Pension: Disse begreber skal du kende

Få overblik over de vigtigste begreber inden for pension, og bliv klogere på, hvilken pensionsordning der er den rette for dig.

  Ratepension Livslang pension Aldersopsparing
Definition Ratepension er en pension med løbende udbetaling, der kan erstatte din løn, når du går på pension. Livslang Pension, også kaldet livrente, er en pensionsforsikring, der giver dig løbende udbetalinger, så længe du lever. Aldersopsparing er en pensionsopsparing, der kan oprettes som privat ordning. Du har mulighed for at få alle pengene udbetalt på én gang eller i mindre beløb ad gangen.
Oprettelse Ratepension kan oprettes frem til 20 år efter din pensionsudbetalingsalder Du kan oprette ordningen, indtil du fylder 75 år. Aldersopsparing kan oprettes frem til 20 år efter din pensionsudbetalingsalder.
Udbetaling Du kan selv vælge over hvor lang tid, du vil have pensionen udbetalt, men udbetalingsperioden skal være mindst 10 år og maksimalt 30 år. Livslang pension udbetales lige så længe, du lever, og kan tidligst udbetales fem år før din pensionsudbetalingsalder. Aldersopsparing kan udbetales i rater eller som et engangsbeløb, tidligst syv år før pensionsudbetalingsalder og senest 20 år efter.
Fradrag ved indbetaling Indbetalinger til en Ratepension kan trækkes fra i skat. Indbetaling til Livslang pension kan trækkes fra i skat og der er ingen begrænsning på indbetaling. Indbetalinger til Aldersopsparing kan ikke trækkes fra i skat.
SKAT ved udbetaling Personlig indkomst - dog ikke AM-bidrag. Personlig indkomst - dog ikke AM-bidrag.

Ingen beskatning/afgiftsbetaling ved pensionering. Ingen modregning i folkepensionens tillæg.

  Læs mere om Ratepension Læs mere om Livslang pension Læs mere om Aldersopsparing

Når du skal tage stilling til din pensionsopsparing, skal du se på din samlede formue, som typisk opdeles i tre emner:

Formuecirkel

Vidste du, at ...

...mænd har i gennemsnit sparet 127.000 kr. mere op til pensionen end kvinder? Det skyldes, at kvinders løn generelt ligger lavere, så der bliver indbetalt mindre til arbejdsmarkedspensionerne. Derudover mister kvinderne i forbindelse med barsel en større del af deres normale indkomst end mændene, der i gennemsnit holder meget kortere barselsorlov.

Få mest muligt ud af din pensionsopsparing

Opsparing til pension kan indeholde mange ting. Fri opsparing, pensionsordninger, friværdi i boligen og meget mere. Der er derfor også flere muligheder for at opnå de mål og drømme, du har for din pensionstilværelse.

Vil du blive klogere på pension? Så kan du se dette webinar, hvor Nykredits formueekspert deler ud af sine bedste råd.

Se webinaret om pensionsopsparing

Kom godt videre

Hvornår kan jeg gå på pension?

Pensionsudbetalingsalderen er den alder, hvor man tidligst kan påbegynde udbetaling af pensionsopsparing – fx aldersopsparing, ratepension og livrente.

Pension: Hvad skal du overveje hvornår?

Hvor du er i livet, har stor betydning for, hvilke overvejelser du skal gøre om din pension. Vi har lavet en guide til, hvad du skal overveje hvornår om pension.

Pensions-ordbog: Disse begreber skal du kende

Hvad er forskellen på Ratepension, Livslang Pension og Aldersopsparing? Hvordan med beskatningen? Få overblik over de vigtigste begreber, og bliv klogere på, hvilken pensionsordning der er den rette for dig.