Fire gode råd til at købe sommerhus på sælgers marked

Selv om sommerhuspriserne forventeligt kommer til at flade ud over de kommende år, skal man stadig vente stigende priser i første del af 2021. Går du med sommerhustanker, følger her fire råd til at købe sommerhus på sælgers marked.

For sommerhusene blev 2020 et historisk år, efter at markedet ellers har ligget ganske stille i mange år. Danskerne valfartede ud i det danske sommerlandskab, mens verden var lukket ned, og sommerhussalget blev i 2020 det højeste nogensinde. Ca. 16.400 danske sommerhuse fik nye ejere i 2020 – det er 31 pct. højere end den hidtidige salgsrekord fra 2004.

Det har helt naturligt også givet et løft i sommerhuspriserne. Men med en bred udrulning af corona-vacciner i løbet af i år er der også en tro på, at rejsehungrende danskere igen snart kan nyde solen under varmere himmelstrøg end de hjemlige.

”Derfor forventer vi, at priserne på sommerhuse kommer til at flade ud over de næste par år,” siger boligøkonom i Nykredit Mira Lie Nielsen og fortsætter:

”Der er stadig fuld fart på markedet nu, så vi tror på stigende priser i første del af 2021, men at det derefter begynder at stilne af. For hele 2021 forventer vi prisstigninger på 8,3 pct. sammenlignet med hele 2020, og 2 pct. i 2022.”

Hvis der er et tidspunkt i boligmarkedets historie, hvor det kan være risikabelt at forsøge at presse prisen, så er det nu.

Peter J. Mattsen, direktør i Nybolig

Stigende priser = mindre prisnedslag

Trods sigende sommerhuspriser har den store efterspørgsel betydet, at der er blevet givet langt mindre nedslag i sommerhuspriserne. Ifølge tal fra Boligsiden er prisnedslaget på sommerhuse næsten halveret det seneste år. I december 2019 blev der i gennemsnit givet afslag på 926 kr. pr. kvadratmeter, mens det i december 2020 var kommet ned på 582 kr. pr. kvadratmeter.

”Vi har aldrig oplevet noget lignende på sommerhusmarkedet. Det har næsten været som at sælge isvand i en ørken. Interessen for at få sit eget sommerhus har været historisk i løbet af 2020, og den ser ud til at fortsætte ind i 2021,” siger Peter J. Mattsen, der er direktør i Nybolig.

Derfor skal man også være påpasselig med at presse på for at få nedslag, hvis man ser et hus, man gerne vil eje.

”Hvis der er et tidspunkt i boligmarkedets historie, hvor det kan være risikabelt at forsøge at presse prisen, så er det nu. Ikke så få har mistet den bolig, de havde udset sig, fordi de satsede på at få prisen forhandlet ned. Så man bør som tommelfingerregel kun forsøge at presse prisen i det eksisterende marked, hvis en lavere pris er en forudsætning for at kunne købe huset,” siger Peter J. Mattsen.  

4 gode råd til at købe sommerhus på sælgers marked

Kortlæg jeres krav til sommerhuset – og kompromismulighederne

Tempoet på sommerhusmarkedet er højt, så det gælder om at være klar, hvis I finder det rette hus. Bliv derfor på forhånd enige om, hvilke ønsker I har til geografi, størrelse og pris, og også hvad I ikke vil gå på kompromis med. Hvis I først skal til at bruge dyrebar tid på at overveje de ting, når I står med et potentielt hus, risikerer I – i det aktuelle marked – at det bliver solgt for næsen af jer, hvis I tøver for længe. Når det er sagt, er det også vigtigt, at man ikke lader sig rive med og ender med at købe noget, der går på kompromis med jeres krav bare for at komme ind på markedet.

Hav det økonomiske set up klar

I samme boldgade kan det være en fordel at få styr på alt det formelle omkring et eventuelt køb på forhånd. På den måde spilder I ikke dyrebar tid på den del, hvis der er flere om buddet. Hav et lånebevis eller en kontakt hos banken klar, så der er helt styr på det økonomiske set up, og I ikke skal til at bruge på at få et evt. lån på plads, når det rette hus viser sig.

Hold fokus på beliggenheden – se muligheder i huset

Sommerhusets beliggenhed kan man ikke ændre på, så det er den vigtigste parameter at holde fast i. Den foretrukne beliggenhed er for de fleste max 1 times kørsel fra helårsboligen. Udbuddet af sommerhuse er dog ret lavt oven på det historiske sommerhussalg i 2020, så det kan være værd at overveje, om en til- eller ombygning kan være en mulighed, hvis I finder et hus, der har den rette beliggenhed, men som ikke står optimalt i dag.

Få et forspring via køberkartotekerne

Henvend jer til de ejendomsmæglere, der dækker de områder, I søger sommerhus i og skriv jer op i deres køberkartotek. Det kan i visse tilfælde give jer et vigtigt forspring.

 

Kilde: Nybolig