Købe sommerhus eller kolonihave

Mange drømmer om et sommerhus eller en kolonihave, hvor de kan trække stikket ud og slappe af. Det er skønt at have sit helt eget sted, hvor man kan vende tilbage med familien i weekender og ferier.

Sommerhuskøbere søger mod byggegrunde og flexboliger

Det er ikke bare sommerhusene, der er gået som varmt brød i år. Danske boligkøbere søger også over mod sommerhusgrunde og flexboliger, der åbner for langt flere muligheder for at få sit drømmehus.

Læs mere om sommerhusmarkedet

Forbrugerrådet Tænk Penge: Totalkredit er billigst til sommerhuse

Forbrugerrådet Tænk Penge har sammenlignet prisen på sommerhuslån. Lånet fra Totalkredit er billigst og får en anbefaling fra Forbrugerrådet Tænk Penge.

Læs mere om anbefalingen

Sådan kan du finansiere dit sommerhus

Når du køber sommerhus, er der flere muligheder for finansiering. Du kan fx optage lån i sommerhuset eller finansiere købet med et lån i din helårsbolig. Prøv vores beregner, hvor du kun skal indtaste pris og udbetaling for at få oplyst ydelsen på realkreditlån og eventuelt boliglån i sommerhuset. Du kan også bruge en Friværdikonto eller et Prioritetslån til finansiering.

5 gode råd til sommerhuskøberen

Et sommerhus kan være til stor glæde for familien, men inden købet kan det være en god idé at overveje, hvor sommerhuset skal ligge, hvor meget tid du skal bruge på vedligehold, og hvad sommerhuset kommer til at betyde for din privatøkonomi. Boligøkonom i Nykredit, Mira Lie Nielsen, kommer med sine fem gode råd til sommerhuskøberen:

Tænk på forhånd over, hvilke behov og ønsker I har til et sommerhus. Hvor stort skal sommerhuset være, hvor mange værelser og hvilken stand? Og ikke mindst skal I overveje, hvor fleksible I er i forhold til at afvige fra jeres ønsker. Overvej også, hvor stor en afstand du ønsker at have til sommerhuset. Køber du det skønneste sommerhus i den anden ende af landet, kommer du helt sikkert ikke så ofte på besøg, som hvis du vælger et inden for en halv eller hel times kørsel.

Læs også: Så meget sommerhus kan storbyfamilien købe

Tidshorisonten er væsentlig for valget af sommerhus. Er det fx en her-og-nu-løsning for at komme ud af byen og få græs mellem tæerne? Det kan virke som en god idé lige nu, men hvis I alligevel overvejer at skifte lejligheden ud med et hus inden for de kommende år, skal I overveje, om sommerhuskøbet alligevel er det rigtige valg. 

Et sommerhus er dejligt, men du skal også huske den anden side af medaljen. Først og fremmest medfører et sommerhus en række udgifter i husholdningsøkonomien. Samtidig kræver det tid og knofedt at vedligeholde huset løbende. Der skal slås græs, træværket skal males, og hvert efterår skal huset ordnes og lukkes ned – og ligeledes åbnes og klargøres hvert forår. Det kan dog lynhurtigt opvejes af de dejlige stunder, som følger med sommerhuset, men det er alligevel vigtigt at have med i sine overvejelser; især hvis du i forvejen bor i hus, for så får du med et sommerhus dobbelt op på græsslåning og vedligehold.

Se sommerhuset som en del af din samlede husholdningsøkonomi. Først og fremmest øger det de løbende udgifter, som skal ses i forhold til husholdningens råderum før sommerhuskøbet. Det er dog ikke kun de større udgifter, som påvirker økonomien, men også din formuefordeling, da du får en del af din formue knyttet til dit nye sommerhus.

Det kan på den ene side give muligheder såvel som risici, hvis priserne på sommerhuse ændrer sig. På den anden side har du alt andet lige også en større del af din formue bundet i boliger, som du skal sammenholde med din samlede fordeling af formuen mellem henholdsvis boliger, frie midler og ikke mindst pension, som er fornuftigt at lægge en plan for.

Når du køber bolig, skal du gøre det, fordi du har et behov – ikke fordi, du forventer en gevinst ved senere salg. Det gælder især, når du køber sommerhus. Sommerhuspriserne er de første, der bliver berørt af kriser, og sommerhusmarkedet er derfor mere sårbart og reagerer hurtigere på udsving i økonomien end markedet for helårsboliger. Derfor er der ingen garanti for, at dit sommerhuskøb giver en økonomisk gevinst. Til gengæld får du og din familie en ekstra bolig, I kan nyde i mange år frem – og det kan være en god investering i sig selv. 

Guide: Sommerhuskøb i 2020

Overvejer du at købe eller sælge sommerhus i år? Vi tager temperaturen på sommerhusmarkedet netop nu. Se fx, hvad et sommerhus koster, og få tre tip, der gør det billigere at være sommerhusejer.

Læs guiden

Sommerhusregler og udlejning

I Danmark må du som udgangspunkt kun bo i dit sommerhus i sommerhalvåret, dvs. fra 1. marts til 31. oktober. I vinterhalvåret, fra 1. november til udgangen af februar, må du ikke overnatte i dit sommerhus, bortset fra under kortvarige ferieophold. Du har dog mulighed for at bruge dit sommerhus til helårsbeboelse, hvis du opfylder nogle særlige kriterier. Læs mere om sommerhusregler på boligejer.dk.

Derudover kan det være en god ide at leje sommerhuset ud i de perioder, hvor du ikke bruger det. Du skal kun betale skat af en del af indtægterne, da du har ret til nogle fradrag. Læs mere på skat.dk

Jeg vil gerne kontaktes og høre mere

Feriebolig i udlandet?

Drømmer du om, at din feriebolig skal ligge i Spanien eller Frankrig? Så kan Nykredit hjælpe dig med at gøre din drøm til virkelighed, og vi gør det på samme måde, som du finansierer et boligkøb i Danmark.

Vi er specialiserede i boligmarkederne i Frankrig og Spanien, og hjælper dig igennem boligkøbets processer fra start til slut.

Læs mere om køb af bolig i udlandet

Overvejer du at købe en kolonihave?

En kolonihave er et dejligt supplement til en lejlighed i byen. I kolonihaven får du græs mellem tæerne og mulighed for at dyrke dine egne kartofler.

Læs mere om køb af kolonihave