Buldrende stærk jobvækst i USA

Mand sidder i møde og holder papir i hånden

I januar kom hele 353.000 flere personer i job i USA – langt over forventningen på 185.000 personer. December måneds jobvækst blev tilmed revideret markant op til 333.000 fra de 216.000, som oprindeligt blev offentliggjort for ca. i måned siden.

Fremgangen i beskæftigelsen har været overraskende solid i USA. Også mere solid, end man normalt skulle tænke foreneligt med en aftagende lønvækst. Men fordi tilgangen til arbejdsstyrken i USA har været så stor, så har man både kunne opretholde jobvækst på nogle hundredetusinde pr måned i en længere periode - og samtidig set en lille stigning i ledigheden, aftagende lønvækst og gradvis nedgang i antallet af ledige stillinger.

Den aftagende grad af ophedning på arbejdsmarkedet generelt - trods den solide jobvækst - er også baggrunden for, at Federal Reserve er begyndt at diskutere timingen for rentenedsættelser.

”Centralbanken vurderer, at vi godt kan opretholde et moderat niveau af jobvækst samtidig med at inflationen rykke ned i mod målsætningen – det virker ikke urimeligt med de tegn, vi har fået på det seneste”, siger chefstrateg Frederik Engholm.

Arbejdsløsheden forbliver på 3,7%. Lønvæksten tiltager betydeligt til 4,5% målt over 12 måneder i januar fra 4,3% i december (opjusteret fra 4,1%).

”Fredagens jobrapport er virkelig stærk og slukker med stor sandsynlighed forhåbninger om en rentenedsættelse allerede i marts. Vi venter først den kommer nogle måneder senere, men det kræver noget svagere nøgletal fra arbejdsmarkedet”, siger Frederik Engholm.

Markedet reagerede helt naturligt kraftigt på den overraskende stærke jobrapport. 2- og 10-årige amerikanske renter steg hhv. 14 og 11bp, mens markedet ”prisede” det meste af en rentesænkning ud af kurven i 2024. Markedet implicitte sandsynlighed for en lempelse i marts blev sænket fra ca. en tredjedel til nu ca. 20%.

Derfor er amerikanske jobtal interessante for investorer

Det amerikanske jobtal, også kaldet kongetallet, viser hvor mange nye job der er skabt i den forgangne måned. Tallet er en indikator for, hvordan amerikansk økonomi har det. Når der skabes mange nye job, vidner det om en økonomi i fremgang, hvor de amerikanske forbrugere har penge mellem hænderne. Omvendt er det et tegn på en presset økonomi, når jobskabelsen er negativ. Tallet har ofte betydning for den amerikanske centralbanks beslutninger. USA er verdens største økonomi med stor betydning for verdensøkonomien og derfor også for finansmarkederne.

Få nyheder fra Investor Insights direkte i din mailboks – tilmeld dig nyhedsbrev fra Nykredit Invest her

Relaterede Artikler

Investeringsmarkeder | 2 min

ECB holder renten uændret – men forventes at lempe i juni

Den europæiske centralbank holdt helt som ventet renten uændret på torsdagens møde. Forventningen er fortsat, at ECB vil sænke renten i juni, mens prognosen for amerikansk rentenedsættelse skubbes fra juni til slut juli.
Investeringsmarkeder | 2 min

USA: Forventning om stort fald i jobvæksten fortoner sig

Den amerikanske jobvækst overrasker igen positivt. Dagens tal er dog ikke nødvendigvis en hovedpine for den amerikanske centralbank, som i højere grad har fokus på inflation.
Investeringsmarkeder | 4 min

Det spørger investorerne om lige nu

Hvad sker der med aktierne, hvis der udbryder storkrig? Vil Nykredits investeringsprodukter investere i våbenaktier? Vores eksperter svarer på de tre mest stillede spørgsmål fra kunderne om investering lige nu.