Sammenbragt familie: Sådan håndterer du økonomien

Dine, mine og vores børn. Sammenbragte familier kan være en økonomisk udfordring, når nye familiemønstre skal fungere. Læs, hvordan du kan strukturere økonomien i den sammenbragte familie.

Familie cykler

Beslut jer for graden af fællesøkonomi

Der er flere måder, I kan vælge at håndtere økonomien på. Der er tre typer fællesøkonomi:

  • klassisk deleøkonomi med én fælleskonto til alle indtægter og udgifter
  • fifty-fifty-deling af fællesudgifter, hvor hver part beholder evt. overskyndende indtægt
  • fordeling af fællesudgifter i forhold til den enkeltes indtægt.

I skal vælge den model, der passer jer bedst. Mange har en fælles budgetkonto, som de betaler til fra hver deres konto. I kan også undgå misforståelser og ubetalte regninger ved at vælge en ”finansminister”, der altid skal sørge for, at regningerne bliver betalt. Sidst men ikke mindst, kan det være en god idé at have en tilbagebetalingsplan, hvis I har gæld fra tidligere – også selvom I ikke planlægger at afdrage i fællesskab.

halvdel skilsmisser

Økonomiske udfordringer

Tal fra Danmarks Statistik viser, at 35,4% af alle ægteskaber i 2019 endte i skilsmisse. Flere danskere lever derfor i sammenbragte familier. Det kan skabe økonomiske udfordringer, når familien udvides, og budgettet skal række længere. 

TestaViva

Husk at sikre hinanden

Husk, at få styr på det juridiske, når I flytter sammen. Vi samarbejder med TestaViva, der kan hjælpe jer med mange forskellige juridiske dokumenter.

Opsparing til fælles børn som sammenbragt familie

Hvad sker der med opsparing til konfirmation, efterskole, udvekslingsophold eller eventuelt forældrekøb, når mor og far er skilt?

To drenge spiller guitar

Ny familiestruktur kan skabe nye boligbehov

Det er ikke udsædvanligt, at I som sammenbragt familie må skabe jer et nyt hjem i en bolig, der opfylder nye behov og drømme. Måske skal der være flere værelser, eller boligen skal ligge i en anden by. Skal I købe ny bolig, er det vigtigt med et overblik over jeres fælles økonomi, så I kan lægge et budget og regne på, hvor meget I kan købe bolig for.

Kom godt videre

Vi skal flytte sammen

Når en bliver til flere, og I sammen skal have en hverdag til at hænge sammen, opstår der nye økonomiske muligheder og udfordringer.

Sådan påvirker det økonomien, når du får et barn

En baby betyder et helt nyt liv og helt nye udgifter, og det er vigtigt at overveje hvad barsel, børneopsparing og børnepenge betyder for økonomien.

Arveregler i sammenbragte familier

Familier kan se ud på mange måder og i dag består flere moderne familier af sammenbragte børn. Det kan gøre det svært at finde hoved og hale i arveregler for dine, mine og vores børn.