Tusindvis af boligejere har fået forkert skatterabat

Røde murstensvillaer der ligger ud til en mark

Flere end 75.000 boligejere har fået tildelt en forkert skatterabat og er derfor blevet opkrævet for lidt i boligskat. Se, hvordan du skal forholde dig, hvis du er en af dem.

Vurderingsstyrelsen sender i disse dage brev ud til 75.000 boligejere med besked om, at de er blevet opkrævet for lidt i boligskat i 2024. Flere boligejere er usikre på, hvad det betyder for dem, og man skal da også holde tunge lige i munden, for at forstå hvad problemet er, og hvordan det påvirker ens egen økonomi.

Derfor er skatten blevet forkert

Ved overgangen til det nye system har man regnet på, om skatten stiger eller falder for de to typer boligskat: grundskyld og ejendomsværdiskat. Stiger skatten, får man en skatterabat, der svarer til stigningen. Falder skatten, er det en skattelettelse. Selvom der er de to typer skat, skal man se på dem samlet, for at regne ud om den samlede boligskat stiger så meget, at man har ret til en skatterabat.  

Men de to boligskatter er blevet beregnet i hvert sit system, og systemerne taler ikke optimalt sammen. Derfor har man ikke kunnet beregne, om de to boligskatter til sammen skal give en skattelettelse eller en rabat – og hvor stor denne rabat i så fald skal være. Det betyder, at nogle boligejere har fået en skattelettelse på den ene type boligskat og en skatterabat på den anden, og Vurderingsstyrelsen har ikke kunnet modregne de to tal i forhold til hinanden. Det har resulteret i, at mange boligejere har fået en for høj skatterabat og er blevet opkrævet for lidt i skat.

Regneeksempel

En boligejer havde i 2023 en samlet boligskat på 100.000 kr. bestående af ejendomsværdiskat på 40.000 kr. og grundskyld på 60.000 kr.

I 2024 skulle boligejeren efter de nye regler have en ejendomsværdiskat på 50.000 kr. og grundskyld på 40.000 kr. Det vil sige en samlet skat på 90.000 kr. og en samlet skattelettelse på 10.000 kr. i forhold til året før.

Men fordi systemerne ikke taler sammen, blev boligejeren først tildelt en skatterabat på 10.000 kr. på ejendomsværdiskatten og fik derefter en skattelettelse på 20.000 kr. på grundskylden. Dermed har boligejeren fået både skatterabat og en skattelettelse, og der blev opkrævet en samlet skattebetaling på 80.000 kr. – dvs. 10.000 kr. for lidt.

Den samlede skattelettelse skulle have været 10.000 kr. (en stigning på 10.000 kr. i ejendomsværdiskat minus et fald på 20.000 kr. i grundskylden), så den samlede skat blev 90.000 kr.

 

2023

2024

Skatterabat/-lettelse i 2024

Ejendomsværdiskat

40.000

50.000

Skatterabat: 10.000

Grundskyld

60.000

40.000

Skattelettelse: 20.000

Den korrekte, samlede boligskat i alt

100.000

90.000

Den korrekte, samlede skattelettelse: 10.000

Den opkrævede boligskat, der ikke tager højde for skatterabatten

100.000

80.000

Skattelettelse, hvor skatterabatten ikke er modregnet: 20.000

Betal nu – eller vent

Det er kun boligejere, der skal betale mindst 5.000 kroner ekstra i boligskat, der bliver kontaktet af Vurderingsstyrelsen. Boligejere, der er blevet opkrævet op til 5.000 kr. for lidt i skat, får ikke noget brev, men skal stadig betale restskatten, som vil fremgå af årsopgørelsen. Hvis du er tilmeldt indefrysningsordningen, får du automatisk et tillægslån på det beløb, du har betalt for lidt. Der løber renter på lånet fra 2025. Hvis du ikke er tilmeldt indefrysningsordningen, vil beløbet blive opkrævet som en del af den samlede skat på årsopgørelsen.

Hvis du er tilmeldt indefrysningsordningen og ikke gør noget, får du automatisk lånet. Du kan vælge at betale lånet helt eller delvist tilbage, når du vil, men senest når du sælger din bolig. Hvis du ikke ønsker lånet, skal du vælge det fra senest 31. december 2024. Det gør du på din forskudsopgørelse. Hvis du vil vælge indefrysningslånet fra, kan du allerede nu lave en indbetaling, så du undgår restskat eller gør den mindre. Så sparer du også renterne, der løber på fra 2025.

Indefrysning eller ej?

Skal du indefryse den ekstra skat eller betale den nu? Vi har spurgt boligøkonom i Nykredit Mira Lie Nilsen.

”Det er den enkeltes økonomi og præferencer, der afgør, om det er en god ide at betale den ekstra skat nu eller lade den indefryse som et lån. Nogle kan ikke holde ud at have ”skattegæld”, og har man det sådan, og har man samtidig fin plads i sin daglige økonomi, så kan det være en god ide at reagere nu og få startet indbetalingen. For andre vil det give bedre mening at udskyde betalingen. Det kan være, hvis man har mange andre ting at bruge sine penge på lige nu. Man skal bare altid være opmærksom på, at man optager gæld, og at der på et tidspunkt kommer renter på, ligesom på al anden indefrossen boligskat. Og man skal huske, at lånet skal betales, senest den dag man sælger boligen.”

Relaterede Artikler

Bolig | 3 min

Boliglån: Ny, attraktiv rente

Vi sænker renten på banklån til boligfinansiering.
Bolig | 3 min

Husejer: Sådan minimerer du risikoen for vandskader og oversvømmelser

Hvad gør du ved skybrud og regnvand i din bolig – og hvad burde du gøre? Se, hvordan du sikrer din bolig mod de stigende mængder regn, og læs, hvad du bør gøre allerede i dag for at undgå vandskader.
Bolig | 3 min

Sommerhus: Hvor meget kan du købe for?

For mange af os er sommerhusferier en del af vores barndomsminder. Det er ikke så sært, for i alt ligger der ca. 220.000 sommerhuse spredt langs kysterne i Danmark. Drømmer du om et sommerhus, så læs med og få et bud på, hvor meget du kan købe for.