Overraskende stigning i ejerlejlighedspriserne i februar

Lejlighed udefra

Trods forventninger om et prisfald på ejerlejligheder i februar, som følge af en markant stigning i boligskatten ved årsskiftet, er priserne i stedet steget med 0,2%. Der gemmer sig faktisk flere overraskelser fra Boligsidens tal fra februar. Det fortæller Nykredits boligøkonom Mira Lie Nielsen.

Ifølge Boligsiden steg ejerlejlighedspriserne med 0,1% i februar. Renses tallene for sæsonudsving, hvilket man altid bør gøre, når man sammenligner priser måned til måned, er prisstigningen 0,2%. Dykker man ned under overfladen i priserne på ejerlejligheder, er der prisfald i samtlige landsdele på nær København By (inkl. Frederiksberg) og Østjylland (hvor Aarhus ligger). Her er der nemlig små prisstigninger i februar. De to landsdele udgør hovedparten af handlerne med ejerlejligheder, og udviklingen dér har derfor stor betydning for det samlede tal på landsplan.

”Man skal aldrig lægge alt for meget i en enkelt måneds tal, men det er altså noget overraskende at se prisstigninger på ejerlejligheder i februar. Vi har en klar forventning om, at priserne på netop de boliger skal længere ned som følge af, at boligskatten er øget markant på ejerlejligheder efter årsskiftet. At det så oven i købet er prisen på ejerlejligheder i Københavnsområdet og Aarhus, som trækker fremgangen i februar, er om end mere overraskende, da ejerlejlighedsmarkedet dér normalt er mest prisfølsomt overfor ændringer i udgifterne ved boligkøb,” siger Mira Lie Nielsen, boligøkonom i Nykredit.

Ikke noget blodbad på ejerlejlighedsmarkedet på vej

Det er svært at sige med sikkerhed, hvad der helt præcist ligger bag prisstigningen i februar, men vi ved, at der for tiden er få handler, som gør de enkelte månedstal mere usikre end normalt. Når der kun er få handler, skal der ikke ske så meget i sammensætningen af dem før det forandrer den gennemsnitlige salgspris. Hvis dyrere boliger fylder mere, fordi de, der rent faktisk handler, i større grad er dem, som har råd til at købe de dyreste kvadratmeter i byen, så trækker det gennemsnitsprisen på handlerne op. Ikke desto mindre er dagens tal indikation på, at der ikke er noget blodbad på vej på ejerlejlighedsmarkedet og at priskorrektionen, som følge af de højere boligskatter, ikke kommer til at forløbe, som da renterne steg voldsomt i efteråret 2022. Dengang faldt priserne hurtigt og massivt på få måneder.

Fortsat optimisme fremadrettet

Dagens boligpristal giver den anden temperaturmåling af boligmarkedet. Siden de nye boligskatteregler trådte i kraft ved nytår, og selvom de overrasker med en lille prisfremgang på ejerlejligheder, ændrer det ikke på, at vi forventer prisfald på ejerlejlighedsmarkedet fremadrettet. I vores seneste prognose forventer vi et fald i ejerlejlighedspriserne i København på 5% gennem 1. halvår 2024, mens lejlighedspriserne på landsplan ventes at falde 4% gennem 2024.

”I februar forblev huspriserne uændret, mens der efter sæsonkorrektion var en lille fremgang på 0,1%. Det er en lidt mindre fremgang, end vi har i vores forventning særligt i lyset af, at der i januar var et lille prisfald, så har markedet for huse fået en mere træg start på 2024 end ventet. Det ændrer dog ikke på, at vi fortsat er ret optimistiske omkring husmarkedet, der foruden skattelettelser også har en del økonomisk medvind,” siger Mira Lie Nielsen.

Især tre faktorer understøtter prisfremgang – og det gælder både huse og lejligheder:

  1. høj beskæftigelse
  2. reallønsfremgang
  3. rentefald

Huspriserne ventes derimod at stige med 1,8 procent gennem 1. halvår 2024 og med 3,6 procent gennem 2024 som helhed.

Læs vores prognose for boligmarkedet 2024 her

Relaterede Artikler

Privatøkonomi | 3 min

Nykredit sætter indlånsrenten op

Er du privatkunde med din økonomi samlet i Nykredit, kan du se frem til at få 1,75% i rente på din lønkonto. Samtidig gør vi det endnu mere attraktivt for dig at spare op, fordi renten på opsparingskonti også bliver sat op.
Privatøkonomi | 3 min

Hvad skal der dog ske med de sommerhuse?

Sommerhussæsonen er allerede skudt i gang, og det betyder også, at sommerhusmarkedet er kommet ud af sin vinterdvale.
Bolig | 4 min

Tusindvis af boligejere har fået forkert skatterabat

Flere end 75.000 boligejere har fået tildelt en forkert skatterabat og er derfor blevet opkrævet for lidt i boligskat. Se, hvordan du skal forholde dig, hvis du er en af dem.