Væsentligt højere afkastpotentiale på den lange bane

Fyrværkeri om aften

I slutningen af oktober offentliggjorde Rådet for Afkastforventninger sine halvårlige forventninger til fremtidige afkast. Kommer det til at holde stik, kan man som investor se frem til bedre afkast i 2023 – særligt på obligationer.

Rådet for Afkastforventninger offentliggør deres forventede afkast og risiko på forskellige investeringsaktiver hvert halve år. De nyeste afkastforventninger trådte i kraft 1. januar 2023.

Får Rådet for Afkastforventninger ret i deres forventninger til det fremtidige afkast, kan man se frem til større afkast på både obligationer, aktier, infrastruktur samt Private Equity (unoterede aktier). Det gælder både for investorer med en kortere investeringshorisont på under 5 år, investorer med en mellemlang horisont på 6-10 år, og som noget nyt, også for investorer med en lang horisont over 11 år. Den lange horisont på over 11 år inkluderer kun aktier og obligationer.

Særligt stigningerne i de forventede afkast på danske stats-og realkreditobligationer samt investment grade- obligationer har betydning for, at vi kan forvente højere afkast på disse obligationstyper.

Vi ser allerede nu stigende afkast på obligationer i form af højere rente. Og holder forventningerne stik, kan vi se frem til yderligere afkast i 2023, hvor danske stats- og realkreditobligationer forventes at give 1,9 procent i årlig afkast som de mest sikre obligationer. Har man appetit på mere risiko, forventes det, at investment grade-obligationer (obligationer i virksomheder med høj kreditværdighed) giver 2,20 procent i årlig afkast, high-yield (obligationer i virksomheder med lav kreditværdighed) forventes at give 4,90 procent, mens emerging markets-statsobligationer forventes at give 4,30 procent.

Vi ser allerede nu stigende afkast på obligationer i form af højere rente. Og holder forventningerne stik, kan vi se frem til yderligere afkast i 2023, hvor danske stats- og realkreditobligationer forventes at give 1,9 procent i årlig afkast som de mest sikre obligationer.

Jeanette Kølbek, privatøkonom og formueekspert i Nykredit

De nye afkastforventninger betyder, at Nykredit fra 1. januar 2023 igen kan anbefale plejeaftaler udelukkende med obligationer, fordi de, modsat tidligere, nu forventes at give et positivt afkast efter handelsomkostninger.

Oven på et hårdt 2022 med kursfald til både aktier og obligationer, kan vi således muligvis se frem til lidt bedre tider på aktie- og obligationsmarkedet og tilmed få indhentet nogle af tabene fra 2022.

Det er også Nykredits forventning, at aktier, Private Equity og Infrastruktur får bedre afkast næste år.

Hvem er Rådet for Afkastforventninger?

Rådet for Afkastforventninger er et uafhængigt og sagkyndigt råd, som siden 2018 har været nedsat af Forsikring & Pension og Finans Danmark. Rådet består af tre uafhængige eksperter, som er udpeget for tre år ad gangen.

Rådet har til formål at publicere og udkomme med beregningsforudsætninger for forventede afkast og risikoen på forskellige investeringsaktiver. Forudsætningerne fastsættes to gange om året.

Beregningsforudsætningerne fra Rådet for Afkastforventninger anvendes i pensionsselskaber og pengeinstitutter, når disse beregner pensionsprognoser og afkastforventninger til kunderne.

Nykredits anbefaling

Det er på baggrund af de nye afkastforventninger fortsat Nykredits anbefaling at investere de penge, som man ikke skal bruge inden for de kommende tre år.
Er man allerede investor, anbefaler vi at holde fast i nuværende investeringsstrategi, hvis der ikke er noget, som har ændret sig i ens planer og økonomi.

Jeanette Kølbek

Jeanette Kølbek

Wealth Expert: Provides insight into personal finance as well as current consumer trends in savings, pension and investment. Helps Danes navigate safely through the landscape of personal finance and optimise their wealth planning to obtain lifetime financial security.

Relaterede Artikler

Investeringsmarkeder | 2 min

USA: Solid jobvækst står ikke i vejen for rentenedsættelser

Den amerikanske jobvækst endte på 175.000 i april. Det er pænt under konsensusestimatet på 240.000, og en halvering i forhold til marts måned.
Investeringsmarkeder | 3 min

USA: Kurs mod rentesænkninger - men senere end ventet

Onsdagens møde i Federal Reserve bød som ventet ikke på renteændringer. Fokus var derfor på centralbankens fortolkning af de seneste inflations- og arbejdsmarkedstal og vækstsignaler.
Investeringsmarkeder | 5 min

Fem myter om investering

Er mænd bedre investorer end kvinder? Er passive fonde bedre end aktive? Og er risiko din ven eller fjende? Investor Insights ser nærmere på fem myter om investering.