Stigende oliepriser – vil det påvirke markedet?

Olieplatform ved havet

Konflikten i Mellemøsten er med Israels angreb på Irans ambassade i Damaskus og Irans gengældelsesangreb mod Israel eskaleret de seneste uger. Eskaleringen har medført stigende oliepriser, men spørgsmålet er, om de stiger til et niveau, hvor det vil påvirke den globale økonomi.

Konflikten i Mellemøsten har bevæget sig i retning af nogle af de mere negative scenarier, som blev tegnet op ved indledningen af krigen i Gaza. Nemlig omfattende krig i regionen, der foruden mere død, lidelse og ødelæggelse også via energimarkederne vil kunne sætte et globalt økonomisk aftryk. Høje oliepriser skaber nemlig ofte både højere inflation og lavere vækst. Der er dog grænser for, hvor voldsomme prisstigninger, vi vil se, lyder vurderingen fra chefstrateg Frederik Engholm.

”Vi har over de senere uger set tiltagende oliepriser bl.a. som følge af usikkerheden om Irans olie, nu hvor landet er direkte involveret i krigshandlinger. Der er dog grænser for, hvor meget vi venter at oliepriserne vil stige - selv i det tilfælde, at iranske olieanlæg måtte blive angrebet, så dets udbud svækkes. OPEC+ har stadig en betydelig buffer i produktionen, som oplagt vil sættes fri, hvis priserne når op på niveauer, som ligger betydeligt over et realistisk langsigtet ligevægt niveau”, siger Frederik Engholm.

Geopolitiske uroligheders påvirkning af markedet

Geopolitiske uroligheder ender sjældent med at have betydelig effekt på markedet, ud over en helt kort horisont. Afgørende for en eventuel effekt er, om det i sidste ende sætter afgørende økonomiske aftryk - fx gennem forstyrrelser i olieforsyningen.

Læs mere om geopolitik som støjfaktor i markedet her

Relaterede Artikler

Investeringsmarkeder | 5 min

Hvad er det egentlig, der foregår i USA?

Hele verdens øjne vil være rettet mod USA, når amerikanerne 5. november skal til stemmeurnerne for at vælge landets 47. præsident. Trump spås gode chancer for endnu engang at indtræde i verdens mest magtfulde embede. Hvordan kan det ske? Og hvordan vil markederne reagere?
Investeringsmarkeder | 2 min

ECB holder renten uændret – men forventes at lempe i juni

Den europæiske centralbank holdt helt som ventet renten uændret på torsdagens møde. Forventningen er fortsat, at ECB vil sænke renten i juni, mens prognosen for amerikansk rentenedsættelse skubbes fra juni til slut juli.
Investeringsmarkeder | 2 min

USA: Forventning om stort fald i jobvæksten fortoner sig

Den amerikanske jobvækst overrasker igen positivt. Dagens tal er dog ikke nødvendigvis en hovedpine for den amerikanske centralbank, som i højere grad har fokus på inflation.