Pensionsordning er en naturlig del af min landbrugsvirksomhed

40-årige Kristoffer Beck Bundgaard har tegnet pensionsordning både for sig selv og for sine 12 medarbejdere på Melholtgård i Vendsyssel.

Allerede mens Kristoffer Beck Bundgaard (t.h. på foto) var medejer af Bundgaard Agro I/S med sin far, fik han indført pensionsordning for medarbejderne. Og nu, da han er blevet eneejer af bedriften, har han også selv fået en ratepension.

- Kæmpe ros til Nykredit, siger Kristoffer. I min forrige bank blev pension aldrig nævnt. Men min rådgiver hos Nykredit, Hans Bolvig, minder mig om det, hver gang vi taler sammen. Sidste år, hvor vi gennemførte generationsskiftet, tog jeg intet ud til pension. Men nu satser jeg på at indbetale det max-beløb, som jeg må, til ratepensionen, i år 57.200 kr. Er der så flere midler til rådighed, er det min strategi at afdrage på bankgæld og et andet lån. Selv om renten er lav, ser jeg det som en god investering at få gælden ned.

Få pensionen med i budgettet

Kristoffer er kunde i Nykredits landbrugscenter i Aalborg. Her er landbrugskundechef Frits Nygaard (t.v. på foto) glad for, at Kristoffer har det med i sit budget, at der skal spares op til pension.

- Det bør alle unge landmænd have. Så kan man altid sidst på året se, om der er råd eller ej. Det behøver ikke at være voldsomt store beløb, du indbetaler. Det handler mere om at komme i gang tidligst muligt, selv om pension måske ikke er det første, man tænker på, når man er i 20’erne og hellere vil have nogle penge mellem hænderne. Men kommer du bare tidligt i gang med mindre beløb, skal summen nok vokse sig stor med tiden.

Vi opfordrer altid kunderne til at spare op, for de kan ikke vide, hvad ejendommen er værd, når de vil sælge

Frits Nygaard, Landbrugskundechef

Lad ikke ejendommen være din pension

Kristoffer nikker: - Nu har jeg besluttet, at jeg vil indbetale fuldt ud på ratepensionen, og så må vi se, hvad der ellers er råd til. Som svineproducent fik jeg jo en gevaldig god start på året, og havde det varet ved, ville jeg helt sikkert have oprettet endnu en pensionsordning. Men der kommer forhåbentligt nogle flere perioder med topresultater, hvor det bliver muligt at skubbe mere over på pensionen. 

Han betragter det som for risikabelt at se ejendommen som sin pensionsopsparing. Og får fuld opbakning fra Frits Nygaard: - Vi opfordrer altid kunderne til at spare op, for de kan ikke vide, hvad ejendommen er værd, når de vil sælge. Der er heller ingen grund til at gå benhårdt efter at være gældfri, når du vil på pension. Det er i orden at have en gæld, når du stopper, bare du har en pension, der modsvarer det.

Pensionsordning for alle ansatte

På bedriften er der, foruden ejeren, en dansk driftsleder plus 11 medarbejdere fra Rumænien. I 2017 sørgede Kristoffer for, at alle fik en pensionsordning, hvor han og medarbejderne pt. indbetaler henholdsvis 6% og 3% af lønnen.

- Jeg gjorde det, fordi tingene skal være i orden. På andre arbejdspladser er der pensionsordning; så skal mine medarbejdere også have det. Også fordi det er svært at få nye medarbejdere – ja nærmest umuligt at få danske – og det koster at lære en ny mand op. Så jeg vil tilbyde nogle attraktive forhold, så de bliver her i flere år. Nogle har været her i seks-syv år nu. Og så bliver de dygtigere og dygtigere og lærer gården at kende, så jeg uden bekymringer kan tillade mig at holde 14 dages ferie med familien.

Et plus i kreditvurderingen

- Du kan sige, at pensionen også handler om at fastholde medarbejdere og nemmere rekruttere nye. Da vi tidligere i år skulle bruge fire mand mere, skaffede mine folk selv fire, som de kendte fra Rumænien. Det ser jeg som en kæmpe kompliment til arbejdspladsen.

Frits Nygaard indskyder, at en pensionsordning for medarbejderne også kan komme landmanden til gode i forhold til Nykredit: - I vores kreditvurdering er vi begyndt at se på de sociale forhold for medarbejderne. Her indgår blandt andet medarbejderomsætning og arbejdsforhold. Så når Kristoffer har en pensionsordning for alle medarbejdere, er det da noget, der vægter positivt hos os.

Du kan sige, at pensionen også handler om at fastholde medarbejdere og nemmere rekruttere nye

Frits Nygaard, medejer af Bundgaard Agro I/S

Skift fra opformering til smågrise

Melholtgård kom i familiens eje i 1954, da Kristoffers farfar Morten Bundgaard flyttede fra Salling til Asaa-egnen for at få bedre jord. Senere overtog Svend Bundgaard bedriften og etablerede en opformeringsbesætning med salg af avlsdyr til Holland og Rumænien. Kristoffer kom hjem i 2013 og blev to år senere medejer i et glidende generationsskifte. Omtrent samtidig skiftede de spor fra opformering til produktion af 30 kg smågrise fra 950 søer.

I 2019 overtog Kristoffer bedriften og fik i januar 2020 mulighed for at købe en konkursramt naboejendom, hvor han nu har 950 søer og produktion af 7 kg smågrise. Dermed er årsproduktionen af 7 - og 30 kg-grise nu oppe på 35.000 og 30.000 foruden cirka 5.000 slagtesvin. 30 kg grise sælges til Nordvesttyskland, mens dem på 7 kg går til en aftager ved Brovst.

Bedrift uden markbrug

Der hører 125 ha til bedriften, men de er forpagtet ud. Heller ikke, da han købte naboejendommen, ønskede Kristoffer at få jorden med. Den er i stedet overtaget af en økologisk landmand.

- Jeg er ellers ingen ’Big is beautiful’-type, men det her køb var en super god forretning. Staldene var nærmest lige til at tage i brug. Jeg fik nøglerne 1. januar, satte 1.200 polte ind i uge 4, og så er det ellers kørt helt uden problemer i stalden siden da, fortæller Kristoffer, som dog beholdt 5 ha af jorden, så han har mulighed for at udvide produktionen.

- Det er ikke meningen, at det her skal være kæmpestort, kun hvis der er fornuft i det. Jeg kunne godt drømme om at få plads til at fede alle grisene op til 30 kg. Det vil give større stabilitet og sikkerhed, siger Kristoffer, som er uddannet både elektromekaniker i Flyvevåbenet og agrarøkonom.