Sløjfet pensionsskat giver kontante fordele

Den såkaldte udligningsskat på store pensioner er for nyligt blevet afskaffet af Folketinget. Se hvad du sparer på ændringen. Derudover er der foretaget andre ændringer på pensionsområdet.

En kontant besparelse på godt 2.000 kr. årligt. Det er virkeligheden for personer med årlige pensionsudbetalinger på 500.000 kr., efter at et flertal i Folketinget for nylig vedtog at sløjfe den såkaldte udligningsskat, der siden 2011 har fungeret som en tillægsskat på store pensionsudbetalinger.

Siden 2015 er udligningsskatten gradvist blevet sænket og var ved indgangen til 2018 på 2 pct. mod de 6 pct., der blev indført i 2011.

”Nu er udligningsskatten så her i foråret blevet helt afskaffet, og det er med tilbagevirkende kraft fra indgangen af 2018, og det giver kontante besparelser,” siger seniorspecialist i Nykredit, Camilla Schjølin Poulsen.

For personer med en årlig pensionsudbetaling før skat på 700.000 kr. giver det en årlig besparelse på 6.060 kr., mens besparelsen lyder på 4.060 kr. for personer med en pensionsudbetaling på 600.000 kr. årligt før skat. En årlig pensionsudbetaling på 500.000 kr. giver en årlig besparelse på 2.060 kr., mens personer med en pensionsudbetaling på 450.000 kr. om året får 1.060 mere til forbrug på årsbasis. 

”Selvom satsen var faldet til 2 pct., er det trods alt penge, der kan mærkes. Samlet bliver det til en skatterabat til pensionister i 2018 på ca. 75 mio. kr.,”

Camilla Schjølin Poulsen.

 Har man årlig pensionsudbetaling på over 397.000 kr. og dermed er berørt af ændringen, vil man få en ny forskudsopgørelse.

Skulle gøre det mere attraktivt at arbejde

Udligningsskatten blev i sin tid indført i forbindelse med Forårspakken 2.0 i 2009, hvor bl.a. mellemskatten på 6 pct. blev fjernet. Formålet var at gøre det mere attraktivt at arbejde ved at sænke skatten på arbejde.

”Pensionister ville dog utilsigtet også få gavn af den lavere marginalskat, og derfor blev der indført en udligningsskat på 6 pct. på store pensionsudbetalinger over 397.000 kr. i 2018-tal,” siger Camilla Schjølin Poulsen og fortsætter:

”Udligningsskatten stod til at blive udfaset i 2020, men er altså nu blevet helt sløjfet to år før.”

Nyt større pensionsfradrag

Udover afskaffelse af udligningsskatten har Folketinget på det seneste lavet en række andre ændringer på pensionsområdet. Dels er det blevet mere attraktivt at spare op til pensionen igennem arbejdslivet ved at øge fradraget på pensionsindbetalinger, og dels er det er blevet mere attraktivt at udsætte udbetalingen af folkepension. Hør mere om, hvad de nye regler betyder for dig i de to podcast "Seniorspecialist: Nye, mere fleksible og attraktive muligheder for din pension" og "Pensionsopsparing er blevet mere attraktivt for alle".  

Camilla Schjølin Poulsen

Seniorspecialist i Nykredit

Ekspert inden for formuerådgivning, herunder pension, bolig, investering og skat. Drives af at give kunderne overblik over og optimere deres samlede formue, så drømme og mål kan nås.

Relaterede Artikler

Aktier | 12 min

Husk at rebalancere dine investeringer, hvis du vil fastholde din strategi

Når aktier stiger, som de er gjort i første kvartal, kan du som investor udsætte dig selv for en større risiko, end du ellers har planlagt, og derfor lyder anbefalingen at foretage en såkaldt rebalancering.
Økonomi | 15 min

Status før valget: "Dansk økonomi har det rigtig godt"

En flot periode med høj økonomisk vækst. Sådan lyder karakteristikken fra Tore Stramer, cheføkonom i Nykredit, over den valgperiode, der snart er slut.
Rådgivning | 5 min

Sådan hjælper du dine børn i gang med en sund økonomi

”Man skal vænne sig til at tale om penge og opsparing”. Sådan lyder opfordringen fra Nanna Hammershøj Olsen, private banker i Nykredit Next Generation.