Webinar om COVID-19 - hvad betyder det for dig som investor?

Spørgsmål og svar fra webinaret

”Det vil typisk – og jeg siger typisk, fordi alle situationer vil være forskellige – være en dum ide, at sælge ud af sine aktier efter et stort fald. For ser man et år frem vil afkastet efter perioder med uro erfaringsmæssigt blive højere end det gennemsnitlige afkast på aktier. Så du risikerer at gå glip af opsvinget, der venter et sted i horisonten.”

”Det er meget voldsomme bevægelser, vi oplever lige nu, så det er ikke så underligt, hvis man er ekstraordinært påvirket. Hvis det påvirker dig meget, skal du overveje, om du har den rigtige risikoprofil, eller om du skal have en anden sammensætning i din portefølje, så udsvingene ikke bliver så store. Din aktieandel vil stadig få bank i det nuværende marked, men andre elementer – som eksempelvis obligationer – vil gøre faldet mindre.”

”Generelt er vores holdning, at hvis man gerne vil investere langsigtet, så skal man bare gå ind i markedet. Aktuelt vil vi dog anbefale, at man går ind ad nogle trin, så man ikke investerer alle sine penge på én gang, da der stadig kan komme store udsving. Det er noget, der vil påvirke de fleste investorer, og det kan presse folk til at sælge for hurtigt igen, fordi det er bekymrende at overvære så store fald.”

”Ja, det kan det godt, for usikkerheden omkring corona er stadig stor. Men spørger du os, så er vores formodning, at når vi kigger 6-12 måneder frem i tiden, så er forventningerne til virksomhedernes indtjening på vej opad igen, fordi myndighedernes foranstaltninger er blevet fjernet igen. Derfor tror vi også, at aktierne ligger højere, når vi kigger et år frem - og måske endda allerede, hvis vi kigger 6 måneder frem.”

”Det afgørende er, at Kina kommer op i gear igen, og at smitten ikke vender tilbage. At smittekurven generelt begynde at knække rundt om i verden, og at myndighederne kommer på banen med de rette tiltag. Det er afgørende, at investorerne har tillid til, at myndighederne gør nok for at sikre, at den korte nedtur ikke udvikler sig til en langvarig krise.”

”I perioder som denne er det svært at finde selskaber, der stiger. Der kan være en enkelt biotek-virksomhed, der har sikret sig et gennembrud, men midt i sådan en nedtur sælger mange investorer bredt ud, og de fleste selskaber falder. Det er dog ikke dem alle, der falder lige tungt. Sundhedssektoren er typisk mindre påvirket, men der er sjældent nogle sektorer, der går helt fri, når vi oplever fald af den størrelsesorden.”

”Det er helt klart energisektoren. Energi var i forvejen presset på faldende efterspørgsel, fordi der er mindre rejseaktivitet, og når Rusland og Saudi-Arabien samtidig ikke kan komme til enighed om at begrænse produktionen for at imødekomme den aktuelt lavere efterspørgsel – ja, så bliver sektoren presset.”

”Nogle af dem, der har klarer sig bedst, er sundhedssektoren, forsyningssektoren og stabilt forbrug, som rummer virksomheder, der producerer eller sælger de dagligvarer, vi bruger uanset hvad. Faktisk alt det, der blev hamstret, da Mette Frederiksen sagde, at vi skulle lade være. De har en stabil indtjening, og er meget lidt påvirket, når verden er i problemer, eller når væksten bliver svækket. Samtidig oplever de heller ikke samme store stigninger, når økonomien går den anden vej.”

”Det synes jeg ikke, at det er. Der er dog mange, der synes, det er ubehageligt at se værdien af ens investeringer svinge fra dag til dag. Den situation kommer fortsat til at præge markedet i den nærmeste fremtid, så man skal vide med sig selv, om man kan holde til det eller hurtigt bliver påvirket. Er det sidste tilfældet, skal man ikke gå ind nu.”

”Som en langsigtet investor begynder vi ikke at sælge ud af vores aktier, som vi ser situationen lige nu. Vores forventning er, at aktierne kommer til at ligge højere om 6-12 måneder, end de gør i dag.”

”Det er der ikke, men når man har købt et produkt med lav risiko, vil aktieandelen være relativt begrænset, og obligationsdelen vil fylde mere. Obligationsdelen er relativt robust, og nogle obligationer vil endda stige i det nuværende miljø. Din aktiedel vil få et slag på kinden, men hvis den kun fylder 20-25 pct., er det begrænset, hvor meget det påvirker din samlede formue.”

”WHO har allerede været ude og kalde det en pandemi og fra et finansielt markedsperspektiv, tror jeg, at det ligger i kortene, at USA også bliver hårdt ramt. Det er i hvert fald det, vi har regnet ind i vores prognoser.”

”Det er en vurdering, man skal gøre løbende, for det handler jo om at sikre, at din investering stadig har den risikoprofil, du ønsker. Man skal dog ikke gå ind og rebalancere sin portefølje hver eneste dag, men snarere periodisk.”

”Jeg kan sagtens forstå perspektivet. Men jeg vil vende den om og sige, at hvis vi har ret i vores analyse, der siger, at hvis man ikke passer på, og myndighederne ikke hjælper til, så vil de kortsigtede problemer blive langvarige. Og i det scenarie er der slet ikke penge til klimaet. Så det er helt afgørende, at man sætter ind og kaster alle de midler, som skal til, efter dette nu.”

Relaterede Artikler

Video | 30 min

Webinar: Er det nu, du skal skære en bid af din restgæld?

Video | 45 min

Webinar: Kom nemt i gang med at investere

Video | 40 min

Webinar: Status på finansmarkederne

Hør med når chefstrateg Frederik Engholm og chefanalytiker Klaus Kehl giver en dugfrisk status på finansmarkederne.