Nykredit vil bidrage til grønne løsninger

Tonny Thierry Andersen, koncerndirektør i Nykredit, kom på Landbrugsdagene med fire konkrete punkter, der vil gøre finansiering mere grøn. Derudover lovede Nina Smith, formand for Forenet Kredit, der ejer Nykredit, at der vil være ErhvervsKroner, også efter 2020.

Nykredit vil dansk landbrug, også i fremtiden, og ser erhvervet som en del af klimaløsningen. Vi er klar til at udvide samarbejdet og selv bidrage til den grønne udvikling, sagde koncerndirektør Tonny Thierry i sit indlæg om grøn finansiering på Landbrugsdagene. Det med den grønne finansiering skal tages helt bogstaveligt, forklarede han med fire punkter, hvor Nykredit vil bidrage til, at landbruget er en del af løsningen på klimaudfordringerne:

  • Vi uddanner frem til 2022 vores rådgivere og værdikæde i at forstå bæredygtighed i landbruget, så de kan tage en værdiskabende dialog med kunderne.
  • Vi vil indgå proaktivt omkring landbrugsjord og jordfordeling. Vi vil gerne løfte vores ansvar og medvirke til en hensigtsmæssig arrondering.
  • Vi vil følge de certificeringer, som landbruget selv indfører, og afspejle dem i vores priser og kreditgivning, dog uden at vi løber foran jer.
  • Vi introducerer grøn leasing i 2020, hvor det bliver billigere at lease udstyr til for eksempel præcisionslandbrug.

Tonny Thierry Andersen slog fast, at Nykredit ser landbruget som en integreret og vigtig del af forretningen: - Vi er glade for vores aktiviteter med landbruget, uanset om det er realkredit, bank eller leasing. 90 milliarder kroner har vi udlånt til landbruget og derudover et yderligere beløb til den øvrige del af fødevareklyngen. I er en sektor, vi har tillid og tiltro til.

Nina Smith: ErhvervsKroner er kommet for at blive

Nina Smith, formand for Nykredits hovedejer Forenet Kredit, konstaterede, at Nykredit er verdens største udbyder af obligationer til boliger og har branchens højeste rating hos Standard & Poors.

- Forenet Kredit har fået en række danske pensionskasser som medejere af Nykredit. Det har været en fantastisk løsning i stedet for en børsnotering, hvor vi kunne få store udenlandske medejere. Nu har vi i stedet nogle medejere, der ligesom os arbejder langsigtet, erklærede Nina Smith og tilføjede, at Nykredit altid har keret sig om dansk erhverv og ikke mindst landbruget:

- I 2008-09, da finanskrisen ramte hårdest, udvidede Nykredit og Totalkredit långivningen med 160 milliarder kroner, mens de store banker nedskalerede.

Derudover meddelte formanden, at Kunde- og ErhvervsKroner er kommet for at blive. I årene 2017-2020 føres 3,9 milliarder kroner tilbage til kunderne. Og det vil fortsætte i årene derefter.

- At dele vores overskud med kunderne er et af de bærende principper i Forenet Kredit, sagde Nina Smith.

Michael Kristiansen: I er udfordret

Michael Kristiansen, kommunikationsrådgiver og politisk kommentator, kom på Landbrugsdagene med sit bud på, hvad landbruget kan gøre for at styrke sin position i samfundsdebatten. Der er meget at gøre, mente han, men han roste Landbrug & Fødevarer for at være den første store organisation til at spille ud med en klimaplan – Klimaneutralt fødevareerhverv 2050.

- Men jeres position er så udfordret, at man ikke rigtig lytter på jer. Det ligger jo ikke top-of-mind i dag, at I kom med det udspil før valget. Men det er afgørende, at I holder fast og er konstruktive. Jeres klimaplan skal ikke bare være ord; I skal også levere på den.