Sådan påvirker det økonomien, når du får et barn

En baby betyder et helt nyt liv og helt nye udgifter. Læs her, hvordan du kan justere dit forbrug, og få overblik over, hvad et barn, barsel, børneopsparing og børnepenge betyder for din økonomi.

Barn sidder på stuegulv

Ny hverdag og nye udgifter

Når familien forøges, kan det vende op og ned på tilværelsen. Udover en ny hverdag medfører det også nye udgifter, der påvirker den daglige økonomi. 

Når man står med en lille baby, opdager man, hvor fantastisk en oplevelse, det er at blive forældre. Men mens man går der i sin babyboble, skal man lige pludselig til at forholde sig til en ny økonomisk virkelighed. Bare sådan noget som bleer er en udgift i sig selv. 

Husk, at få styr på det juridiske, når I får et barn sammen. Vi samarbejder med TestaViva, der kan hjælpe jer med mange forskellige juridiske dokumenter.

 

 

Sådan kommer du godt i gang

Dokument

Få overblik over, hvilke forsikringer en familie bør have.

hus

Beregn, hvad du kan købe bolig for.

Skal bilen skiftes ud?

Hvad koster det at få et barn?

Ifølge beregninger koster et barn cirka 1 million kroner, indtil det fylder 18 år. Husholdning, institutionspladser, boligudgifter og fritidsaktiviteter er bare nogle af de udgifter, som følger med et barn. 

I starten skal du budgettere med babyudstyr, men nye behov vil løbende melde sig. Samtidig betyder barselsorlov, at man som par får en lavere indkomst i den periode, man ikke arbejder.

Et barn ændrer forbruget

På grund af de mange nye udgifter kan det være en god idé at justere sit forbrug. Nogle vælger at holde deres månedlige udgifter lave ved for eksempel at bo et billigt sted.

Man kan godt komme til at dagdrømme om mere plads og en have, men vælger man at bo billigt frem for at købe et dyrt hus og leve på grænsen til, hvad økonomien kan bære, giver det lidt mere luft. 

Har man lave, faste udgifter, kan man selv påvirke de øvrige udgifter rigtig meget ved for eksempel at købe meget af babyudstyret brugt, gå mindre på restaurant og mødes hjemme hos venner i stedet.

3 gode råd til din økonomi

Så meget koster det at være på barsel

Nedenfor finder du et eksempel på, hvad det koster at være på barsel. I eksemplet tager vi udgangspunkt i parret Lea og Søren. Lea er advokat, mens Søren er skolelærer. Barsel koster Lea og Søren 7.214 kr. før SKAT hver måned under barslen.

Beskæftigelse Månedsløn Fordeling af barsel Uger med løn

Uger 
med dagpenge

Indtægt under barsel Normal indtægt Indtægts-nedgang
Lea, advokat 39.000 kr. 38 18 26 270.805 kr. 342.263 kr. 71.459 kr.
Søren, skolelærer 29.000 kr. 14 8 6 78.660 kr. 93.764 kr. 15.105 kr.

Mor har ret til orlov med løn i 4 uger før forventet termin og 14 uger efter fødslen. Far har ret til orlov med løn i 2 uger umiddelbart efter fødslen og yderligere 6 uger derefter (inden for de første 46 uger efter fødslen). Derudover har parret 32 uger, som er dagpengeberettigede, og som frit kan deles mellem dem. Parret er altså samlet væk fra arbejdspladsen i 52 uger.

Guide til børne- og barselsdagpenge

Barn på skateboard

Du kan oprette en børneopsparing

Du kan vælge fx at spare 100 kr. op hver måned på en børneopsparing. Husk dog, at 100 kr. over en længere årrække vil miste værdi på grund af inflationen, så overvej, om du på et tidspunkt vil justere beløbet. 

Sådan kommer du i gang med børneopsparingen

Opret en børneopsparing
Investér børneopsparingen
Young Money (7-17 år)

Kom godt videre

Hvor skal jeg bo?

Når du leder efter ny bolig, er en af de vigtigste beslutninger, hvor den skal ligge. Valget har betydning for din dagligdag og økonomi.

Vi skal flytte sammen

Når en bliver til flere, og I sammen skal have en hverdag til at hænge sammen, opstår der nye økonomiske muligheder og udfordringer.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev om bolig- og privatøkonomi

Tilmeld dit vores nyhedsbrev BoligNyt og få relevante nyheder om bolig og privatøkonomi, spændende prognoser for boligmarkedet og meget mere direkte i din indbakke.