Jordudtagning og jordfordeling – hvad kan du gøre?
Har du et landbrug, har du også gode muligheder for at bidrage til den grønne omstilling gennem deltagelse i jordudtagning og jordfordeling. Men det er i høj grad en økonomisk øvelse, og derfor er det er en fordel at søge sparring og rådgivning, inden du beslutter, hvad du vil gøre.

Jordudtagning spiller en helt central rolle i den grønne omstilling, og er et af de vigtigste elementer i Grøn Trepats ”Aftale om et Grønt Danmark”. Jordudtagning af kulstofrige jorde er dét tiltag inden for landbruget, som har det største potentiale for at nedbringe CO2-udledningen frem mod 2030. Det viser undersøgelser fra Klimarådet.
Regeringen har dette efterår åbnet for en ordning for permanent ekstensivering, hvor der er midler til rådighed til ekstensivering af knap 10.000 ha, og der bliver arbejdet på tilsvarende ordninger til både permanent og midlertidig ekstensivering.
Forskellige varianter af jordudtagning
Jordudtagning, eller ekstensivering af landbrugsjord, er en måde at omlægge landbruget på. Ved at udtage arealer af landbrugsdriften kan du være med til at reducere udledning af drivhusgasser, mindske kvælstofudvaskningen og fremme biodiversiteten. Du kan omdanne jorden til fx skov, vild natur eller lade den ligge brak – så længe den ikke bliver brugt til landbrug.
Permanent ekstensivering er en varig ændring af betingelserne for driften af de omfattede arealer. Det står i modsætning til midlertidig eller sæsonbestemt ekstensivering, hvor du ofte har mulighed for at søge genopdyrkningsret forud for ekstensiveringen. Permanent ekstensivering indebærer typisk forbud mod gødskning, brug af pesticider og jordbehandling, herunder pløjning, harvning med videre samt krav til arealets fremtidige udlægning – både i tilsagnsperioden og efterfølgende.
Du kan søge tilskud til permanent ekstensivering. Ansøgningsrunden til ordningen er blevet forlænget, og du kan søge frem til 29. november 2024. Hvis du søger ordningen, kan du få en engangsudbetaling for at tage landbrugsarealer ud af almindelig drift.
Særligt fokus på lavbundsjorder
Når det kommer til jordudtagning, er der et særligt fokus på lavbundsjorder. Det bliver kaldt nøglen i landbrugets grønne omstilling, og formålet er at få kulstofrige lavbundsjorder udtaget af landbrugsdriften og vådlagt. Udtagningsindsatsen er et vigtigt element i den danske klimaindsats.
Den grønne trepart indeholder en ambition om at udtage 140.000 ha kulstofrige lavbundsjorder, inklusive randarealer, frem mod 2030.
Der findes forskellige ordninger, der tilbyder tilskud til udtagning af lavbundsjorder, som er målrettet forskellige typer ansøgere og projekter.
Spar med os og spar gebyret
Nykredit spiller en stor rolle i forbindelse med jordudtagning. Vi indgår i sagerne, fordi jordudtag og jordfordeling har betydning for ejendommens værdi og dermed vores pant heri.
Det er en større proces at lave jordudtag eller jordfordeling, og det er ikke uden omkostninger. Når du som landbruger vælger at deltage i jordudtagning eller jordfordeling, skal vi tage stilling til ændrede indtægts-, værdi- og kapitalforhold, herunder ændrede pant- og finansieringsforhold, samt hel eller delvis frigivelse af en eventuel erstatningssum.
Derfor er det også en rigtig god ide at tale med os, hvis du overvejer at deltage i jordudtagning eller jordfordeling. Sammen med din økonomikonsulent eller revisor kan vi være din sparringspartner på de økonomiske aspekter af projektet.
Nykredit og Forenet Kredit støtter op om jordudtagning og jordfordeling som tiltag i landbrugets grønne omstilling. Derfor kan du spare gebyret til Nykredit i forbindelse med jordudtagning og jordfordeling. Det skyldes, at vi får tilskud fra Forenet Kredit, som vi bruger til at give en rabat på op til 15.000 kr.
Relaterede Artikler


Jordfordeling: Store drømme og langtrukne projekter
