*c-questionc question887625C2-7BF1-4000-B4A3-B26DC9267EA1@3x2F9E87B5-5CC3-4957-855A-0368FBC07B2C@1xGroup 13-Group 13-Group 13+Group 13+c-questionflag-enStroke 1Stroke 1
Artikel Investeringsmarkeder | 3 min

Buldrende stærk jobvækst i USA

I januar kom hele 353.000 flere personer i job i USA – langt over forventningen på 185.000 personer. December måneds jobvækst blev tilmed revideret markant op til 333.000 fra de 216.000, som oprindeligt blev offentliggjort for ca. i måned siden.

Nykredit

Fremgangen i beskæftigelsen har været overraskende solid i USA. Også mere solid, end man normalt skulle tænke foreneligt med en aftagende lønvækst. Men fordi tilgangen til arbejdsstyrken i USA har været så stor, så har man både kunne opretholde jobvækst på nogle hundredetusinde pr måned i en længere periode - og samtidig set en lille stigning i ledigheden, aftagende lønvækst og gradvis nedgang i antallet af ledige stillinger.

Den aftagende grad af ophedning på arbejdsmarkedet generelt - trods den solide jobvækst - er også baggrunden for, at Federal Reserve er begyndt at diskutere timingen for rentenedsættelser.

”Centralbanken vurderer, at vi godt kan opretholde et moderat niveau af jobvækst samtidig med at inflationen rykke ned i mod målsætningen – det virker ikke urimeligt med de tegn, vi har fået på det seneste”, siger chefstrateg Frederik Engholm.

Arbejdsløsheden forbliver på 3,7%. Lønvæksten tiltager betydeligt til 4,5% målt over 12 måneder i januar fra 4,3% i december (opjusteret fra 4,1%).

”Fredagens jobrapport er virkelig stærk og slukker med stor sandsynlighed forhåbninger om en rentenedsættelse allerede i marts. Vi venter først den kommer nogle måneder senere, men det kræver noget svagere nøgletal fra arbejdsmarkedet”, siger Frederik Engholm.

Markedet reagerede helt naturligt kraftigt på den overraskende stærke jobrapport. 2- og 10-årige amerikanske renter steg hhv. 14 og 11bp, mens markedet ”prisede” det meste af en rentesænkning ud af kurven i 2024. Markedet implicitte sandsynlighed for en lempelse i marts blev sænket fra ca. en tredjedel til nu ca. 20%.

Derfor er amerikanske jobtal interessante for investorer

Det amerikanske jobtal, også kaldet kongetallet, viser hvor mange nye job der er skabt i den forgangne måned. Tallet er en indikator for, hvordan amerikansk økonomi har det. Når der skabes mange nye job, vidner det om en økonomi i fremgang, hvor de amerikanske forbrugere har penge mellem hænderne. Omvendt er det et tegn på en presset økonomi, når jobskabelsen er negativ. Tallet har ofte betydning for den amerikanske centralbanks beslutninger. USA er verdens største økonomi med stor betydning for verdensøkonomien og derfor også for finansmarkederne.

Få nyheder fra Investor Insights direkte i din mailboks – tilmeld dig nyhedsbrev fra Nykredit Invest her

Investor Insights indhold er alene udarbejdet til information og inspiration, og omtale af lande, selskaber og/eller fonde skal derfor ikke betragtes som en investeringsanbefaling. Tal altid med en rådgiver, hvis du overvejer at foretage en investering, og få afdækket om en given investering passer til din investeringsprofil.

Vær desuden opmærksom på, at Investor Insights indhold ofte tager udgangspunkt i, hvad der aktuelt sker på markederne eller i samfundet, så bemærk altid datoen inden du eventuelt reagerer.

 

Model.Name photo

Frederik Engholm

Chefstrateg i Nykredit

Ekspert i global økonomi, politik og markeder. Oversætter globale begivenheder til danskerne og viser, hvordan de navigerer sikkert gennem kapitalmarkedernes konstante turbulens.

Relaterede Artikler

Artikel Investeringsmarkeder
12. juli, 2024

Inflationen i USA falder mere end ventet

Amerikansk inflation faldt i juni til 3%, og også for kerneinflationen peger pilen den rigtige vej, nemlig nedad. Det er dermed endnu en god nyhed for dem, der går og håber på lavere renter, da det isoleret set øger den amerikanske centralbanks muligheder for at sætte renten ned.
Artikel Investeringsmarkeder
9. juli, 2024

Frankrig: Politisk usikkerhed efter mudret valgsejr til centrum-venstrepartierne

Som ventet gav valgresultatet intet klart flertal i Nationalforsamlingen, men strategien med at ”inddæmme” højrefløjen må siges at være lykkedes over forventning. Regeringsforhandlingerne bliver dog svære, og en ny regering er således næppe lige om hjørnet.
Artikel Investeringsmarkeder
8. juli, 2024

USA: Lavere job- og lønvækst understøtter rentenedsættelser til efteråret

Jobvæksten falder i juni til 206.000, mens maj måneds tal nedrevideres stort til 218.000. Dagens tal rykker ikke på Federal Reserves kurs, men understøtter forventningen om rentelempelser til efteråret.