Så meget sommerhus kan storbyfamilien købe

Forældre og barn

Hver fjerde familie opgiver drømmen om et sommerhus, fordi de ikke synes, de har råd. Bor man i ejerbolig, kan friværdien dog være en indgang til at indfri sommerhusdrømmen. Vi har set nærmere på, hvad en familie med en ejerbolig har råd til at købe sommerhus for.

"Jeg har ikke råd". Det svarer mere end hver fjerde på spørgsmålet om, hvad der afholder dem fra at købe sommerhus i en undersøgelse blandt brugerne på Boligsiden.dk. Og et sommerhus er også en udskrivning på budgettet, som kræver en del overvejelse. Ikke desto mindre behøver sommerhuset ikke at være uden for økonomisk rækkevidde.

Så meget kan du købe sommerhus for

København: 2.100.000 – 2.350.000 kr.
Odense: 2.600.000 – 2.700.000 kr.
Århus: 2.000.000 – 2.150.000 kr.
Aalborg: 2.700.000 – 2.800.000 kr.

Gennemsnitlig cirkapris på sommerhus, som en familie kan have i sigte, hvis familien har en bolig i en af ovenstående byer.

Står du og din familie med drømme om at få kort afstand til strand og græs mellem tæerne med et sommerhus, kan du se på, om friværdien i din ejerbolig kan bruges til at gøre sommerhusdrømmen til virkelighed. Boligøkonom i Nykredit Mira Lie Nielsen har regnet på, hvor dyrt et sommerhus en storbyfamilie med en ejerbolig omtrent kan købe.

Hvis vi ser på en familie i hovedstadsområdet med 100 kvadratmeter bolig, to børn i daginstitution og en bil til at komme rundt i, så er et sommerhuskøb på den gode side af 2 millioner kroner ikke urealistisk.

Mira Lie Nielsen, boligøkonom

- Hvis vi ser på en familie i hovedstadsområdet med 100 kvadratmeter bolig, to børn i daginstitution og en bil til at komme rundt i, så er et sommerhuskøb på den gode side af 2 millioner kroner ikke urealistisk. Det samme gør sig gældende for familien i Aarhus, mens familien i Aalborg og Odense som udgangspunkt kan købe for mere, da de typisk har mindre gæld i deres faste bolig, siger Mira Lie Nielsen.

Gør friværdien en forskel?

Bor man i ejerbolig og har noget friværdi, kan det gøre en stor forskel for muligheden for at købe sommerhus. Øget friværdi kan komme ad to veje: Hvis boligen er steget i pris, og hvis du har afdraget på boliggælden.

Boligpriserne er steget mærkbart i storbyerne de seneste år, og har du ydermere afdraget på dit lån, har du muligvis skabt en friværdi, der kan omdannes til en del kvadratmeter sommerhus.

- I vores eksempel har familien købt en helårsbolig i 2013, og de køber fx et sommerhus til 1,3 millioner kroner i Frederikssund med et fast forrentet lån. I dette eksempel gør det ikke den store forskel i den månedlige ydelse på sommerhuset, om de bruger friværdien i huset eller ej. Familien i hovedstadsområdet sparer dog alligevel godt 300.000 kroner over hele lånenes løbetid efter skat. Familier i Aarhus, Aalborg og Odense vil kunne forvente en besparelse på 100.000-200.000 kroner over lånenes løbetid, siger Mira Lie Nielsen. 

Størrelsen på sommerhuset afhænger af placering

Der er til gengæld stor forskel på hvor stort et sommerhus, du kan få for de samme penge. Det afhænger nemlig af det sommerhusområde, du vælger.

Køber familien i eksemplet et sommerhus i Helsingør Kommune, kan de ikke få mere end omkring 50 kvadratmeter for pengene, mens de kan få godt 160 kvadratmeter, hvis de køber sommerhus i Lolland Kommune for de samme penge.

Hvad afholder dig fra at købe sommerhus?

27% - Jeg har ikke råd
23% - Jeg har allerede sommerhus
9% - Jeg har ikke fundet det rigtige sommerhus
9% - Jeg vil hellere leje et sommerhus
30% - Jeg vil hellere på andre typer ferier
2% - Andet

Kilde: Boligsiden.dk

Gør drømmen til virkelighed

Vil du købe sommerhus, skal din rådgiver naturligvis se på netop din økonomi, og viser den sig ikke at være helt klar til et sommerhuskøb, betyder det ikke, at du for altid må lægge sommerhusdrømmen på hylden.

- Det kan være, man er et sted i sit liv, hvor ens indtægt ikke er så høj, eller man eksempelvis har prioriteret at gå på deltid for at være mere sammen med sine børn. Så er der måske ikke råd til sommerhus. Men det er noget, der kan ændre sig, og lægger man en plan, hvor man fx sparer op eller aktiverer sin friværdi i sin helårsbolig, så er sommerhuset måske igen inden for rækkevidde. Så man bør i hvert fald få regnet på sine muligheder for at få drømmen opfyldt, siger Mira Lie Nielsen.

Det kan være, man er et sted i sit liv, hvor ens indtægt ikke er så høj, eller man eksempelvis har prioriteret at gå på deltid for at være mere sammen med sine børn. Så er der måske ikke råd til sommerhus.

Mira Lie Nielsen, boligøkonom

Fakta om storbyfamilien

  • ​Familie med to børn og indkomst på 2x39.500 kr. brutto om måneden.
  • 2013: køber enten lejlighed eller hus på 100 kvm. Finansiering: 80 pct. realkredit med 3 pct. fast rente og 20 pct. boliglån 4,95 pct. i rente, begge med afdrag. Pris er taget ud fra gennemsnitlig handelspris i 2013.
  • 2018: nedkonvertering til 2 pct. fast med afdrag og 25 års løbetid.
  • Har herudover et billån på 149.800 kr. med løbetid på 10 år.
  • Familien kan med de nuværende regler optage 75 pct. realkreditlån og 20 pct. boliglån i sommerhuset. Familien lægger selv de sidste 5 pct. som udbetaling. Pris fra FinansDanmark ved vægtet gennemsnit over de sidste 4 kvartaler.

5 gode råd til sommerhuskøberen

Et sommerhus kan være til stor glæde for familien, men inden købet kan det være en god idé at overveje, hvor sommerhuset skal ligge, hvor meget tid du skal bruge på vedligehold, og hvad sommerhuset kommer til at betyde for din privatøkonomi.
Se de 5 gode råd 

Kom godt videre

Køb en bolig i udlandet

Drømmer du om bolig i udlandet? Vi kan hjælpe dig med at gøre din drøm til virkelighed, og vi gør det på samme måde, som du finansierer et boligkøb i Danmark.

Skal du købe sommerhus?

Drømmer du om et sommerhus, er der flere muligheder for finansiering. Du kan fx optage lån i sommerhuset eller finansiere købet med et lån i din helårsbolig.