I år skal du tænke likviditet før pension

Marianne og Helle

På Agromek kan du sparre med en formuerådgiver fra Nykredit Private Banking om, hvordan du optimerer din pension i forhold til opsparing og udbetaling. Men hold lige hesten lidt endnu, lyder det første råd.

Indbetal alt du må på en ratepension. Og husk at du kan sætte 30 procent af dit overskud ind på en anden pensionsordning og få fuldt fradrag. Sådan ville rådet normalt være fra formuerådgiverne i Nykredit Private Banking, når det gælder landmændenes opsparing til pension

- Men i år er situationen en helt anden. Jeg vil stadig anbefale at bruge ratepensionen fuldt ud. Og så vil jeg bede dig om lige at holde hesten. Vi ser ind i et 2023, hvor budgetlægningen er udfordret med høje priser på energi og foder foruden stigende renter. Så efter ratepensionen bør likviditeten være din 1.prioritet denne gang. Vent i hvert fald til slutningen af november, før du beslutter noget om at betale mere ind på pensionen. Så har du et bedre billede af, hvad du vil tjene i år, og hvad du får brug for i 2023.

Sådan lyder det fra seniorformuerådgiver Helle Elimar som optakt til Agromek, hvor Nykredit Private Banking er med på Nykredits stand i Hal D, klar til at tale pension og investering med landmænd.

Tjek om du har ret til pension som 60-årig

- Landmænd har en økonomi, der består af drift, opsparing, friværdi osv. I virksomhedsordningen kan kreditorer komme ind og tage deres tilgodehavende. Derfor ser vi sammen med landmanden gerne på, hvor stor en del af denne økonomi vi kan bringe på sikker grund i form af en pensionsordning. Samtidig skæver vi til skattereglerne for bedst at bruge de grænser, der er for at flytte penge fra virksomheden over i den private formue så optimalt som muligt, forklarer Helle Elimar.

Har du oprettet en pensionsordning før 1. maj 2007, eller hvis du er født før 1959, har du ret til at få din pension udbetalt, fra du er 60 år. Ikke alle er opmærksomme på den mulighed. Men hvis du gerne vil stoppe lidt tidligere, gælder det om at indbetale mest muligt på den ordning. Det kan også gøre det muligt at fremrykke et eventuelt skifte til næste generation.

Giv dig selv en pensionsordning

Mens der er loft over, hvad du må indbetale på en ratepension (59.200 kr. i 2022), har du lov at indsætte 30 pct. af årets overskud på Livslang Pension.

Helle Elimar: - Men det kræver, at pengene er likvide og kan flyttes fra en konto til en anden. Det kan vi se på nu, da vi nærmer os årets afslutning. Her vil et foreløbigt regnskab for din virksomhed kunne vise, hvor stort et overskud de 30 pct. kan tages af.

Pensionsopsparing er verdens bedste væksthus

Pension er en god måde at optimere skatten på; den reducerer dit overskud og dermed beskatningen af dette, mens afkastet af pensionsopsparingen kun beskattes med 15,3 pct.

- Din formue er verdens bedste væksthus på grund af den lave skat på afkastet. Står pengene som frie midler, kan du komme til at betale op til 42 pct. i skat. Der er rigtig god grund til at planlægge, om du kan flytte noget af din økonomi fra løn med topskat til pension, der udbetales med bundskat. Der er 14 pct. i forskel, påpeger Helle Elimar.

Hun tilføjer, at pension også er en god måde at planlægge arv på – dør du, og pengene står i virksomhedsordningen, tager skatten 50 pct. Hvis de står som pension, og du ikke når at bruge dem, går de videre til dine pårørende.

Der er flere veje til at optimere skattebetalingen på, og det kan du høre meget mere om på Nykredits stand på Agromek. Helle Elimar har et afsluttende råd i den forbindelse: Vi kan ikke optimere os ud af alt. Vigtigst er, at du tænker med hjertet – gør det, du har lyst til; du har kun dette ene liv.

Relaterede Artikler

Landbrug | 4 min

Nykredit vil hjælpe landbrugskunder i gang med klimahandlingsplaner og ESG-rapporter

Dansk landbrug er i fuld gang med klimatiltag, men der vil i de kommende år blive stillet flere krav til landbrugere om at dokumentere effekten af grønne initiativer. Derfor vil Nykredit nu med to nye tiltag hjælpe flere kunder i gang med klimahandlingsplaner og ESG-rapporter. Det skal sikre, at de er på forkant med fremtidige regler på området.
Landbrug | 5 min

Portræt: Fra gummistøvler til grøn omstilling

Hun er vokset op hos en mælkeproducent på Mors og taler passioneret om danske fødevarer, vandkantsdanmark og den grønne omstilling. Mød landbrugsansvarlig i Nykredit Lene Gade Hovmøller.
Landbrug | 4 min

Kommune og landmænd går sammen om CO2-indsats

Favrskov Kommune og Landboforeningen Kronjylland vil sammen med 30 landmænd bruge ESGreen Tool til at vise, hvor der bør sættes ind.