Boligmarkedet puster ud: Vi er gennem de største prisfald

Mira Lie Nielsen

Der er optimisme at spore hos boligøkonomerne. Størstedelen af boligprisfaldet er overstået, og vi ser ind i mindre prisfald og en stigende handelsaktivitet. Det viser ny boligprisprognose.

Der er godt nyt til de fleste boligejere, der går en lidt mere fredelig tid i møde på boligmarkedet.

Som boligejer skulle man spænde sikkerhedsselen i 2022, for markedet bremsede kraftigt op. Først faldt priserne, og vi fik otte måneder i træk fra juli 2022 til februar i år, hvor hus- og ejerlejlighedspriserne faldt. Det betød, at priserne i første kvartal af 2023 var henholdsvis 9,5 og 10,9 % lavere på landsplan, end da de var på deres højeste sidste sommer.  

Gang i handlerne igen

Dernæst bremsede handelsaktiviteten op og faldt til det laveste niveau i knap et årti. Det har helt sikkert kunnet mærkes for de boligejere, der har sat til salg. Men nu er vinden vendt.

”Handelsaktiviteten er så småt begyndt at stige igen, og det lader til, at vi har passeret bunden, hvad angår handler med både huse, ejerlejligheder og fritidshuse,” siger Mira Lie Nielsen, der er boligøkonom i Nykredit.

Prisfaldene bliver mindre

Faldet i boligpriser er blevet markant mindre i 2023, og vi har endda set enkelte måneder, hvor priserne stiger lidt. Og det giver noget optimisme.

”Det største prisfald er bag os, men vi forventer fortsatte boligprisfald gennem 2023. Vi vurderer dog, at der bliver tale om relativt beskedne prisfald, og at vi er omtrent tre fjerdedele gennem prisfaldene i denne omgang. Når vi ser ind i 2024, forventer vi, at prisfaldene bliver vendt til prisstigninger,” siger Mira Lie Nielsen.

Ejerlejligheder og dyre boliger skal stadig ned i pris

Det er især ejerlejlighederne og husene i boligmarkedets dyreste områder i og omkring København, der stadig må forvente at falde i pris. Det skyldes, at priserne tidligere er steget rigtig meget her, og nu hvor høj inflation udhuler købekraften, og høje renter gør det dyrere at eje en bolig, kan køberne ikke være med. Det presser priserne ned. Samtidig påvirker de nye boligskatter især ejerlejlighederne. De forventes at fortsætte med at falde i pris gennem 2024.

Husejere i landsdele uden for Københavnsområdet kan dog forventeligt glæde sig til prisstigninger allerede fra fjerde kvartal af 2023. Her forventer vi, at de kan stige med 5 % over to år.

Sommerhusejerne holder på husene

Der er ikke mange sommerhuse, der skifter nøgler i øjeblikket, og heller ikke mange sommerhusejere, der har lyst til at sælge. Udbuddet af sommerhuse til salg er næsten historisk lavt. En af årsagerne til de få handler finder vi især i de høje renter, der gør finansieringen dyr og lægger en dæmper på købelysten. Derfor forventer vi også, at sommerhuspriserne vil falde lidt i  2023.  

Relaterede Artikler

Bolig | 4 min

Tusindvis af boligejere har fået forkert skatterabat

Flere end 75.000 boligejere har fået tildelt en forkert skatterabat og er derfor blevet opkrævet for lidt i boligskat. Se, hvordan du skal forholde dig, hvis du er en af dem.
Bolig | 3 min

Sommerhus: Hvor meget kan du købe for?

For mange af os er sommerhusferier en del af vores barndomsminder. Det er ikke så sært, for i alt ligger der ca. 220.000 sommerhuse spredt langs kysterne i Danmark. Drømmer du om et sommerhus, så læs med og få et bud på, hvor meget du kan købe for.
Privatøkonomi | 3 min

Nykredit sætter indlånsrenten op

Er du privatkunde med din økonomi samlet i Nykredit, kan du se frem til at få 1,75% i rente på din lønkonto. Samtidig gør vi det endnu mere attraktivt for dig at spare op, fordi renten på opsparingskonti også bliver sat op.