigtige – baby vil langt hellere have forældre med tid til kærlighed og omsorg uden økonomiske problemer.

Træf de rigtige valg, når din indkomst stiger

Som nybagte forældre vil I typisk være et sted i livet, hvor jeres indkomst vil stige fremadrettet. I kan forvente at stige i løn pga. øget anciennitet eller jobskifte, hvor I måske stiger i løn. Hvis det sker, er der fristende blot at lade de ekstra penge indgå i hverdagsøkonomien og bruge mere, end I plejer. Men I kan i stedet vælge at sætte noget af den ekstra indtægt ind på en opsparing: enten en børneopsparing eller en opsparing til fx ferie. På den måde forsvinder pengene ikke bare i dagligdagen.

Skru ned for forventningerne

Mange nybagte forældre vil gerne det hele fra starten: ferier, ekstra pensionsindbetaling, anden opsparing, cafebesøg, lækkert tøj, sko osv. Og når baby kommer, så kan det vælte både en selv – og budgettet – omkuld. Heldigvis giver nogle fravalg sig selv: Cafebesøg og byture bliver der helt naturligt færre af, når man har små børn, og som ny børnefamilie vil man måske også opleve, at det er helt okay med lidt færre rejser, og at tid og ro sammen er vigtigere end destinationen. Så giv slip på noget at presset for at skulle det hele hvert år.

Relaterede Artikler

MineMål | 2 min

Baby på budget

Kan man forene bleer, babymos og udgifter til et barn med et liv på SU? Ja, siger Simone Dusine Grundsø – og det har endda fordele. Læs, hvordan Simone og Mark får barn, budgetter og livet som studerende til at gå op i en højere enhed.
MineMål | 2 min

Det er en rar følelse at hjælpe sine børn

Gitte og Jørn købte en forældrekøbslejlighed til deres datter for at hjælpe hende godt på vej. Men inden købet faldt på plads, var der mange overvejelser og mange regler, parret skulle sætte sig ind i.
MineMål | 2 min

Det er federe at være forældre i et hus

Da familien voksede, gjorde behovet for plads i hjemmet det også. Det oplevede Pernille Kofod og hendes kæreste Dennis Hansen, der efter seks år i byen købte deres første hus i Frederikssund.