Bliver der tænkt nok nye tanker i din virksomhed?

Innovation er nøgleordet

Innovation er afgørende for en virksomheds konkurrenceevne og i sidste ende dens evne til at overleve.

Ikke mindst i Danmark, hvor lønomkostningerne er højere end i mange andre lande, er det vigtigt at kunne konkurrere på andre parametre end pris.

Samtidig er hastigheden, som nye produkter kommer på markedet med, forøget dramatisk. Det gælder inden for alle brancher. En af mulighederne for danske virksomheder er derfor at konkurrere på udvikling af nye og bedre produkter.

Nytænkende virksomheder skaber mere vækst

Hvordan kan vi lave om på vores produkter, så de bliver bare lidt bedre end konkurrenternes? Hvilke markeder skal vi prøve af næste gang? Kan vi ændre nogle arbejdsgange, så vi bliver mere effektive? En virksomhedsejer, der konstant stiller sig selv den type spørgsmål og omsætter dem til handling, har generelt større chance for at skabe vækst.

Erfaringen viser, at innovation bedst opstår ved systematisk at fremme idéudvikling og gennemførelse. De bedste resultater ses hos dem, der formår at sætte innovationsprocesserne i system og er bevidste om, hvilke nye kilder de kan trække på, når de fx ønsker at udvikle deres produktportefølje eller arbejdsgange.

Gammel vin på nye flasker

Mange innovationer opstår, når eksisterende idéer og/eller teknologi bliver brugt i en ny sammenhæng. Eksisterende viden er på den ene side med til at fastholde vores tanker i bestemte baner, men kan også være en kilde til nytænkning, hvis du kombinerer den eksisterende viden på nye måder.

Veje til innovation

Der kan være mange forskellige kilder til innovation. Du kan fx efterspørge gode idéer fra medarbejderne, men der er mange andre. Hovedsagen er, at det ikke behøver at være kompliceret at øge innovationsniveauet i din virksomhed.

De mest anvendte kilder til innovation er:

  • Eksterne netværk
  • Tværfaglighed
  • Kunderne
  • Forskning

Innovationsledelse

De mest innovative virksomheder skaber en klar agenda for innovation og en solid struktur til at understøtte processen. Gennem stærke og motiverende værdier, udvikler de en kultur, der involverer mange af medarbejderne i processen med at udvikle og implementere innovative idéer. Naturligvis afstemt med virksomhedens overordnede strategi.

Succesfuld innovation kommer ikke af sig selv. Som leder handler det om kontinuerligt at udforme og facilitere de rammer og den systematik, der giver alle medarbejderne de bedste muligheder for at bidrage med deres idéer, viden og særlige evner.

Læs mere om, hvordan du kan arbejde med innovation i din virksomhed

Kom godt videre

Få styr på strategien med Business Model Canvas

Med udgangspunkt i Business Model Canvas-modellen guider vi dig godt igennem fire af de mest almindelige virksomheds-faser: Opstart, vækst, konsolidering og exit.

Value Proposition Canvas - skab værdi for dine kunder

Succesfulde virksomheder er i stand til at skabe værditilbud, der sælger. Prøv vores Value Proposition-lærred og bliv skarpere på, hvordan du giver dine kunder værdi.

Få sparring ud fra din virksomheds udviklingsfase

Få overblik over de fire forskellige faser - opstart, vækst, konsolidering og EXIT - som din virksomhed ofte befinder sig i. Under hver fase finder du alt fra strategiske råd, produkter & services, administrative tips m.m.