Hvad er det egentlig, der foregår i USA?

Hænder med amerikanske flag

Hele verdens øjne vil være rettet mod USA, når amerikanerne 5. november skal til stemmeurnerne for at vælge landets 47. præsident. Trump spås gode chancer for endnu engang at indtræde i verdens mest magtfulde embede. Hvordan kan det ske? Og hvordan vil markederne reagere?

Det amerikanske valg var temaet for en række netop afholdte kundearrangementer i Nykredit, og Investor Insights var med, da arrangementet nåede til Tivoli Hotel & kongrescenter i København. Her gjorde DR-journalist og USA-kender Steffen Kretz os klogere på årsagerne til den vrede rettet mod det etablerede system, der baner vejen for Trumps succes, chefstrateg Frederik Engholm zoomede ind på den amerikanske økonomi og dennes betydning for valgets udfald - og Ralf Magnussen, direktør for Nykredit Asset Management, så nærmere på valgets mulige konsekvenser for markederne og den grønne omstilling.

Stormen på Kongressen kun begyndelsen

Steffen Kretz har boet og arbejdet for DR i USA i en årrække, dækket amerikansk politik ”siden Bill Clinton var mørkhåret” og brugt år på at undersøge, hvad det er, der er årsagen til, at vrede og mistillid til det etablerede system er så dominerende en strømning i disse år i USA. Hans analyse er, at stormen på Kongressen 6. januar 2021 kun var begyndelsen, og årsagerne kan koges ned til tre hovedtemaer:

  1. Penge styrer politik
  2. Misinformation er big business
  3. De to partier ønsker status quo

Uligheden i USA er ekstrem, fortæller Steffen Kretz. Jeff Bezos, Elon Musk og Bill Gates har værdier svarende til halvdelen af den amerikanske befolknings samlede værdier, mens 48 mio. af landets 325 mio. indbyggere lever i fattigdom, 20 mio. af dem i ekstrem fattigdom. Samtidig sker der ikke længere social opstigning i USA, og den amerikanske drøm er for langt de fleste amerikanere således netop det – kun en drøm. Den ultrarige ene procent har tilmed en enorm magt, idet det i USA er helt lovligt at betale politikere for at udføre det arbejde, man gerne ser udført – altså definitionen af korruption, men fuldt lovligt. De ultrarige støtter ikke kandidater – de hyrer dem, og det skaber vrede og mistillid til det politiske system, som syv ud af 10 amerikanere mener er korrupt.

Samtidig oversvømmes amerikanerne med misinformation, som er blevet big business i USA, og når halvdelen af befolkningen bekender sig til et alternativt sæt af fakta, er det jo vanskeligt at føre en samtale, påpeger Steffen Kretz. Hele syv ud af 10 republikanske vælgere tror fx på, at Donald Trump vandt over Biden i 2020, selvom det faktuelt ikke er tilfældet, og det er således gennem en årrække lykkedes at skabe en afgrundsdyb mistillid til alt det, vi i den moderne verden ellers står på, når vi skal skelne mellem sandt fra falsk, dvs. vores folkevalgte, videnskab, den akademiske verden og de etablerede medier.

Sidst men ikke mindst mener Steffen Kretz, at topartisystemet er en del af problemet. I Danmark ligger magten på midten, og resultater kræver kompromiser. I USA er det omvendt – her trækker magten ikke ind mod midten, men væk fra hinanden, og de to partier har skabt ”det klareste monopolsystem nogensinde set”. Det konkluderer et Harvardbaseret forskningsprojekt, fortæller Steffen Kretz, og det gør det stort set umuligt for et nye partier at få foden indenfor.

USA er meget mere end dets præsident

Som investor kan man godt tage sig selv i at kaste bekymrede blikke over Atlanten, som valget nærmer sig. For hvad vil det fx have af konsekvenser for markedet, hvis Donald Trump bliver genvalgt med sin protektionistiske agenda og trusler om handelskrig? Ralf Magnussen maner dog til besindighed. Ser vi tilbage på 2016, hvor Trump blev valgt, så faldt de store amerikanske aktieindeks godt nok med 5%, men de rettede sig hurtigt igen. Siden Trump kom til magten i 2016, er S&P faktisk steget med hele 165% - og det vidner om, at USA er meget andet, end hvem der er præsident. Det gælder også, når vi ser på den grønne omstilling, lyder det fra Ralf Magnussen. For ganske vist trak Trump USA ud af Paris-aftalen, men det betød ikke, at den grønne omstilling gik i stå – tværtimod. En række stater mente nemlig det modsatte, så de fortsatte med at investere i den grønne omstilling. Hvis virksomhederne ser grøn omstilling som en god investering, så er det den vej, de går, og USA er, som bekendt, ikke et diktatur.

”I Nykredit ser vi både et stærkt investeringstema i den grønne omstilling, og et område hvor vi kan se, at vi kan påvirke en større dagsorden. Og som formueforvalter vil vi gerne tage ansvar for de store samfundsmæssige dagsordener, hvor vi har mulighed for at påvirke positivt”, lød det fra Ralf Magnussen.

Et godt investeringstema vil grøn omstilling fortsat være, selv hvis Trump atter flytter ind i Det Hvide Hus, vurderer fra Ralf Magnussen, der også forventer, at markedet vil tage det nogenlunde med ro, uanset hvem af de to kandidater, der vinder.

Økonomien er stærk - men vælgerne tror det ikke

Chefstrateg Frederik Engholm fortæller, at økonomien typisk spiller en stor rolle i et amerikansk præsidentvalg for særligt den siddende præsident. Og da den amerikanske økonomi har det fremragende, burde det jo være godt nyt for Joe Biden. Problemet er bare, at amerikanerne har en anden opfattelse af, hvordan det går for økonomien. Det skyldes blandt andet, at inflationen er noget, der mærkes tydeligt for den almindelige forbruger hver eneste dag, når man skal have kreditkortet frem i supermarkedet.

Se livestream fra arrangementet

Arrangementet Tivoli Hotel & kongrescenter blev livestreamet, og du kan se optagelsen her, hvis du er nysgerrig efter mere.  

Relaterede Artikler

Investeringsmarkeder | 2 min

USA: Solid jobvækst står ikke i vejen for rentenedsættelser

Den amerikanske jobvækst endte på 175.000 i april. Det er pænt under konsensusestimatet på 240.000, og en halvering i forhold til marts måned.
Investeringsmarkeder | 3 min

USA: Kurs mod rentesænkninger - men senere end ventet

Onsdagens møde i Federal Reserve bød som ventet ikke på renteændringer. Fokus var derfor på centralbankens fortolkning af de seneste inflations- og arbejdsmarkedstal og vækstsignaler.
Investeringsmarkeder | 5 min

Fem myter om investering

Er mænd bedre investorer end kvinder? Er passive fonde bedre end aktive? Og er risiko din ven eller fjende? Investor Insights ser nærmere på fem myter om investering.