I 2021 begynder vi at vende tilbage til normalen
Chefstrateg Klaus Dalsgaard, Nykredit Markets, giver en økonomisk vejrudsigt for den tid, der følger efter corona, Brexit og præsidentskifte i USA.
- Opklaring med risiko for periodevis tågebanker og kuling over Nordsøen. På lidt længere sigt lægger vinden sig, og temperaturen vil være tæt på det normale for årstiden.
Klaus Dalsgaard er ikke meteorolog, men chefstrateg i Nykredit Markets, og Klaus har en forventning om bedre vejr for økonomien i det nye år. Selv om vi er i anden bølge af pandemien, tror han på, at det vil lysne i løbet af 2021 – på flere fronter.
- Europa har, i skyggen af corona-krisen, besluttet en anden type finanslov. Den er mere solidarisk og nærmest uden begrænsninger forstået på den måde, at EU kan optage lån med fælles garanti og fordele dem ud til lande med størst behov, uden de ellers normalt stramme betingelser. Dog skal 30 procent være dedikeret til grøn omstilling, bemærker Klaus Dalsgaard.
Han forventer en global tendens med grønne ambitioner: - Kina har meldt skarpe ambitioner ud angående fossile brændsler, og med Joe Biden som præsident vil USA nok også røre på sig. Når ambitionerne er der, og der følger penge med, så rykker det. Processen med grøn omstilling var i gang før pandemien, men er accelereret.
Bedre samarbejde med Biden
Med Joe Biden i Det Hvide Hus tror Klaus Dalsgaard, at Europa kan se frem til et lettere samarbejde med USA, uden at der nødvendigvis sker voldsomme ændringer på den politiske front.
Spørgsmålet er, hvor meget han får gennemført? Biden har et meget spinkelt flertal i kongressen. Også i hans eget parti er der forskellige opfattelser af prioriteringerne, samtidigt med at han gerne vil samle den splittede nation igen. Og de finansielle markeder kan stemme med fødderne og sender renterne op, hvis der bruges for mange penge. Men Joe Biden er en ægte insider, der kender processerne og politikerne, hvor Trump - og vel også Obama - var outsidere. Biden skiller ikke vandene, men skaber heller ikke den store begejstring. Vi vil få større forudsigelighed end med Trump, og det er godt.
Brexit: Stadig tåge over Nordøen
Med julens aftale om Brexit konstaterer Klaus Dalsgaard, at den sunde fornuft sejrede i sidste øjeblik med en frihandelsaftale mellem EU og Storbritannien.
- Det ville jo heller ingen mening give, hvis Europa og UK efter næsten 50 års tæt samhandel og fælles værdier, ikke kunne finde en fornuftig måde at skilles på.
- Aftalen ændrer dog ikke på, at det bliver mere bøvlet at handle med hinanden i fremtiden. Og fremtiden er mere tåget end før. Hvis Storbritannien og EU begynder at afvige på regler og standarder, kan landbruget blive fanget i krydsilden. Men specielt for landbruget ville WTO-løsningen med høje toldsatser have været meget værre, siger Klaus Dalsgaard og bemærker, at fødevaresektoren historisk set har været god til at omstille sig til skiftende markedsmuligheder.
Hvad bliver den nye normal
Klaus Dalsgaard er sikker på, at pandemien giver permanente forandringer, lige fra vores måde at arbejde på (mere hjemmearbejde) til vores måde at omgås og handle på.
- Mon ikke mange har opdaget, hvor nemt og bekvemt det er at handle på nettet? Det vil fortsat vokse. Men samtidig har krisen påvist, at det nære også har en værdi, især når det gælder forsyningssikkerhed. Den tog vi for givet før, men da vi i begyndelsen af pandemien oplevede tomme butikshylder, fik vi et nyt syn på, hvor meget denne sikkerhed betyder. Det gælder produktionen af fødevarer, men vi har også indset, at hvis vi ikke prioriteter de lokale butikker og kulturliv, så forsvinder de.
I forhold til nye muligheder påpeger Klaus Dalsgaard, at dansk landbrug har meget at byde ind med – og vil gerne – når det gælder tiltag i forhold til klima og bæredygtighed.
- Vi skal ’bare’ have det politiske mindset flyttet, så der kommer mere fokus på, hvem der er best in class, når det gælder bæredygtig fødevareproduktion og ikke bare flytte den derhen, hvor den er billigst.
Hvis du vil høre Klaus Dalsgaard gå mere i dybden med, hvad vi kan forvente af det nye år, så følg med, når han på Nykredits webinar leverer ’Den økonomiske vejrudsigt for 2021’.