Udløb af afdragsfrihed - dine muligheder

Facade at et rødt murstens parcelhus

Her kan du læse om dine muligheder, hvis afdragsfriheden udløber.

Når din afdragsfrihed udløber, vil din ydelse stige betydeligt, da du vil begynde at afdrage på gælden og derved spare op i din bolig. Det er en god idé at overveje konsekvenserne af ydelsesstigningen allerede nu, og hvilke andre muligheder du har som kunde. 

Du har som udgangspunkt følgende muligheder, når din afdragsfrihed udløber:

  • Du kan fortsætte som planlagt og begynde at afdrage på din gæld.
  • Du kan lægge om til et nyt 30-årigt lån med afdrag – det giver dig 10 år mere til at afdrage gælden, og det vil gøre, at din ydelse ikke stiger helt så meget.
  • Du kan lægge om til et nyt lån med afdragsfrihed, hvis din økonomiske situation tillader det.

Hvilken løsning, der er den rigtige for dig, afhænger af flere faktorer. Det er derfor vigtigt at tage en snak med os i god tid, så du kan få ro i maven.

Få flere gode råd her

Afdragsfrihed koster

Afdragsfrihed er ikke gratis – et afdragsfrit lån koster 5-10% mere end et tilsvarende lån med afdrag. Det skyldes blandt andet, at bidragssatsen er højere på afdragsfrie lån, og at du samlet set skal betale mere i rente og bidrag, da restgælden er højere på grund af den afdragsfrie periode.

Vi anbefaler som udgangspunkt, at du afdrager på din gæld. Ved at afdrage på din gæld sparer du automatisk op i boligen – det kaldes friværdi. Friværdi skaber nemlig luft i din økonomi:

  • Bedre rustet mod prisfald: Hvis din bolig er faldet i værdi, og du skal sælge den, kan friværdi sikre, at du ikke står med et underskud efter salget.
  • Flere muligheder ved køb af ny bolig: Har du friværdi, får du flere penge i hånden ved salg af din nuværende bolig til køb af anden bolig.
  • Forbedringer til din bolig: Ønsker du at forbedre din bolig, ved fx at købe et nyt køkken, kan du bruge af friværdien. Det er én af de billigste former for finansiering – også hvis du måske ønsker en ny bil.
  • Større råderum, når du skal på pension: Når du går på pension, og din indkomst formentlig vil falde, er det en god idé, at du har betalt en stor del af din gæld af, for så er dine muligheder for at blive boende bedre. Har du opbygget en vis friværdi i din bolig, kan det også være, at du har mulighed for at låne i friværdien, hvis pensionsopsparingen ikke rækker helt.

Med vores beregner får du en vejledende beregning på, hvor meget friværdig du har i din bolig.

Kontakt os

Vil du høre mere om di ne muligheder, når det kommer til afdragsfrihed? Skriv til din rådgiver direkte i netbanken eller ring til os på 70 10 90 00. Du kan også udfylde vores kontaktformular.

 

Nyttige links

Rentetilpasning

Skal du have ny rente på dit lån? Så er det oplagt at overveje, om du ønsker at ændre lånet.