ECB med ny forhøjelse på 0,5 procentpoint

ECB

Den europæiske centralbank hævede igen i dag renten med 0,5 procentpoint. Dermed er den toneangivende rente i ECB – indskudsrenten – oppe på 2,5%.

Det var på ingen måde en overraskelse, da ECB allerede på det foregående møde havde indikeret, at det var intentionen på de kommende møder, fortæller chefstrateg i Nykredit, Frederik Engholm.

-Med dagens forhøjelse har ECB hævet renten 3 procentpoint på kun 6 måneder. Det er i historisk kontekst et voldsomt pengepolitisk forløb. Og kombineret med en enormt inflationschok og energikrise, så er det ganske imponerende, at eurozonens økonomi endnu ikke har set tilbagegang. Væksten er forsvundet, og økonomien vil udvikle sig trægt de kommende måneder. Men lige nu antyder bedring i en række normalt retvisende vækstbarometre, at der er en stigende sandsynlighed for at en egentlig tilbagegang kan undgås, siger Frederik Engholm.

Pilen peger klart nedad

ECB vil sandsynligvis udvise lettelse over, at inflationen allerede er faldet noget fra toppen på 10,6% i oktober til i dag 8,5%. Og pilen peger klart nedad gennem forår og sommer, hvor effekten af de store stigninger i energipriserne forsvinder ud af tallene.

-Den underliggende inflation er dog høj, og kerneinflationen er stadig tiltagende. Arbejdsmarkedet er stramt, og lønvæksten tager til. Samtidig betyder bedringen i nøgletal, at de værste økonomiske scenarier bliver mindre sandsynlige. Den udvikling kan måske tilskynde ECB til at hæve renterne mere, end den oprindeligt havde tænkt sig, siger Frederik Engholm, og tilføjer:

-Vi venter også at de kommende par møder byder på renteforhøjelser medmindre de økonomiske signaler ændrer sig ret betydeligt. Vi venter, at ECB vil nå en rente på 3,25% sidst på foråret.

 

Investor Insights indhold er alene udarbejdet til information og inspiration, og omtale af lande, selskaber og/eller fonde skal derfor ikke betragtes som en investeringsanbefaling. Tal altid med en rådgiver, hvis du overvejer at foretage en investering, og få afdækket om en given investering passer til din investeringsprofil.

Vær desuden opmærksom på, at Investor Insights indhold ofte tager udgangspunkt i, hvad der aktuelt sker på markederne eller i samfundet, så bemærk altid datoen inden du eventuelt reagerer.

Frederik Engholm

Frederik Engholm

Chefstrateg i Nykredit

Ekspert i global økonomi, politik og markeder. Oversætter globale begivenheder til danskerne og viser, hvordan de navigerer sikkert gennem kapitalmarkedernes konstante turbulens.

Relaterede Artikler

Investeringsmarkeder | 3 min

USA: Kurs mod rentesænkninger - men senere end ventet

Onsdagens møde i Federal Reserve bød som ventet ikke på renteændringer. Fokus var derfor på centralbankens fortolkning af de seneste inflations- og arbejdsmarkedstal og vækstsignaler.
Investeringsmarkeder | 5 min

Fem myter om investering

Er mænd bedre investorer end kvinder? Er passive fonde bedre end aktive? Og er risiko din ven eller fjende? Investor Insights ser nærmere på fem myter om investering.
Investeringsmarkeder | 5 min

Hvad er det egentlig, der foregår i USA?

Hele verdens øjne vil være rettet mod USA, når amerikanerne 5. november skal til stemmeurnerne for at vælge landets 47. præsident. Trump spås gode chancer for endnu engang at indtræde i verdens mest magtfulde embede. Hvordan kan det ske? Og hvordan vil markederne reagere?