Penge tilbage i skat?

To kvinder sidder og kigger på computer

Viser årsopgørelsen, at du skal have penge tilbage i skat? Så har Nykredits formueekspert Jeanette Kølbek gode råd til, hvordan du får allermest ud af dem.

12. april begynder SKAT at udbetale overskydende skat. Er du en af dem, der står til at skulle have penge tilbage i skat, er der ifølge Jeanette Kølbek god grund til at tænke en ekstra gang over, hvordan du vil bruge pengene.

”Man kan nemt komme til at opfatte overskydende skat som en appelsin i turbanen, men her er det altså værd at minde sig selv om, at det jo faktisk er ens egne tjente penge, man får retur. Husker man på det, er man nemlig mere tilbøjelig til at tænke over, hvordan man kan få mest muligt ud af de penge – og mindre tilbøjelig til at ”klatte” dem væk på luksus”, siger Jeanette Kølbek.

Af samme grund er rådet fra Jeanette Kølbek først og fremmest, at du sikrer dig mest muligt mod både positive og negative overraskelser fra SKAT ved at sørge for, at forskudsopgørelsen er udfyldt korrekt og indeholder de rigtige oplysninger. Skulle du alligevel opleve at få penge retur fra SKAT, har formueeksperten her en række gode råd til, hvordan du får mest ud af dem:

Afdrag dyr gæld

Det lyder måske lidt kedeligt, men det er altid en god idé hurtigst muligt at få betalt af på dyre lån. De renter, du betaler, løber nemlig hurtigt op, og ved at nedbringe din gæld vil færre af dine penge dermed gå til renter og gebyrer.

Børneopsparing

Har du oprettet en børneopsparing til dine børn eller børnebørn, kan det være fornuftigt at indsætte den overskydende skat der. Børneopsparingen er nemlig en meget attraktiv opsparingsformen, da afkastet er skattefrit. Der kan oprettes én børneopsparing pr. barn, og indsættes op til 6.000 kr. om året (maksimalt 72.000 kr. i alt).

Læs mere om børneopsparing her.

Investér pengene

Hvis du ikke forventer at skulle bruge pengene de næste tre år, kan det være en god løsning at lade pengene arbejde for dig ved at investere dem - fx via en Aktiesparekonto, hvor afkastet er yderst attraktivt beskattet. Inden du kaster dig ud i at investere, er det en god idé at tale med din bankrådgiver først, så I sammen kan finde den investeringsløsning, der passer til dig. Kom godt i gang med en aktiesparekonto her.

Sæt pengene på en opsparingskonto

Er du ikke til investering, eller skal du bruge pengene indenfor tre år, kan du i stedet for sætte pengene ind på en opsparingskonto.

Den aktuelle rente på opsparingskontoen kan du se her.

Indbetal pengene på en aldersopsparing

Du kan med fordel indbetale pengene på en aldersopsparing, hvor du kan indskyde op til 9.100 kr. om året (og op til 58.900 kr. syv år før folkepensionsalderen). Konservativt sat vil 9.100 kr. indsat årligt på en aldersopsparing med renters rente-effekten over 20 år blive til mere end 360.000 kr. Læs mere om Aldersopsparing her.

Energioptimér boligen

Selv små energiforbedringer kan resultere i store besparelser på din energiregning. Du kan fx overveje at forbedre isoleringen for at reducere varmetab og erstatte dit gamle olie- eller gasfyr med en mere energieffektiv løsning. Det vil ikke kun spare dig penge på lang sigt, men også reducere din boligs CO2-udledning.

Se hvor meget du kan spare ved at energirenovere.

Har du dit realkreditlån i Totalkredit, kan du under givne forudsætninger søge om at få et tilskud på 10.000 kr. , når du skal udskifte dit olie- eller gasfyr- og er du kunde hos Nykredit, har du mulighed for at optage et Grønt BoligLån til energirenovering med en attraktiv lav rente.

Jeanette Kølbek

Jeanette Kølbek

Wealth Expert: Provides insight into personal finance as well as current consumer trends in savings, pension and investment. Helps Danes navigate safely through the landscape of personal finance and optimise their wealth planning to obtain lifetime financial security.

Relaterede Artikler

Inspiration | 4 min

Gavekonto – en fordelagtig opsparingsmulighed

Gavekonto er en fordelagtig opsparingsmulighed for de fleste – særligt for dem, som allerede har indbetalt maksimum på en børneopsparing. Nu kan alle kunder i Nykredit oprette en Gavekonto.
Inspiration | 4 min

Konfirmation – her er den bedste gave, du kan gi’

Konfirmation er lig med fest og gaver til den unge - ofte også pengegaver. Formueekspert Jeanette Kølbek giver gode råd om pengegaver, opsparing og investering – og et tip til den bedste gave, du kan give din konfirmand.
Inspiration | 2 min

Nykredit er (stadig) danmarksmestre i Private Banking

Nykredit Private Banking vinder prisen Best Domestic Private Bank in Denmark 2024 ved finansmagasinet Euromoney ’s årlige prisuddeling, og er samtidig for sjette år i træk blandt vinderne til WealthBriefing Awards.